Gödöllő baloldali polgármestere csökkentette a városi dolgozók fizetését a járványra hivatkozva, majd elutazott közpénzen a horvát tengerpartra

Gémesi György, Gödöllő, Új Kezdet
Budapest, 2017. március 18. Gémesi György, az Új Kezdet elnöke, Gödöllő polgármestere a párt bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Bartók Galériában 2017. március 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Több baloldali polgármester is visszaélt a veszélyhelyzet adta lehetőségeivel, de talán senki sem úgy, mint Gémesi György, aki sorra hozta az arcpirítóbbnál arcpirítóbb döntéseket a kritikus időszakban. Gödöllő vezetője miután csökkentette a városi alkalmazottak fizetését és a városi intézmények költségvetéseit, saját hivatalának egymilliárd forint értékű felújításáról, és egy több millió forint értékű hivatali luxusterepjáró beszerzéséről is döntött. A rendkívüli jogrend megszüntetésével nem adta alább: kabinetfőnökével, L. Péterfi Csabával egy önkormányzati esemény apropóján a horvát tengerpartra utazott nyaralni - természetesen közpénzből. 
Vágólapra másolva!

Az orvos végzettségű Gémesi György legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a végsőkig tagadta a koronavírus-járványt. Amikor már szerte a világban 170 ezren fertőződtek és 6500-an haltak meg, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pandémiát hirdetett, amikor itthon elrendelték a veszélyhelyzetet, a Pest megyei település baloldali vezetője még arra buzdította a gyerekeket, hogy menjenek ki a játszóterekre játszani.

Ilyen előzmények után kérdéses volt, hogyan fog menni neki a válságkezelés. Főleg úgy, hogy a különleges jogrend bevezetésével a polgármestereknek rendkívüli hatalmuk lett, egy-egy fontos ügyben a képviselő-testület megkérdezése nélkül dönthettek.

"Ínséges" idők: zöld lámpa a luxusterepjárónak és a hivatal felújításának

Gémesi azonnal belevetette magát a munkába, először a baloldal országos mintája alapján - a járványra hivatkozva - csökkentette a városi alkalmazottak fizetését, csökkentette a városi intézmények költségvetését, azaz drasztikus megszorításokat vezetett be. "Sok gödöllői érzi saját bőrén a válságot. Valaki úgy, hogy csökkentik a bérét, vagy fizetés nélküli szabadságra küldik, mások a városi intézményeken keresztül kénytelenek elszenvedni a spórolást, de vannak, akik közvetlenül egy-egy civil szervezet vagy sportklub támogatásának csökkentése miatt kerülnek nem várt helyzetbe" - írta még májusban a Gödöllői Hírek magazin.

Csakhogy nem mindenki járt ilyen rosszul, Gémesi György polgármester és barátai például kifejezetten a nyertesek közé tartoznak. A veszélyhelyzet alatt a városvezetés több, már-már az arcpirító kategóriába tartozó döntést hozott meg.

Egymilliárd forint ment a Polgármesteri Hivatal felújítására. Április 22-én Gémesi a gödöllői önkormányzat nevében a GENERALBAU CENTER Kft.-vel aláírta a polgármesteri hivatal kivitelezéséről szóló szerződést. A megállapodás értelmében a cég 999.786.886 forint + ÁFA értékben újíthatja fel az épületet 2022 áprilisáig.

Erősen visszatetsző, hogy miközben Gémesiék csökkentették a gödöllői közalkalmazottak fizetését, addig egy budapesti székhelyű vállalkozást hoztak ki győztesként egymilliárd forint értékű projektnél. Arról nem is beszélve, hogy a beruházás bruttó értéke a 2021-es és 2022-es városi költségvetést is terhelni fogja.

Miközben a városi cégek közalkalmazottainak fizetését csökkentette, Gémesi György, Gödöllő baloldali polgármestere egymilliárd forintból újíttatja fel hivatalát Forrás: Facebook

Új szolgálati terepautó beszerzése milliókért. Ha a polgármester kényelméről van szó, akkor mindjárt más a helyzet, egyből zárójelbe kerülnek a veszélyhelyzet okozta nehézségek. A baloldali polgármester ugyanis a rendkívüli időszak alatt "hivatali használatra", szigorúan közpénzből vetetett egy új városi luxusterepjárót. "A polgármester új terepjáró autót vesz, erre 5 millió forintot biztosít" - olvasható a helyi sajtóban. A kiválasztott jármű alapára egyébként listaáron 8 millió forintnál kezdődik.

