Egymás telefonhívásait rögzítették a szolnoki baloldal vezetői

Lukácsi Katalin, Szotyori-Lázár Zoltán
Vágólapra másolva!
Egészen durva belháború bontakozott ki a szolnoki baloldal két, egymással rivalizáló csapata között: egy újabb nyilvánosságra hozott felvételből kiderül, hogy a szembenálló csoportosulások vezetői rögzítették az egymás közötti beszélgetéseket. Tovább folytatódik a szolnoki baloldal szétcsúszása, újabb titkokra derült fény. 
Vágólapra másolva!

Miután az Origo beszámolt arról, hogy egy kiszivárgott felvételen egymást ügynöközte a szolnoki baloldal két vezető politikusa, az anyag egyik szereplője, Szotyori-Lázár Zoltán közösségi oldalán közreadta a teljes beszélgetést.

Felvett beszélgetés

Soraiból kiderült, az anyag úgy kerülhetett nyilvánosságra, hogy beszélgetőpartnere,

Lukácsi Katalin rögzítette telefonos beszélgetésüket.

"Katira már nem haragszom, hogy rögzítette ezt a beszélgetést. Ki tudja, lehet, hogy majd 100 év múlva érdekes kortörténeti dokumentum lesz történészek számára. Mindenesetre ma meglátogattam Katit, elkértem tőle ezt a felvételt és teljes terjedelmében (egy 10 mp-es személyes adatokat tartalmazó rész kivételével) közzéteszem, természetesen az ő beleegyezésével." - ismertette a teljesen abszurd helyzetet a Jobbik szolnoki elnöke.

Az anyag tavaly nyáron készült, amikor kikerült egy olyan kép a közösségi médiába, amelyen egyedül Szotyori-Lázár szerepelt a Szolnoki Többség Facebook-oldal tartalomszerkesztőjeként. Az ezt fenyegetésként megélő jobbikos politikus szerint ekkorra már többen is szerkesztették az oldalt. Posztjából, és a felvételen elmondottakból az tűnik ki, hogy az azóta már a Szolnoki Többség nevű frakciószövetségből távozó Ligeti Józsefet sejti az akció mögött.

A közreadott beszélgetés a baloldal legrosszabb arcát mutatta meg: a NAV-tól rettegő jobbikos politikus, és a magaslóról beszélő Lukácsi Katalin gyakorlatilag semmiben sem tudott egyetérteni. Utóbbi a következőket vágta "szövetségese" fejéhez:

  • "Tudom, hogy nagyon nem kedveled Ligetit, de ettől függetlenül ő nem ártó szándékú. Gyalázzátok mindenfelé a mi közösségünket, minden hülyeséget leírtok rólunk aljasan, rágalmazva, hazudva."
  • "Név nélkül vezeted félre a szolnoki lakosokat a Szolnoki Többség Facebook-oldalán, ezt nagyon bátran megcsinálod."
  • "Elmeséltem neked, hogy rám küldték a NAV-ot. Ahogyan az utóbbi időben viselkedsz, az teljesen irracionális."
  • "Nálad senki többet nem kockáztat? Ehhez képest sikerült elrontanod az abszolút esélyes, befutó, tökéletes jelöltet, hogy induljon. Alapvetően neked köszönhető, hogy Csikós Attila visszalépett."
  • "Ha valaki lekicsinyli a másikat, akkor te mindenkit, de engem aztán borzasztóan, mintha egy ófogyatékos kislány lennék";
  • "Ti engem akartok megsemmisíteni."
  • "Engem utálnak az emberek."

Kettőjük közül a visszafogottabb talán Szotyori-Lázár volt, de ő sem fukarkodott a jelzőkkel.

  • Olyan szintre jutottunk el, hogy ez már emberi dolog, Kati.
  • "Megpróbáltak ellehetetleníteni, megzsaroltak azzal, hogyha nem hagyom abba a politikát, akkor betesznek nekem. Nálam többet senki nem kockáztat."
  • "Érthetetlen és fájdalmas, ami itt zajlik."

Tökéletesen szimbolizálja a szolnoki baloldal állapotát, hogy amikor a beszélgetés első harmadában Szotyori-Lázár megszakítja a hívást, akkor Lukácsi hangosan dühöng ("meddig fog vele..."), majd rájön, hogy rögzíti a beszélgetést, és egy zavart, "jah; ööö" kíséretében megszakítja a felvételt.

Szövetségesek? Lukácsi Katalin felvette a Szotyori-Lázár Zoltánnal folytatott beszélgetést az önkormányzati választási kampányban Forrás: MTI/Balogh Zoltán - Facebook

Két képviselő is otthagyta őket

Az Origo számolt be róla elsőként, hogy két baloldali képviselő, Ligeti József és Fajcsák Károly is jelezte kilépési szándékát a jegyzőnél. Azóta mindketten távoztak a baloldali pártok képviselőcsoportjait összefogó Szolnoki Többség nevű frakciószövetségből, függetlenként folytatják.

Szotyori-Lázárék elsősorban Ligetit támadják, mondván, hogy elárulta szövetségeseit, és csatlakozott a kormánypártokhoz. A jobbikos politikus több posztban is elemezte egykori pártfogoltját, árulónak nevezve őt.

Az új közgyűlésben a kormánypártoknak nyolc, a baloldali szövetségnek tíz képviselője lett, amivel többségbe került a baloldal. Ligeti és Fajcsák döntésével azonban módosultak az erőviszonyok, a helyi baloldalnak megrendültek a pozíciói.