Sorra hagyják cserben dolgozóikat a baloldali vezetésű városok

Budapest, 2018. december 12. Ellenzéki képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az úton-útfélen a szociális érzékenységét hangoztató baloldal a járvány idején újra bebizonyította, hogy részükről ez sem több, mint retorikai fogás. A baloldali vezetésű önkormányzatok sorra jelentik be a megszorításokat, leépítéseket, illetve fizetés nélküli állásidőre küldik munkavállalóikat. Mindezt azzal indokolják, hogy a kormány a járvány elleni védekezésre átcsoportosította a gépjárműadót, ami azonban egy önkormányzat költségvetésének körülbelül 1 százalékát jelenti csak. A kormánypárti vezetésű helyhatóságok mindeközben megszorítások helyett inkább a költségvetést módosították.
Vágólapra másolva!

Emlékezetes, hogy Szabó Tímea nemrég a parlamentben számon kérte a kormányt, hogy miért ad védőfelszereléseket a külhoni magyaroknak a koronavírus elleni védekezésre. Több parlamenti képviselő pedig úgy véli, a kormány ellehetetleníti az önkormányzatokat azzal, hogy a járvány okozta közös teherviselés értelmében elvette az önkormányzatoktól a gépjárműadót, ami a költségvetésüknek mindössze körülbelül az egy százaléka. Azonban egy baloldali képviselő sem emelte fel a szavát az ellen, hogy több baloldali település is az alkalmazottakon spórol, vagy csökkenti, esetleg egyenesen lenullázza a fizetésüket. A váci példa jól mutatja, hogy a baloldal számára például a dolgozóik nem érnek annyit, mint egy fejlesztés.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Vácon az önkormányzat korábban egy közleményben arról biztosította a dolgozóit, hogy nem lesznek elbocsátások. A Hír Tv beszámolója szerint azonban kilencven önkormányzati alkalmazottat most arról tájékoztattak, hogy „a kormányzati intézkedések következményeként és annak idejére kénytelenek állásidőt elrendelni".

Ez alatt az idő alatt pedig fizetés nem jár.

Ugyanakkor a hivatal felújítására találtak forrást a költségvetésben. Az érintettek az ügyről azonban sem a közösségi oldalon, sem a sajtónak nem fejthetik ki álláspontjukat, mert a város baloldali polgármesterének, Matkovich Ilonának az írásos beleegyezése szükséges ehhez - megmutatva ezzel, mit gondol valójában a baloldal a szólásszabadságról.

Ózdon, Pécsett és Hódmezővásárhelyen is az alkalmazottakon spórolnak

A helyzet a jobbikos vezetésű Ózdon sem jobb. Janiczak Dávid május elsejétől

25 százalékkal csökkentette az óvónők és a kulturális ágazatban dolgozók fizetését.

Akik pedig nem fogadják el a polgármester ajánlatát, fizetés nélküli szabadságra számíthatnak. Mindezt Janiczak a baloldaltól megszokott indokkal magyarázta: a járvány miatt az önkormányzat sok bevételtől elesik, amit valahonnan pótolni kell. A jobbikos polgármester pedig úgy látta a legjobbnak, ha az óvónőkről vonja el a pénzt, hiába javasolták neki a helyi kormánypárti képviselők a költségvetés átcsoportosítását.

Így cselekszik Hódmezővásárhely polgármestere is. Márki-Zay Péter szintén az önkormányzati alkalmazottak bérének csökkentése mellett döntött. Azok a munkavállalók, akik gyerekeikre, szüleikre vigyáznak, de szabadságuk elfogyott, és feladatukat otthonról nem tudják ellátni, a fizetésük negyedét segély formájában megkapják. Akiknek a munkájára szükség lehet a hivatalban, négy órában dolgozhatnak csökkentett fizetésért, akik pedig vállalják, hogy munkakörüktől eltérő feladatot is vállalnak, csak azok dolgozhatnak teljes bérért.

A szintén baloldali vezetésű Pécsett is leépítések várhatóak. A város polgármestere erről már értesítette a dolgozókat, de egyelőre nem tudni, hány embert érint az intézkedés. Péterffy Attila egyébként korábban több mint egy hónapos késéssel a város lakóinak védőmaszkokat küldött, melyhez egy kísérőlevelet is csatolt, amiben azt írta, hogy a kabinet magára hagyta a várost, és az itt élők nem számíthatnak segítségre. A hangulatkeltő levél érdekesen cseng annak fényében, hogy a polgármester most leépítéseket tervez.

Kormánypárti városvezetők inkább átcsoportosítanak, mintsem leépítésekbe kezdenek

A gépjárműadóval a kormánypárti városok és kerületek is ugyanúgy hozzájárultak a járvány elleni védekezéshez, ott

mégsem a kirúgások, megszorítások mellett döntöttek.

A fideszes vezetésű Bonyhádnak a legnagyobb foglalkoztatója az önkormányzat, több mint kétszázan dolgoznak a helyhatóságnak, mégsem a leépítésben látják a megoldást, hanem a költségvetést módosították és a fejlesztéseket ütemezték át. A több mint 1300 embert foglalkoztató Zalaegerszegen is az átcsoportosítás mellett döntöttek, ami 700 millió forint megmaradását jelentette, amiből zökkenőmentesen tudják a dolgozóikat fizetni.

Újbudán kihasználták a járványhelyzetet

Gyurcsány Ferenc polgármestere, László Imre a veszélyhelyzetet arra használta, hogy média- és parkolócéget hozzon létre. Mindezt önhatalmúlag tette, ugyanis a képviselő-testület a járvány ideje alatt nem ülésezik, amit a polgármester kihasznált, és mindenféle tájékoztatás nélkül döntött. Az ilyen fajsúlyú cégek viszont meghatározhatják a kerület elkövetkező éveit.