Több cég is hasznot akart húzni a koronavírus-járványból

Mire figyelj a webanalitikában, ha webshopod van?
Vágólapra másolva!
A főügyészség több Bács-Kiskun megyei céget is figyelmeztetett, hogy változtassanak az általános szerződési feltételeiken, amiket a koronavírust kihasználva egészen egyoldalúvá tettek. Ha ezt nem teszik meg, pert indítanak ellenük.
Vágólapra másolva!

A főügyészség a vásárlók védelméért megvizsgálta kilenc kecskeméti, soltvadkerti, kalocsai, bajai és lajosmizsei cég valamint vállalkozó általános szerződési feltételeit.

Többnyire szerszámokat, elektronikai eszközöket, lakberendezési tárgyakat, környezetbarát termékeket és babaholmikat árultak az interneten.

illusztráció Fotó: Symantec

A vizsgálat során kiderült, hogy a vállalkozások a koronavírus-járványt kihasználva tisztességtelen általános szerződési feltételeket írtak.

Olyan előre nem látható, "vis maior" eseményként határozták meg a vírus jelenlétét, ami a részükről megakadályozhatja vagy késleltetheti a szerződések teljesítését és kizárták a felelősségüket.

Ezen kívül a cégek az egyoldalúan meghatározott szerződési feltételeikben megfosztották a vevőket attól, hogy szerződésszegés esetén élhessenek a jogaikkal. Ezért a szerződési feltételeik tisztességtelenek az ügyészek szerint. A figyelmeztetés után hat cég törölte, vagy módosította az általános szerződési feltételeit.