Kásler Miklós: Nemzeti identitásunk alapja a nyelv

KÁSLER Miklós
Budapest, 2020. május 8. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. május 8-án. Magyarország célja, hogy önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - közölte az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselőjével. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar nyelv a nemzet létrejöttének, létének, fennmaradásának, a nemzeti identitásnak az egyik legfontosabb tényezője - hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere A magyar nyelv Trianon előtt és után - nyelvi és nyelvpolitikai folyamatok a Kárpát-medencében című online konferencián.
Vágólapra másolva!

"A magyar nyelv az évszázadok során rendkívül keveset változott, ugyanakkor számos esetben rendkívül komolyan veszélyeztetett állapotba került" - mondta köszöntőjében Kásler Miklós, az esemény fővédnöke a Magyarságkutató Intézet konferenciáján.

- idézte fel a miniszter.

Hozzátette: túlléptünk a hivatalos latin nyelvűség korszakán, jelen pillanatban pedig küszködünk az angolszász szlenggel és azzal a történelmi kényszerrel, hogy Trianonban hétfelé darabolták Szent István birodalmát és nemzetét.

- hangsúlyozta Kásler Miklós.

Kásler Miklós: Jövőnk záloga, sorsunk biztosítéka az, hogy meg tudjuk őrizni nyelvünk identitásképző erejét, tisztaságát Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója beszédében a magyar nyelv értékeit méltatva kiemelte annak kifejező, ősi és tudásközvetítő jellegét, valamint felhívta a figyelmet a magyar nyelvjárások fontosságára, megőrzésére. A főigazgató azt mondta: büszkék lehetünk az anyanyelvünkre, amelyre vigyázni kell.

Az egész napos tudományos konferencia előadói között Pomozi Péter arról tart előadást, hogy miért töréspont Trianon a Kárpát-medencei többnyelvűségi gyakorlatban; Pusztay János Az önmaga határolta nyelvről - Terminológia és nyelvi egységek a Kárpát-medencében címmel ad elő, Takaró Mihály pedig a Nemzeti alaptanterv irodalmi és nyelvi újdonságairól beszél Trianon tükrében. Emellett a konferencián többek között előadás hangzik el a nyelvjárások és a köznyelv viszonyáról a kisebbség nyelvhasználatában, valamint a felvidéki magyar közoktatás jövőképéről is.