Így születnek a döntések az amerikai politika boszorkánykonyhájában

Horizontal
Former US national security advisor Brent Scowcroft smiles during the “Toward a Europe Whole and Free” conference at the Atlantic Council on April 29, 2014 in Washington. AFP PHOTO/Mandel NGAN (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha tudni szeretné, hogy milyen szempontok és nézőpontok alapján születnek meg a döntések az Egyesült Államokban az elnök környezetében, akkor el kell olvasnia az Antall József Tudásközpont legújabb kiadványát, A stratégát.
Vágólapra másolva!

Közel 600 oldalon keresztül ismerhetjük meg az amerikai politika legbensőbb döntéshozó testületeit abban a kiadványban, amely Brent Scowcroft pályáját mutatja be. Scowcroft többször volt az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója az elmúlt évtizedekben. A fontos háttérember akkor került ezekbe a pozíciókba, amikor meghatározó események történtek a világban.

Brent Scowcroft több évtizeden keresztül fontos meghatározója volt az amerikai külpolitika formálásának Forrás: AFP/Mandel Ngan

Így jutott el a kisvárosból a csúcsra

Brent Scowcroft több mint harminc éven át jelentős befolyást gyakorolt az amerikai külpolitikára.

Központi szerepet játszott az amerikai csapatok vietnámi kivonásakor és az amerikai-kínai kapcsolatok történelmi jelentőségű áttörésekor.

Az idősebb Bush elnököt arra buzdította, vessen véget Kuvait megszállásának, valamint dolgozott a szovjet birodalom összeomlására adott szakszerű nyugati válasz kialakításán. Amikor pedig az USA külpolitikája tévútra tért, csendben közbelépett, és a károk helyrehozatalán fáradozott.

Mégis miért érdemes elolvasni ezt a monumentális kiadványt? Elsősorban azért, hogy legyen elképzelésünk arról, hogy egy nagyhatalom esetében milyen módon születnek az egyes döntések. Milyen szempontok, és alternatívák állnak a világ legerősebb katonai hatalmának a rendelkezésére, amikor válsághelyzetbe kerül, és ezeket hogyan próbálja megoldani. Scowcroft életén keresztül jól láthatjuk, hogyan tud valaki egy vidéki kisvárosi közegből felemelkedni a világ egyik legbefolyásosabb pozíciójába.

Forrás: Origo

Jó lett volna, ha évtizedekkel ezelőtt születik meg

Az egyik legfontosabb tanulság egy magyar olvasó, vagy döntéshozó számára, ha elolvassa ezt a kiadványt az, hogy talán a jövőben elkerülhetünk olyan tragikus döntéseket, mint ami az első és a második világháború során történt. Ha évtizedekkel előtt lettek, volna ilyen átfogó kötetek az amerikai politika boszorkánykonyhájáról, akkor könnyen lehet, hogy a magyar politikai vezetők nem hoznak olyan döntéseket, hogy hadat üzenünk az Egyesült Államoknak.

A kötetből világosan kiderül, hogy

még az 1989-es forró hónapokban a közép-európai térség igazából az amerikai politika perifériáján volt. Sokkal fontosabb volt Washingtonból nézve az, hogy mi történik Németországban, Kínában, vagy éppen a Közel-Keleten.

Aki a mai világban szeretne a magyar külpolitika döntéshozási rendszerébe kerülni, annak mindenképpen fel kell ismernie ezeket a realitásokat, így a mű elolvasása kötelezőnek számít.

George Bush, volt amerikai elnök, a háttérben Scowcroft és James Baker Forrás: AFP/Robert Giroux

Fontos figyelmeztetés

A kötet szerzője Bartholomew Sparrow professzor a Chicagói Egyetemen szerzett doktori fokozatot, jelenleg amerikai politikatörténetet oktat az austini Texas Egyetem Államigazgatási Tanszékén. Munkája során olyan intézményektől nyert ösztöndíjat, mint a Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatóközpont, a Harvard Egyetem Joan Shorenstein Sajtó-, Politikai és Közpolitikai Központja és a Harry S. Truman Elnöki Könyvtár. Az Amerikai Politikatudományi Társaság a Leonard D. White- és a Franklin L. Burdette Pi Sigma Alpha-díjakkal tüntette ki.

Magával ragadó stílus, alapos kutatómunka és okos elemzés segítségével A stratéga közel hozza és színekkel telíti az amerikai külpolitika komplex és gyakran titkokkal átszőtt világát - azt a szellemi harcmezőt, amelyen személyiségek, ideák és világnézetek ütköznek meg, világunkat drámaian alakítva.

Ez a mű elsőként végzi el Brent Scowcroft pályájának átfogó vizsgálatát. A szerző, Bartholomew Sparrow részletesen bemutatja a volt nemzetbiztonsági tanácsadó nem mindig egyszerű kapcsolatát olyan befolyásos személyiségekkel, mint Henry Kissinger (a mentor, akit végül tanítványa lekörözött), Alexander Haig (egykori riválisa) és Condoleezza Rice (akit elindított a pályáján, s akivel nyilvánosan szakított Irak miatt). Scowcroft azon kevés köztiszteletben álló személy egyike Washingtonban, akik a nyilvánosság elé kiállva figyelmeztették az ifjabb Bush elnököt, hogy ne indítson elhamarkodottan háborút Irak ellen.