Közel ötmillió forint értékben vásárolt székeket az önkormányzat. Miközben az önkormányzati dolgozók fizetésének megtartására nem jutott pénz, az önkormányzat 4,5 millió forintot szórt el székekre. A Testőrlaktanyába soron kívül beterveztek mintegy 80 darab széket arra hivatkozva, hogy egyszer majd lesznek itt rendezvények. Könnyen kiszámolható, hogy a gödöllői önkormányzat bőven a piaci ár felett, nagyságrendileg 55-60 ezer forint értékben vásárolt székeket.

Nem véletlen az elszántság: a Testőrlaktanya felújítása Gémesi kabinetvezetőjének, L. Péterfi Csabának a projektje. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy várhatóan saját műkincsgyűjteménye kap helyet majd itt. Van olyan vélemény, miszerint a város tényleges irányítása évek óta nem Gémesi, hanem tanácsadójának a kezében van. Egyébként L. Péterfi szellemi terméke volt az Új Kezdet nevű párt is, amit a korábbi Új Kezdet Alapítvány mintájára hoztak létre.

Kiugrottak Horvátországba

Miután a járvány első hulláma "lecsengett", Gémesiék nem engedtek korábbi életmódjukból. A polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy tanácsadójával egy önkormányzati esemény apropóján közpénzből a horvát tengerpartra utazott nyaralni.

"Idén Rijeka/Fiume/ és Opátia/ Abbázia/ Európa kulturális fővárosa. Sajnos a koronavírus miatt a legtöbb rendezvény elmaradt. Gödöllőről Czédly Mónika gyönyörű Erzsébet királyné ruháinak másolatával tavaly az ünnepi év előtt kiállítást nyitottunk közösen Opátiával. Idén egy másik kiállítást terveztünk, azonban az ismert okok miatt nem jött létre. A város polgármesterének kérésére a tavalyi kiállítás mellé egyedi és különleges Herendi porcelánokat állít ki Gödöllő városa" - fogalmazott a gödöllői polgármester, aki a város pénzén utazott el bizalmasával a horvát tengerpartra.

Tehát miközben a baloldali önkormányzat a városi alkalmazottak fizetését és a városi intézmények költségvetéseit drasztikusan csökkentette, több százezer forintért készíttetett másolatokat, és eredeti műkincseket utaztatott a tengerparti nyaralóhelyre. Az meg elég visszás, hogy a gyűjteményben helyet kaptak L. Péterfi Csaba tulajdonában lévő Herendi porcelánok. Arról meg nem is beszélve, hogy a biztosítások, a kiszállás és kiszállítás, a szállásdíjak, a napidíjak minimum több százezer forintot emésztettek fel, de könnyen lehet, hogy az egymillió forintot is elérte az akció végösszege.

Mindenesetre a hangulat jó volt, ezt mutatja Gémesi tanácsadójának a bejegyzése, aki azonnal jelentkezett a napsütötte horvát tengerpartról. "És megérkeztünk. Ráadásul a saját Herendi tányérommal találkoztam, ezzel reklámozzák az új kiállításunkat. Szeretlek Opatija" - üzent L. Péterfi Csaba.

Forrás: Facebook

Hogy Gémesiéknek egy kis pihenésre is maradt idő, arról szintén a tanácsadó számolt be. "Tízkor nyit a múzeum, ahol a kiállításunk lesz. Akkor mehetünk pakolni. Addig egy kis tengerpart, napozás" - dicsekedett el a polgármester bizalmasa, aki szerint soha nem volt ilyen illata a tengernek, mint most. "Imádom érzés" - toldotta meg a vízből jelentkezve.

Forrás: Facebook

Közben pénzért kuncsorognak

"Az önkormányzatok működési mozgástere évről évre folyamatosan csökken. (...) Ezt az állapotot kell túlélnie az önkormányzati rendszernek a koronavírus-járvány után, ami önmagában is rengeteg többletköltséget eredményezett az önkormányzatoknak" - az előbbiek ismeretében megmosolyogtató módon így fogalmazott Gémesi György, aki július elején Karácsony Gergellyel tartott közös sajtótájékoztatót az önkormányzatok "sanyarú" helyzetéről.

Mint ismert, a válsághelyzet és a járvány csúcspontján a kormány létrehozott egy járványügyi alapot, azt kérve az önkormányzatoktól, járuljanak hozzá a küzdelemhez. A kormány azért döntött így, mert a járvány elleni védekezés költségeiből mindenkinek ki kell vennie a részét, együttműködésre van szükség. A másik fontos, a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos döntés az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás. Ennek lényege az, hogy a gazdagabb önkormányzatoknak támogatniuk kell a szegényebb településeket. A baloldal egyiket sem támogatja, akadályozván a közös védekezés sikerességét.

Felmerül természetesen a kérdés, hogy miért.