MSZP-DK belháború állhat a a BKK vezérigazgatójának kirúgása mögött

Vágólapra másolva!
A baloldal belső harcainak lett áldozata Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója - írja a Magyar Nemzet. Vargát kedden rúgta ki Karácsony Gergely főpolgármester. Korábban Nagy Zsolt projektvezetőt, a BKK vezérigazgatójának élettársát bocsátották el egy zaklatási ügy miatt, amellyel kapcsolatban kételyek merültek fel. A Magyar Nemzet szerint a két ügyben Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc bizalmasa, egykori minisztere volt a főszereplő.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció és az MSZP között zajló hatalmi harc áldozatává válhatott Varga Ivett, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője – írja a Magyar Nemzet.

A főpolgármester arra hivatkozott, hogy a járvány idején Varga Ivett nem tudta olyan hatékonysággal ellátni a cégvezetői feladatokat, mint amilyet a helyzet megkövetel. Varga utódjául Karácsony május 5-i hatállyal megbízott vezérigazgatónak Fendrik Lászlót, a társaság jelenlegi vezérigazgató-helyettesét nevezte ki.

Varga Ivett még 2020. január 23-án került a cég élére, egy Karácsony Gergely által kiírt és elbírált pályázat után. A Magyar Nemzet információi szerint Vargát valójában egy háttéralku révén az MSZP–Párbeszéd delegálhatta a vezérigazgatói székbe, míg az igazgatósági elnöki posztra a DK nevezhetett meg jelöltet. Ő lett Draskovics Tibor, aki közismerten Gyurcsány Ferenc bizalmi embere, a Medgyessy- Gyurcsány- és Bajnai kormányokban több miniszteri posztot is betöltött.

A Magyar Nemzet úgy tudja, Draskovics és Nagy Zsolt akkor került egymással konfliktusba, amikor Nagy jelezte, hogy

a jegykiadó automatákra kiírt új közbeszerzés erősen túlárazott.

Az ügyben indult vizsgálat a Draskovics bizalmasának tartott akkori vezérigazgató-helyettesnek, Kerékgyártó Jánosnak a felelősségét álalpította meg. Draskovics és Kerékgyártó is súlyos szabályszegést követett el, amikor a BKK-n belül ellenőrzést végző ügyvédi irodát megkörnyékezve, érzékeny információkhoz próbáltak hozzájutni - teszi hozzá a Magyar Nemzet. Draskovics arra is utasította Nagy Zsoltot, hogy a jegyrendszer új koncepcióját először neki mutassa meg.

A Magyar Nemzet szerint ezután indult a zaklatási ügy Nagy Zsolt ellen, ami szóbeli zaklatásokra hivatkozott.

Naggyal egyébként azt sem közölték, hogy mivel vádolják, s a panasztevő női munkatársak részt sem vettek a meghallgatáson" - írja a lap.

Fizikai zaklatással egy alkalmazott vádolta Nagyot, de egy belső vizsgálat kételyeket talált ezzel a váddal kapcsolatban, Karácsony Gergely pedig ekkor leállította a vizsgálatot.

A vizsgálat eredményeként menesztették Nagy Zsoltot. Ezután következett múlt hét pénteken az a nyilatkozat, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal Varga Ivett és Draskovics Tibor nevében adott ki. Nem sokkal később azonban Varga Ivett szokatlanul kemény hangon elhatárolódott a levéltől. Végül órákkal később a Főpolgármesteri Hivatal újra kiadta a közleményt, de már két változtatással.

A Magyar Nemzet értékelése szerint "Varga eltávolítása amiatt is sürgős lehetett Draskovicséknak, mert így már feltehetőleg nem lesz betekintése az ellenőrzés eredményébe, amely a zaklatási ügy vizsgálatának a szabálytalanságait rögzítheti.