Nemcsak az igazgatók, hanem a testületi tagok is Soros György emberei a Facebook cenzúrabíróságában

Horizontal
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sidelines of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 23, 2020 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet tegnapi cikkében a hamarosan tevékenykedni kezdő Facebook-cenzúrabizottság négy igazgatójának múltját vizsgálta meg, mai írásában a testület további tizenhat tagjának életútját nézte meg. Mint kiderült, az igazgatósági tagokhoz hasonlóan ők is köthetőek Soros Györgyhöz. A polgári napilap összegzése szerint a Facebook tartalmi felügyeletét irányító húszfős bizottság felfogható a Soros-hálózat elitcsapataként. 
Vágólapra másolva!

A cikk kiemeli, hogy az amerikai milliárdos nem bízta a véletlenre a legnagyobb közösségi oldal tartalmi felügyeletét irányító testületi tagok kiválasztását, hiszen annak komoly szerepe lehet az amerikai elnökválasztás végkimenetelében. Mint az a lap tegnapi tényfeltáró írásából kiderült, a most felálló cenzúrabíróság négy társigazgatója közül hárman közvetlenül kapcsolódnak a Soros-hálózathoz. Mai írásából pedig egyértelművé válik, hogy nincs ez másként a cenzúrabíróság további tizenhat tagja esetében sem.

  • Afia Asantewaa Asare-Kyei programigazgatóként a nyugat-afrikai Open Society Initiative esélyegyenlőségi, igazságügyi és emberi jogi programjainak működéséért és irányításáért felel. Szakterülete az információhoz való hozzájutás, a kifejezés szabadsága, a nők, gyermekek és fogyatékkal élők jogai, valamint az LMBTQ+ jogok.
  • Alan Rusbridgert, a The Guardian brit napilap volt főszerkesztőjét 2016-ban nevezték ki az Oxfordi Egyetemen működő Reuters Institute for the Study of Journalism (Reuters Újságíró Intézet) elnökévé, amely támogatói között a Nyílt Társadalom Alapítványokat is feltüntette. Egyik cikkében ő maga írt arról, hogy egy Nyílt Társadalom Alapítványok által biztosított támogatás segített nekik a The Guardian keleti hálózatának kiépítésében, szudáni lefedettségük kialakításában, valamint a teheráni iroda létrehozásában.
  • Maina Kiai 2018-ban csatlakozott a Human Rights Watch Global Alliances and Partnerships nevű emberi jogvédő szervezethez, emellett a Nyílt Társadalom Alapítványok Human Rights Initiative tanácsadó testületének tagja. Korábban dolgozott az ENSZ-nél, valamint az Amnesty International Africa programját is vezette. 2014-ben megkapta a Freedom House Szabadság díját.
  • Ronaldo Lemos, a Rio de Janeiro Állami Egyetem Jogi Iskolájának professzora, aki korábban a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott technológiai szervezeteknél is dolgozott, amire maga az Alapítvány is hivatkozik honlapján.
  • Tawakkol Karman, Nobel-békedíjas újságíró, emberi jogi aktivista, a „Women Journalists Without Chains„ nevű civil szervezet társalapítója a Soros Györgyhöz köthető National Endowment for Democracy-tól 2005 óta folyamatosan kapott támogatást, valamint egy amerikai alapítású, demokráciafejlesztéssel foglalkozó szervezet, az IREX – melynek támogatói között az Nyílt Társadalom Alapítvány is megtalálható – is biztosított anyagi támogatást a szervezet számára.
  • Pamela Karlan, a Stanford Jogi Egyetem professzora másik két jogásszal közösen a Trump ellen indított impeachment eljáráshoz kapcsolódó kongresszusi meghallgatás során a "pro" érvek mellett foglalt állást. További érdekesség, hogy a professzor asszony a liberális kötődésű American Constitution Society civil szervezet testületi tagja. Karlan 2006-ban a szervezet éves találkozóján nyíltan beszélt arról, hogy biszexuális, illetve diszkriminatívan említette a „fehér embereket" is.
  • Katherine Chen, a tajvani Nemzeti Chengchi Egyetem professzora, akinek szakterülete a média szerepe a társadalomban, ezen belül is a média választásokra gyakorolt hatása, de az individualizmus és kollektivizmus speciális kérdéseivel is foglalkozik.
  • Sudhir Krishnaswamy a Centre for Law and Policy Research nevű nemzetközi szervezet társalapítója. Az általuk támogatott projektek témái többek között az alkotmányos kultúra, a kormányzati reform, a fogyatékkal élők jogai, a gender és szexualitás, a transzgender jogok, a diszkrimináció és az interszekcionalitás (utóbbi egy egyenlőtlenségi koncepció). A szervezet egyébként az Európai Uniótól is kap forrásokat.
  • Evelyn Aswad, az Oklahoma Egyetem jogi karának professzora és elnöke, aki korábban az USA külügyminisztériumának egyik kiemelt jogásza volt, a külügynél legutoljára az "Emberi Jogok és Menekültügyi Iroda" vezetőjeként dolgozott. Karrierjét a The Jakarta Post riportereként kezdte, 1984 és 1991 között indonéz kapcsolattartóként dolgozott kezdetben a Reutersnél, később az Agence France Presse-nél (AFP)
  • Nicolas Suzor közösségi médiában jártas szakértő, a Queenslandi Műszaki Egyetem Jogi Iskolájának professzora. Suzor egy professzor Twitter-bejegyzésére reagálva nemrég sokatmondóan azt írta, a felügyelőtestület hatáskörét nagyon fontos lesz mielőbb bővíteni.
  • Julie Owono az Internet Határok Nélkül (Internet Sans Frontières) nonprofit szervezet ügyvezető igazgatójaként a mindenki számára nyitott, ingyenes, diszkriminációmentes internet védelméért harcol.
  • Emi Palmor, ügyvéd és az izraeli Herzliya Interdiszciplináris Központ előadója. A menedzsment, a szakpolitikai tervezés, a kormányzat működése, a közszféra és a jog képezi főbb szakterületét, korábban az izraeli Igazságügyi Minisztérium főigazgatója és szakmai vezetője (Director General) volt.
  • John Samples, a Cato Intézet alelnöke is fontosnak tartja a milliárdoshoz közel álló globalista elvek terjesztését. Néhány éve Soros György az Intézet meghívására részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a liberális demokrácia és szabadpiac védelmezőjeként ismert Nobel-díjas közgazdász és morálfilozófus, Freidrich von Hayek The Constitution of Liberty (A szabadság alkotmánya) című művéről beszélgettek, az eseményről készült videó a mai napig megtekinthető.

A sorozat következő részében a cenzúrabíróság egyetlen magyar tagját, a Közép-európai Egyetem (CEU) jogi karának alapító dékánját, Sajó Andrást mutatja be a Magyar Nemzet. Az Origo számolt be elsőként arról, hogy a Facebookot felügyelő cenzúrabíróságba, a Felügyelőtanácsba Sajó is bekerült.