Kásler Miklós: A magyar ápolók minden körülmények között helytállnak

KÁSLER Miklós
Budapest, 2020. május 12. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. május 12-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar ápolók minden körülmények között helytállnak - jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós megjegyezte: a mintegy 70 ezer magyar ápoló helytáll a világjárványok alkalmával, a bakteriális és vírusbetegségek elhárításában, továbbá a mindennapos kórházi munkában jelen pillanatban is.

Kiemelte, a kormány feladata a megfelelő munkakörülmények és anyagi feltételek biztosítása, így

az ápolók bére 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára emelkedik.

Emellett a kormány bruttó félmillió forintos bérkiegészítést ad a járványügyi időszakban végzett hősies munkájuk elismerésére.

Hozzátette, hogy a közeljövőben

tizenhárom megyei és egy városi kórház 16 helyszínén újulnak meg vagy épülnek nővérszállók 8,8 milliárd forint uniós forrásból, ami csaknem 1600 szakdolgozó életkörülményeit javítja.

Ösztöndíjprogramokat is indítottak az ápolóknak. A Mihalicza-program részeként 2017-től 247 hallgató részesült támogatásban, félévenként 320 ezer és 640 ezer forint közötti összegben. A pályaválasztást támogató program keretében pedig várhatóan 3200 tanuló részesülhet ösztöndíjban, a projekt 4,4 milliárd forintból valósul meg.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Illyés Tibor

A miniszter az egészségügyben dolgozók helytállását megköszönve úgy fogalmazott, hogy míg az orvosok jelentik az egészségügy "agyát", az ápolók a "szívet és a lelket".

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott arról szólt, hogy köszönettel tartozunk a mintegy 70 ezer ápolónak, akik honfitársaink egészségét óvják és életeket mentenek.

- hangsúlyozta.