Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az EU nyomást akar gyakorolni a kormányra

Vágólapra másolva!
Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a járványügyi készültségről, a határok védelméről, valamint a Lánchíd felújítása körüli vitákról.
Vágólapra másolva!

A szóvivő beszélt arról a döntésről, mely szerint Magyarországon megszűnt a kormány különleges jogrendje, ezzel életbe lépett a járványügyi készültség. A kormány rendeletekben szabályozott több kérdést is, így eltörlésre került az idősek vásárlási sávja, ezt egyébként hosszú vita és egyeztetés előzte meg, de a járványügyi szakemberek véleménye az volt, nincs szükség jelenleg az idősávok fenntartására. Ugyanakkor a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön, a vásárlásnál, illetve a vendéglátóipari egységekben a dolgozóknál fennmarad. A kormányrendelet még tartalmaz egy nagyon fontos változást, ennek értelmében azoknak a magyar állampolgároknak, akik hazatérnek már nem kötelező hatósági karanténba vonulniuk.

A koronavírus-járvány azonban újra felütötte a fejét Kínában, Izraelben is. Ennek kapcsán az a kérdés, hogy nem volt túlságosan korai az engedmények sora. Farkas Örs szerint a kormányzat szándéka az volt, miután a járvány első szakaszában sikeresen védekezett Magyarország, amiben nagy szerepe volt a különleges jogrendnek, hogy olyan rend jöjjön most létre, ami a különleges jogrend elrendelése nélkül is lehetőséget ad a gyors reakciókra. Ennek értelmében az Operatív Törzs fennmarad, az eseményeket folyamatosan követve, a kórházparancsnokok is megmaradnak, valamint az országos tisztifőorvos kap olyan jogosultságokat, amelyek szükség esetében korlátozásokat jelenthetnek. A kormányzat úgy látja, Magyarországon és Európában is lecsengőben van a járvány, az új fertőzöttek száma csökken. Amennyiben Európában is megugrik a megbetegedések száma, akkor újra lépni fog a kormány – jelentette ki a szóvivő, most erre még nincs szükség.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről