Kimutatták, hogy március elején érkezett Magyarországra a koronavírus

Budapest koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség   maszk  nyugdíjas idős
Vágólapra másolva!
A pünkösdi hétvége nagyon pozitív volt, csak néhány esetben kellett figyelmeztetni az embereket - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy vannak még olyan országok Európában, ahol jóval nagyobb még a fertőzés mértéke, mint nálunk, így az onnan beutazó állampolgárok továbbra is számíthatnak korlátozásokra.
Vágólapra másolva!

A védekezés újabb fázisában vagyunk napok óta, így a rendőri feladatok is átalakultak – jelentette ki Lakatos Tibor rendőr ezredes az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Mint mondta, ellenőrzik a védelmi intézkedések betartásával kapcsolatos magatartást.

Lakatos Tibor elmondta, a rendőrség továbbra is ellenőrzi a hatósági házi karanténokat, már 1979-en regisztráltak az elektronikus ellenőrzésre, közülük 852-en aktív felhasználók.

- tette hozzá. Az elmúlt 24 órában 53 személlyel szemben kellett intézkedni, ők megszegték a hatósági házi karantén szabályait – jelezte Lakatos Tibor. Fontos, hogy továbbra is mindenki szem előtt tartsa a védelmi intézkedéseket – hangsúlyozta.

Békés megye az utolsó

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt öt idős, krónikus beteg, ezzel 532 főre emelkedett a meghaltak száma, 2160-an pedig már meggyógyultak.

Müller Cecília arról is beszélt,

Március 4-én voltak az első megbetegedések Magyarországon – emlékeztetett a tisztifőorvos, hozzátéve: innentől a 15. héten volt a tetőzés, azóta folyamatos a csökkenés, most a 22. héten vagyunk.

Továbbra is az idősekre a legveszélyesebb a koronavírus Fotó: Hirling Bálint - Origo

Azt is felidézte, az influenzaszezon közepén jelent meg nálunk a koronavírus-járvány, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában több mint ezer mintát vizsgáltak akkor, és ezek közül csak egy koronavírus-pozitív minta volt.

- ismertette Müller Cecília.

Újságírói kérdésre, hogy mikre kell ügyelni a szedd magad akcióknál, Müller Cecília azt mondta, kedvező, hogy itt szabadtéren vannak az emberek, de a zsúfoltságot mindenhol kerülni kell.

Mi a helyzet a szennyvízzel?

Az ivóvízben nem terjed a vírus – emlékeztetett a tisztifőorvos.

- mutatott rá. Az NNK-ban kifejlesztették azt a módszert, amellyel a szennyvizekből ki tudják mutatni a vírust, ezt már elkezdték Budapesten, és vidéki városokba is elmennek hasonló vizsgálatokat folytatni.

Az idősotthonokban már többször fertőtlenítettek, elsősorban azokon a helyen, ahol kimutattak pozitív gondozottakat, illetve ápolókat – mondta Müller.

Lakatos Tibor elmondta, a beutazási korlátozás részét képezi a veszélyhelyzetnek, de vannak még olyan országok Európában, ahol jóval nagyobb még a fertőzés mértéke, mint nálunk, így az onnan beutazó állampolgárok továbbra is számíthatnak korlátozásokra.

Müller Cecília arra is kitért,

Egyébként pretriázs rendszert alkalmaznak a szolgáltatók, vagyis kérdőívet végeztetnek minden érkező pácienssel.