Németh Szilárd: Továbbra is fenn kell tartani a járványügyi készültséget a határokon

katonai járművek
Röszke, 2016. március 19. A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett 2016. március 19-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Újra megélénkült a mozgás a déli határszakaszon, ennek következtében egyre nagyobb a nyomás a magyar határkerítésnél, ezért a járványügyi készültséget a határokon továbbra is fenn kell tartani - jelentette be Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Hercegszántón.
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd határlátogatása után a hercegszántói átkelőhelynél tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy

a migránsok már nemcsak terrorfenyegetettségi és közbiztonsági kockázatot jelentenek az országnak, illetve Európának, hanem nagyon erős járványügyi veszélyt is.

A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett 2016. március 19-én Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Németh Szilárd azt is mondta, hogy jogi, a műszaki és az úgynevezett "élőerős" határzár azonban lehetővé teszi, hogy Magyarország déli határszakasza

Gyakorlatilag átjárhatatlan - jelentette ki.

Amióta a Covid-19 vírussal kapcsolatos intézkedések mindenütt lazultak, az illegális migránsok egyre többször és egyre nagyobb számban próbálkoznak bejönni Magyarországra a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon. Ezt mutatják a számadatok is:

idén eddig már 8591 migránst fogtak el a déli határszakaszon

Az enyhe tél következtében nagy nyomás nehezedett a határra, ezért vízkeresztkor a duplájára emelték az ott szolgáló katonák számát.

Csak januárban 2537 embert állítottak meg.

Németh Szilárd azt mondta, hogy

Szerbiában elkezdték mind a 16 befogadó központot őrizni, így áprilisban mindössze 79 embert fogtak el. Május közepén azonban megszűnt az őrzés-védés, és júniusban a megélénkülő mozgás hatására már 1259 illegális bevándorlót fogtak el.

A határt közösen védő rendőrök és katonák beszámolói alapján megállapítható, - mondta az államtitkár -, hogy az elmúlt időszakban nemcsak mennyiségi, hanem minőségi változás is történt a határokon: ma már sokkal felkészültebb, jobban felszerelt, szervezetten érkező csoportok próbálnak Magyarországra bejönni, amelyek egyre agresszívabbak is. Hozzátette: jönnek éjjel és nappal, szárazföldön és vízen egyaránt.

Egy rendőrautó áll a megrongált határzárnál Röszke térségében 2016. február 9-én Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Németh Szilárd kiemelte,

hogy a 233 kilométeres déli határszakaszt több mint ezer katona, mintegy 180 gépjárművel védi a rendőrökkel közösen.

Feladatukat a műszaki határzárnál az alaptörvény szerint kapott felhatalmazás, illetve a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és a járványügyi készültség kihirdetése alapján végzik.
A parlamenti államtitkár szerint a felhatalmazás a legfontosabb.

Úgy fogalmazott:

A baloldal a parlamentben folyamatos támadás és nyomás alatt tartotta a kormányt, összefogva a brüsszeli bürokratákkal, illetve azokkal"az álcivil szervezetekkel, amelyek folyamatosan feljelentéseket tettek - jelentette ki. Hozzátette: legutóbb a bíróság azt mondta ki, hogy fel kell számolni Magyarországon a tranzitzónákat.

Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy

Mivel a migránsok erős járványügyi kockázatot is jelentenek, a járványügyi készültséget fent kell tartani a határőrök szálláshelyein és szolgálati helyein is, hiszen a katonákat és a rendőröket meg kell védeni, hogy elláthassák szolgálatukat.

Az államtitkár szerint a Balkánon óriási a tartalék:

Szerbiában 8-10 ezer nyilvántartott migráns van, és mivel május 14-ével megnyitották mind a 16 befogadó központot, megszűnt az őrzésük.

Az észak-macedón határon szintén ugyanennyi ember torlódott fel, ők ugyancsak Magyarország felé igyekeznének. Nyáron tehát egyértelműen tovább fokozódik majd a nyomás a határszakaszon - közölte Németh Szilárd.