Precedens értékű lépés Soroksáron: bevonják a fiatalokat a döntésekbe

fiatalok, Budapest, Soroksár
Debrecen, 2019. július 24. Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Party 2019 nevű rendezvényen Debrecenben a Red & White Klubban, 2019. július 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A soroksári önkormányzat ősszel felállítja a Soroksári Fiatalok Fórumát (SFF), aminek segítségével a városvezetés hivatalos keretek között vonná be a fiatalabb korosztályt a döntések meghozatalába - derül ki a kerület honlapjára feltöltött felhívásból. Nem ez az elős precedens értékű lépés az új városvezetéstől: korábban megalakították a szemétkommandót, ami egyfajta válasz volt a térség egyik legkomolyabb problémájára, az illegális szemetlerakásra.
Vágólapra másolva!

Ismét újszerűt lépett a Bese Ferenc vezette soroksári önkormányzat. Jó ideje megfogalmazódott a városrész új vezetőinek fejében, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fiatalok véleményeinek beintegrálására a velük kapcsolatos döntések meghozatala során.

Precedens értékű lépés Soroksáron

Most eljött a pillanat: a kerület 27 éves, fideszes alpolgármesterének, Sinkovics Krisztiánnak a kezdeményezésére az önkormányzat felállítja a Soroksári Fiatalok Fórumát, aminek éppen ez lesz a legfontosabb küldetése. Innentől kezdve tehát

Soroksáron a fiataloknak is lesz beleszólása a döntésekbe.

A kerület honlapján közzétett felhívásból kiderül, hogy

  • azok a 15 és 30 év közötti fiatalok,
  • akik legalább két éve élnek a városrészben,
  • és érdekli őket a közélet,
  • szeretnének tenni a kerületért, az itt élő fiatalokért,
  • ráadásul még jó ötleteik is vannak,

azok augusztus 15-éig jelentkezhetnek az SFF-be. A tervek szerint a fórum tagjai beleláthatnak majd a helyi döntéshozatal munkájába, valamint javaslatokat fogalmazhatnak meg a polgármester és a képviselő-testület számára. A szervezet saját költségvetéssel fog rendelkezni, amit a tagok programok szervezésére, és a fiatalokat érintő problémák megoldására használhatnak majd fel.

- közösségi oldalán Sinkovics minden soroksári fiatalt arra buzdít, szóljon bele a döntésekbe.

Hadat üzentek az illegális szemétlerakásnak

A kilenc hónapja hivatalba lépett városvezetésnek nem ez volt az egyetlen újjító jellegű lépése. Ahogy az Origo beszámolt róla, Bese Ferenc polgármester javaslatára felállt az úgynevezett szemétkommandó. Erre azért volt égető szükség, mert az illegális szemétlerakás jelentős problémát jelent egész Budapesten, így Soroksáron is. Az intézkedés bevezetése óta az önkormányzaton belül működő csoport tagjai több alkalommal is elkapták az elkövetőket.

Nem sokkal a felállításukat követően sor került az első akcióra: miután az egyik tetten ért illegális szemetelővel felszedették a hulladékot, a saját költségén távolították el vele azt.