Szijjártó Péter: Egyre súlyosabb a migráció jelentette fenyegetettség

Horizontal TOPSHOTS MIGRANT IMMIGRATION RESCUE BLANKET
Migrants rescued at sea wait to be transferred at the harbour of Algeciras on August 1, 2018. - Spain has overtaken Italy as the preferred destination for migrant arrivals in Europe this year as a crackdown by Libyan authorities has made it more difficult for them to reach Italian shores. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Vágólapra másolva!
Nemhogy jelen van, de egyre súlyosabb a migráció jelentette fenyegetettség - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán megosztott videóban, miután egyeztetett a máltai miniszterelnökség vezetőjével.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető megjegyezte, a világjárvány miatt kevesebb politikai vita szól a migrációról, pedig a máltai miniszterelnökség vezetője szerint hozzájuk csak idén az első két hónapban már több illegális migráns érkezett, mint az egész tavalyi évben. Táboraik megteltek, s a migránsokat a partjaikhoz szállító hajók is komoly problémát jelentenek.

- hangsúlyozta.

Hozzátette, most szembesülhetnek azzal is, hogy nem lehet számítani azokra az államokra, amelyek egyébként hangosan és agresszívan követelik a kötelező letelepítési kvóta bevezetését.

Szijjártó Péter szerint egyetértettek abban, hogy helyes az a magyar megközelítés, miszerint a segítséget kell oda vinni, ahol baj van, s nem a problémát oda, ahol nincs baj.

- emelte ki a miniszter, hozzátéve, a migrációt meg kell állítani. Ehhez pedig segítséget kell nyújtani a líbiai hatóságoknak, hogy a migránsok ne tudják elhagyni az észak-afrikai országot - mutatott rá Szijjártó Péter.

Kitért arra is, ennek most azért is van jelentősége, mert eddig a migráció főként biztonsági és kulturális kihívást jelentett, a járvány óta viszont egészségügyi kockázattal is jár.