Azzal a dallal búcsúztatták Szilágyi Istvánt, amelyet utoljára játszottak neki

Szilágyi István, megemlékezés, XVII. kerület, Baptista Szeretetszolgálat gyertyás, zenés megemlékezés, 2020.05.11.
Vágólapra másolva!
Nem volt olyan ember, aki ne szerette volna Szilágyi Istvánt, így búcsúztatta a kedvelt és ismert színészt színházigazgatója. Hétfő délután a rákosligeti református templomban tartottak megemlékezést Szilágyi Istvánról, akit egy hete ölt meg otthonában, a gyanú szerint a fia.
Vágólapra másolva!

A rákosligeti református templomban, hétfő délután 6 órakor, miután elcsendesedtek a harangok, elkezdődött a megemlékezés a színművészről.

Szilágyi István özvegye (j) a megemlékezésen Fotó: Koncz Márton - Origo

Szilágyi István özvegye, Joli néni az első sorban ült, mellette egy fiatal fiú, aki a Baptisták egyik önkéntese. A környéken lakik ő is, a tragédia hallatán egyből segíteni szeretett volna.

Forgács Péter színházigazgató Fotó: Koncz Márton - Origo

Forgács Péter színházigazgató, a Győri Nemzeti Színház nevében búcsúzott, ahogy ők hívták, Pityikétől. Elmondta, hogy gyerekkorában nem gondolta, hogy ismerheti és együtt is dolgozhat majd Lópici Gáspárral, de később még közös öltözőjük is volt. Szerinte

nem volt olyan ember, aki ne szerette volna Szilágyi Istvánt.

Szabó Ádám zenész A csitári hegyek alatt című népdalt játszotta el a megemlékezésen. Elmondta, hogy pár hete jártak először a művésznél, hogy zenéljenek nekik és akkor is ezt a dalt játszotta.

Ő zenélt Szilágyi Istvánnak utoljára. Amikor meglátogatták őket, ott volt a fiuk Péter is. Szabó Ádám azt mondta, hogy:

Már a bemutatkozásnál agresszívan rájuk förmedt, hogy minek van rajtuk egyáltalán maszk, majd amikor játszani kezdett, akkor folyamatosan közbeszólt, hogy:

Szilágyi István Fotó: Koncz Márton - Origo

Horváth Tamás polgármester, a XVII. kerület lakóinak a nevében búcsúzott a művésztől. Azt mondta, hogy többször is megpróbáltak rábírni a házaspárt, hogy költözzenek vidékre, vagy színészotthonba, amibe bele is egyeztek, de az utolsó pillanatban mindig visszamondták a költözést. Ahogy fiuk, Péter visszatért, már nem fogadták el a segítséget sem.

Úgy emlékszik vissza Szilágyi Istvánra, hogy bármely nehéz körülmény között is mindig mosolyogva tudott sétálni az utcán.

A templom után az Origo elment Szilágyi István házához, ahol a Baptisták segítője, Baricz Dezső, elmondta, hogy minden nap segít az özvegynek, egész nap ott van.

Szilágyi István özvegye, Joli néni Fotó: Koncz Márton - Origo

Azt mondta, a rengeteg jóakaró és támogatni vágyó ember mellett megjelentek gyanús ismeretlenek is. Ezért méginkább figyelnek Joli nénire.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Amikor elbúcsúztunk Joli nénitől és azt mondtuk, hogy vigyázzon magára, csak annyit mondott:

Fotó: Koncz Márton - Origo

Szilágyi Istvánt május 3-án, a gyanú szerint fia verte agyon otthonukban egy kalapáccsal. Özvegye szaladt át a közértbe segítséget hívni. A 49 éves férfit korábban már elítélték azért, mert megverte édesapját. A férfit jelenleg az IMEI-ben tartják megfigyelés alatt.