Ismét az autósokat bünteti a főváros, ezúttal Erzsébetvárosban

Koronavírus, vírus, Budapest, járvány, dugó a belvárosban, dugó, tömeg, forgalom, autó, sor, torlódás, 2020.05.11., biciklisáv, Nagykörút, József körút
Dugó a belvárosban hétfő délután
Vágólapra másolva!
Vasárnap újabb, az autósokat sújtó intézkedéseket jelentett be a Karácsony Gergely vezette főváros. Az MTI közlése szerint augusztusban a forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezetnek be Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével. Az autóval közlekedő emberek eddig sem fogadták jól a kiszorításukra tett kísérletet. Az újabb ötlet - az elhibázott biciklisávok mellett - tovább lassítja majd a pesti közlekedést, a Magyar Autóklub szerint még nagyobb káosz lesz a fővárosban.
Vágólapra másolva!

A BKK vasárnapi közleményében azt írta, a három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők. A változtatás tizenöt budapesti helyszínt érint, így

Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot.

Hozzátették, hogy a változtatások részeként több helyen tilos lesz parkolni, valamint 250 új forgalmi táblát is felállítanak. A szakemberek vasárnap estig végeznek a munkákkal. Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul.

A Fővárosi Önkormányzat a kozossegitervezes.budapest.hu oldalon várja a fővárosiak véleményét augusztus 15-től a bevezetett változásokról - közölte a BKK.

Újabb, az autós társadalmat büntető rendelkezést hozott a főváros Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Átgondolatlan és ésszerűtlen az erzsébetvárosi önkormányzat forgalomcsillapítási terve" - kommentálta korábban a terveket Veres Zoltán fideszes önkormányzati képviselő. A Hír TV-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy augusztustól káoszt fog okozni az új forgalmi rend, nagyobb lesz a károsanyag-kibocsátás és a balesetveszély is.

Terézváros szintén terepe a változtatásoknak, az Andrássy út is egyike annak a 15 helyszínnek, ahol elkezdődnek a forgalomcsillapítási kísérletek a fővárosban. Az egyik legnépszerűbb pesti út szervizútjának egy szakaszát zárták le az autós és kerékpáros forgalom elől, így a biciklisek a járdára kényszerülnek, ami balesetveszélyes. A gyalogosokat kerülgetve, nagy sebességgel haladnak a biciklisek az Andrássy út járdáján. A Vörösmarty utca és Rózsa utca közötti szakaszt ugyanis lezárták az autós és biciklis forgalom elől.

"Dupla annyi pénzt akart elkülöníteni a kiállításra és a közterületi bútorokra a polgármester, mint amennyire szüksége lett volna" - értékelte Lindmayer Viktor VI. kerületi fideszes képviselő az intézkedést, amit balesetveszélyesnek és átgondolatlannak tart.

A Magyar Autóklub szintén úgy látja, hogy káoszt okozhat a fővárosi utakon a forgalomcsillapítási próbaidőszak.

A budapesti főutakon is az autósok közlekedését akadályozzák

Szintén nem az autósok érdekeit tartja szem előtt az a fővárosi intézkedés, miszerint több pesti főútvonalon is egy sávra szűkítették az autós forgalmat. Ugyanis ezeken az útszakaszokon hatalmas dugók alakultak ki úgy, hogy közben elenyésző számban vannak biciklisták az arra kijelölt sávokban. A nagy dugók miatt a környezetszennyezés is sokkal nagyobb. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a válság alatt megváltoztak a közlekedési szokások, egyre többen használnak biciklit. Ezt viszont semmi sem igazolja.