Megmentőjével találkozott a móri mészárlásért tévesen elítélt Kaiser Ede

Egy rendőr áll a banképület mellett, amelynek ablakán golyónyomok vannak, móri mészárlás
Egy rendőr áll a banképület mellett, amelynek ablakán golyónyomok vannak
Vágólapra másolva!
Magyarország történetének egyik legsúlyosabb bűncselekményével, a móri mészárlással a nemrég szabadult Kaiser Edét vádolták meg közel húsz éve. El is ítélték érte, tényleges életfogytiglant kapott, mint később kiderült, tévesen. Az egyik ismerőse vallott rá, egy férfi azonban egy fémdetektorral megtalálta a gyilkosságoknál használt fegyvereket, amelyek elvezettek a valódi gyilkosokhoz. Kaiser más rablásokért így is közel két évtizedet ült, most azonban találkozhatott megmentőjével. 
Vágólapra másolva!

Az amatőr hadtörténész, Szebenyi István egy erdőben találta meg Nagy László hátizsákját, benne a móri mészárlásnál használt fegyverekkel.

Ha ez nem történik meg, lehet, hogy a mai napig Kaisert tartaná mindenki felelősnek a nyolc ember haláláért.

Forrás: Tóth Gyula/MTI

Kaiser a rablógyilkosság miatt már a valós életfogytiglani büntetését töltötte, amikor a férfi rábukkant a kulcsfontosságú bizonyítékokra, amelyek végül elvezették a rendőröket a két igazi gyilkoshoz.

Kaiser és Szebenyi nagyon szeretett volna beszélni egymással, erre azonban várniuk kellett. Kaisert ugyanis a móri ügyben ártatlannak találták, de rablások miatt így is ült 18 évet, június 1-jén szabadult.

Kaiser Ede szabadulása Fotó: Koncz Márton - Origo

mondta a Blikknek Szebenyi István.

"Aztán eljött egy pillanat, amikor tárcsáztam a számot, és a vonal másik végén azt mondta valaki, tessék, itt Kaiser Ede. Ahogy megtudta, ki vagyok, azonnal azzal kezdte: szeretné most is nagyon megköszönni, amit érte tettem, majd amikor felajánlottam, hogy találkozzunk egy kávé mellett, azzal folytatta, hogy mindenképpen beszélgessünk egy nagyot – tette hozzá.

– mondta korábban Kaiser a Blikknek.