Süssünk süteményeket otthon! – Így készül az aludttejes prósza

Aludttejes prósza
Vágólapra másolva!
Sok más elfoglaltság mellett a folyamatos otthoni létet azzal is hasznossá lehet tenni, hogyha sütögetünk - például süteményeket. A Magyar Konyha áprilisi száma Süteménykönyv melléklettel jelent meg. Innét vettük az aludttejes prósza receptjét is. 
Vágólapra másolva!

Érdekes recept a Süteményeskönyvből egy aludtejes prósza, amelyet Somogyi Károly receptje alapján lehet elkészíteni.

Egyszerű sütemények

Aludttejes prósza

Somogyi Károly receptje

Prósza, málé, tejes pite – mindhárom kifejezés az ország nyugati régiójában hagyományos, Vas, Zala és Somogy megye környékén elterjedt süteményt jelenti, de persze ahány prósza, annyiféle recept létezik. Egyszerű, paraszti étel, viszonylag híg, kevert tészta, amelyhez a kamrában található alapanyagokat használjuk fel. Készülhet kefirrel, aludttejjel, búza- vagy kukoricaliszttel. Hagyományosan sparheltben sütik aranybarnára, a tetejét szilvalekvárral csorgatják meg. Hasonló tejes lepény a franciák clafoutis-ja, amit könnyű, sodó jellegű tésztából és magozatlan fekete cseresznyéből készítenek – a mag ízt ad, és sütés közben megakadályozza, hogy a gyümölcs levet engedjen. A clafoutis a széleken ropogós, belül lágy, krémes állagú, amit – a prószához hasonlóan – sokféleképpen lehet variálni.

Forrás: Magyar Konyha

Hozzávalók:

2 bögre kefír vagy aludttej (kb. 450 g)
1,5 bögre liszt (kb. 180 g)
2 db tojás
1-2 ek cukor
1 csipet só
2-3 ek szilvalekvár
kevés zsír a tepsi kikenéséhez

Aludttejes prósza Forrás: Magyar Konyha

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A kefirt, a lisztet, a tojásokat, a cukrot és a sót egy tálba mérjük és csomómentesre keverjük, majd a kizsírozott tepsibe töltjük. A tetejét meglocsoljuk a szilvalekvárral és a forró sütőben pirulásig sütjük. Sütés előtt szórhatunk bele gyümölcsöket, de kínálhatjuk édes tejföllel, lekvárral, gyümölcsszósszal is.