Kihirdették a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárait

pótfelvételi, diákok, Ádáz versenyt futnak a főiskolák a pénzes diákokért cikkhez
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
2020. augusztus 27-én zárult a felsőoktatási pótfelvételi eljárás. Augusztus 9-ig 9556-an jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük 6596-an kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben, közülük 2235-en magyar állami ösztöndíjas képzésben - olvasható az Oktatási Hivatal közleményében.
Vágólapra másolva!

A pótfelvételi eljárásban alapképzésre 3881, felsőoktatási szakképzésre 883, osztatlan képzésre 676, mesterképzésre pedig 1156 főt vettek fel.

A pótfelvételiben egy szakra, és egy intézménybe lehetett jelentkezni.

Több képzési terület (agrár, államtudományi, gazdaságtudományok, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudományi, pedagógusképzés és a társadalomtudomány képzési területek) egyes alapképzéseit magyar állami ösztöndíjas formában is meghirdették, eltérően a 2019. évi pótfelvételi eljárástól, amikor döntően csak önköltséges képzésre lehetett jelentkezést benyújtani.

Forrás: WWW.OKTATAS.HU

Magyar állami ösztöndíjas képzésre a legtöbb hallgatót, 615 főt, a pedagógus képzési területre vettek fel, ezt követi a műszaki képzési terület 320 fővel.

Az agrár, informatika, a gazdaságtudományok és az egészségtudományi területekbe tartozó alapképzési szakokon is több mint 200 - 200 hallgató kezdheti meg ösztöndíjas képzésben a tanulmányait.

A felsőoktatási intézményeket megvizsgálva, 200 főnél több magyar állami ösztöndíjas jelentkezőt a Debreceni Egyetem (231 fő) és a Pécsi Tudományegyetem (207 fő) vett fel, de 100 fölötti az ösztöndíjas felvettek száma a Budapesti Gazdasági Egyetemen, az Eszterházy Károly Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, a Széchenyi István Egyetemen, a Szent István Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is.

Illusztráció. Fotó: Hajdú D. András [origo]

A most megállapított ponthatárok legalább olyan magasak, mint a 2020. július 23-án meghatározottak. Ha többen, illetve jobb felkészültségűek jelentkeztek egy képzésre, mint az általános eljárásban, akkor előfordulhat, hogy a pótfelvételi ponthatára meghaladja az általános eljárásét.

Az Oktatási Hivatal a jelentkezőket a döntésről SMS-ben értesíti.

A besorolási döntés az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető. Erről az OH minden jelentkezőt e-mailben is tájékoztat. A felvett jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tájékoztatót felsőoktatási intézményüktől kapják meg a besorolási döntést követően.

A legnépszerűbb képzések - a felvettek száma alapján:

(alapképzés és osztatlan mesterképzés)

Forrás: WWW.OKTATAS.HU

A legnépszerűbb intézmények - a felvettek száma alapján:

Forrás:WWW.OKTATAS.HU