Két részre szakadt a baloldal Gödön, a momentumos polgármester korábbi szövetségesei külön frakciót alapítottak

Vágólapra másolva!
Felbomlott a baloldali együttműködés Gödön: a korábban egymással szövetségben lévő pártok kapcsolata visszafordíthatatlanul megromlott. Múlt héten Balogh Csaba momentumos polgármester jelezte, kezdeményezi DK-s és LMP-s alpolgármestereinek leváltását, amire hétfőn a két párt és a Jobbik külön frakciót alapított. Ezzel patthelyzet alakult ki: sem a Momentumnak, sem a DK-Jobbik-LMP-nek, sem pedig a Fidesz-KDNP-nek nincs egyedül többsége a közgyűlésben. 
Vágólapra másolva!

"Balogh Csaba ezzel a lépésével felrúgta az ellenzéki megállapodást, becsapta a gödi embereket és országosan is veszélyezteti az ellenzék 2022-es esélyeit" - ezzel indított Fülöp Zoltán, LMP-s alpolgármester, Lőrincz László, DK-s alpolgármester, illetve a jobbikos Hives Gábor és a DK-s Szilágyi László a hétfői testületi ülés előttre időzített közös közleményében.

Teljes szétesés

Mint ismert, Balogh Csaba momentumos polgármester múlt héten kezdeményezte a képviselő-testületnél Fülöp és Lőrincz leváltását. A városvezető azzal indokolta meg döntését, hogy beosztottjai nem látják el megfelelően munkájukat, továbbá Lőrincz esetében egy korrupciós ügyet is szóba hozott. Az érintettek tagadták Balogh állításait, válaszként pedig megfenyegették felettesüket a piszkos ügyeinek nyilvánosságra hozásával.

A baloldali négyes hétfői közleményében azt írta, tavaly októberben a baloldali pártok együttműködésre kötöttek szövetséget, nem pedig acsarkodásra. "Nagyon sajnáljuk, hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd Város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek" - fogalmaztak.

Ahogy az várható volt, robbanás lett a régóta húzódó konfliktusból: a négy baloldali politikus bejelentette,

a Jobbik, a DK és az LMP képviselői közös frakciót alakítanak.

"Tovább nem tudunk asszisztálni Balogh Csaba észszerűtlen és autokratikus döntéseihez" - indokolták meg döntésüket.

Balogh a sorsdöntő testületi előtt is vagdalkozik

Egy órával az ülés kezdete előtt sem csitul a hangulat a gödi baloldalnál. Balogh Csaba bejegyzésében azzal vádolta meg képviselőtársait, hogy el akarják lehetetleníteni a képviselő-testület munkáját. "Az utolsó pillanatos, valójában nem sürgős indítványok láthatóan működésképtelenné akarják tenni a hivatalt és az önkormányzatot" - kommentálta, hogy pénteken közel 100 oldalnyi új előterjesztés érkezett be sürgősségi indítvánnyal a hivatalba, amit hétfőn Fülöp kettő, Lőrincz négy saját előterjesztés-módosítással egészített ki.

Már a múlté a gödi baloldal választási eufóriája Forrás: Facebook

Bonyolult felállás

Ez pedig nem kevesebbet jelent, minthogy a gödi testületben megszűnt a baloldali többség. A négy politikus kiválásával a következőképpen alakult a testületi matek:

  • a DK-Jobbik-LMP frakciónak 4;
  • a szétesett baloldali képviselőcsoportból a Momentumnak 3;
  • a Párbeszédnek 1 (Hlavács Judit feltehetően Baloghék mellé áll); továbbá
  • a Fidesz-KDNP-nek 4 képviselője van a közgyűlésben.

Magyarán Lőrinczék kilépésével egyik blokknak sincs meg a többsége a közgyűlésben. Ez pedig azt vonja maga után, hogy Balogh innentől kezdve csak úgy tud keresztülvinni egy-egy döntést, ha sikerül arról megegyezni a másik két képviselőcsoport valamelyikével. Így könnyen elképzelhető, hogy akár a Fidesz-KDNP politikusai jelentik majd a mérleg nyelvét.

Amennyiben sokáig elhúzódik a válság, és működésképtelennek bizonyul a testület, akár időközi választás kiírására is sor kerülhet.

A gödi baloldal belharcairól többször is írtunk, itt és itt olvashat róla bővebben.