Újabb igazgatók kértek iskolaőrt

Iskolaőrök, felügyelő rendőrök az iskolákban, a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégium, 2010
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban öt iskola visszalépett, nyolc új iskola viszont jelezte, hogy kérne őrt szeptembertől. A csaknem ötszáz érintett intézménybe a rendőrség már nagy erőkkel toborozza az őröket. A nagyobb iskolákban többen is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel toborozza a rendőrség a szeptemberben munkába álló iskolaőrség tagjait, heteken belül elindul az alkalmasnak talált jelöltek pedagógiai, pszichológiai és rendészeti kiképzése - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint

jelenleg 291 köznevelési intézménybe és 185 szakképző intézménybe keresik a megfelelő szakembert.

Az EMMI válaszából az is kiderült, hogy öten visszaléptek, nyolcan pedig csatlakozni szeretnének a programhoz.

Nagyobb iskolákban több iskolaőr lehet

A feladat ellátását alapvetően volt rendőrökkel oldaná meg a tárca, de az előképzettség nem feltétel,

lényegében bármilyen civil szakma képviselői jelentkezhetnek.

Munkájukért az iskolaőrök bruttó 230 ezer forint fizetést és további 200 ezer forintnyi éves cafeteria juttatást kapnak. A szaktárca azt is hozzátette, hogy a szervezet felállítását követően a rendőrség tartja majd nyilván, hogy hol teljesítenek szolgálatot iskolaőrök.

A nagyobb iskolákban több iskolaőr is lehet Forrás: MTI/Kovács Tamás

– Jogszabály nem írja elő és nem is fogja előírni, hogy egy intézményben hány iskolaőrnek szükséges szolgálatot teljesítenie – írták. Nagyobb iskolákban így többen is vigyázhatják a rendet.

Gumibotot, bilincset és gázspray-t használhatnak

A cikk emlékeztet, hogy az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot. Az őrök feladata a házirend betartatása lesz:

  • jogosultak lesznek elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el,
  • továbbá meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést
  • és megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát.

Lőfegyver nem lesz az iskolaőrnél, azonban gumibotot, bilincset és gázspray-t, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően használhat. A következő tanévben csak az állami fenntartású iskolákban delegálnak iskolaőröket, de később az egyházi és a magániskolák is csatlakozhatnak.

Elvadultak az állapotok

Orbán Viktor miniszterelnök az intézkedés parlamenti vitájában arról beszélt: az ország küszködik a legszegényebbek integrációjának problémájával, és

A kormányfő szerint elfogadhatatlan, hogy egy szülő fizikailag fenyegesse az iskolában a tanárt. A pedagógusokat és a diákokat meg kell védeni azoktól, akik elvadultak – szögezte le, kiemelve: a felzárkózáshoz először tanulni kell, aztán dolgozni. A tanulás és a munka pedig a rendezettségnél és a fegyelemnél kezdődik.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a vitában arról számolt be, hogy szeretnének mielőbb kifejleszteni egy olyan mobilapplikációt, amely alkalmas lesz arra, hogy a pedagógusok probléma esetén egy pánikgombbal azonnal riasztani tudják az épületben tartózkodó iskolaőrt.

Kétharmad egyetért az iskolaőrség létrehozásával

Az intézkedésről júniusban a Századvég reprezentatív lakossági közvélemény-kutatást is végzett, amelyből kiderül, hogy a válaszadók kétharmada (67 százaléka) inkább egyetértett az iskolaőrség létrehozásával, míg 29 százalékuk nem támogatja azt.

A megkérdezettek 61 százaléka szerint az iskolaőrség alkalmas eszköz lehet a pedagógusok elleni erőszak csökkentésére,

míg 32 százalékuk ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett.

–Az iskolaőrség olyan eszköz lehet, amely növelheti a pedagógusok biztonságérzetét, az erőszak tartós csökkentése ugyanakkor csakis széleskörű, a diákokat, szülőket és pedagógusokat egyaránt megcélzó beavatkozástól várható – írta az elemzésében a Századvég.

Több száz pedagógus kapott konfliktuskezelési továbbképzést

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy az intézkedés nem önmagában áll, hanem egy komplex prevenciós csomag része: ennek keretében az elmúlt években már megduplázta a kormány az iskolapszichológusok létszámát, bevezették az óvodai és iskolai szociális segítést, valamint kiterjedt bűnmegelőzési program zajlik az Iskola rendőre címen.

A lap az EMMI adatai alapján azt írja, hogy

a most lezárult tanévben 2209 rendőr működött közre az iskolákban,

akik főleg bűn- és balesetmegelőzési programokban, kábítószer-ellenes akciókban vettek részt.

Az elmúlt pár évben több száz pedagógus kapott konfliktuskezelési továbbképzést, a jelenleg is zajló, végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzését célzó projektben pedig 35 ezer pedagógust készítenek fel 2021-ig, csaknem tízmilliárd forintból - írták.