Teljes a káosz a Jobbikban: Jakabék szétverték a pártot, most már működtetni sem tudják

JAKAB Péter ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél CSELEKVÉS demonstráció felemeli a kezét kormányellenes tüntetés Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2019. február 10. Jakab Péter jobbikos parlamenti képviselő beszédet mond az ellenzéki pártok Értékelni jöttünk! címmel meghirdetett tüntetésén a Szent György téren Orbán Viktor évértékelő beszéde után 2019. február 10-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő fejetlenség és dilettantizmus uralkodott el a Jobbikban, miután Jakab Pétert választották elnökké. A párt előző vezetésének mandátuma májusban már megszűnt, ennek ellenére mind a mai napig nem voltak képesek bejegyeztetni az új elnököt és elnökhelyettest. Hiába volt Gyöngyösi Márton korábban is elnökhelyettes, az a mandátuma már nem érvényes, így képviselői jogosultsága is megszűnt a civil szervezetek bírósági nyilvántartása alapján 2020. május 12-én - mondta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a  Száazdvég jogi szakértője az Origónak. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy jogszabálysértően vették nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választásra. Az október 11-ére kiírt tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson a Jobbik a többi baloldali párttal együtt az antiszemita Bíró Lászlót indítaná, de a jobbikos belharc miatt nem vették jogerősen nyilvántartásba Jakab Pétert, mint elnököt és Gyöngyösi Mártont, mint elnökhelyettest.

Egyértelműen szabályoz a választási eljárási törvény

A Jobbik az NVB határozata után arra próbált hivatkozni, hogy nem Jakab Péter jelölte Bíró Lászlót, hanem Gyöngyösi Márton, ő pedig korábban is elnökhelyettes volt. Csakhogy a Nemzeti Választási Bizottság legfrissebb határozatából az derül ki, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom, mint jelölő szervezet képviselőjeként megjelölt Gyöngyösi Márton elnökhelyettes megbízása, ezáltal képviselői jogosultsága a civil szervezetek bírósági nyilvántartása alapján 2020. május 12-én megszűnt - magyarázta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak.

Újabb csúnya pofonba szaladt bele Jakab Péter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mivel a választási eljárásról szóló törvény egyértelműen rögzíti, hogy a jelöltet állítani kívánó jelölő szervezetet az időközi választás kitűzését követően a szervezet képviseletére jogosult személy jelenti be,

Vállalja a felelősséget a Jobbik!

A dolog pikantériája, hogy nem csupán Bíró László képviselőjelölt kényszerült hosszas magyarázkodásba korábbi rasszista kijelentései, de Gyöngyösi Mártonnak is van mivel elszámolnia, mivel a Newsweek Polska című lengyel lapnak adott 2015-ös interjújában még azt fejtegette, hogy az egyenruhás Magyar Gárda is azért jött létre, hogy békét hozzon a falvaknak - emlékeztetett Lomnici Zoltán.

- mondta ifj. Lomnici Zoltán. Az ÁSZ a feltételezett tiltott párttámogatási ügy kapcsán azt javasolja a Jobbik elnökének, hogy a rágalmazás, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért.

Most ugyanez a helyzet az NVB határozata kapcsán is: Jakabék teljesen szétverték a Jobbikot, láthatóan most már működtetni sem tudják a pártot. Ahelyett pedig, hogy válallnák a felelősséget, most is másra, ezúttal az NVB-re mutogatnak.