Nem beszélni kellene, hanem cselekedni

Címlap
Vágólapra másolva!
Az Isztambuli Egyezmény ratifikálását a kormánypárti képviselők a többi közt azért nem támogatták, mert annak bizonyos pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával és a társadalmi nemek szerinti meghatározást helyezi előtérbe a biológiai nemmel szemben. A kérdés az, hogy vajon mi segít jobban a családon belüli erőszak megfékezésében az uniós vagy a nemzetállami rendelkezés? Erre kereste a választ a Hír Tv Címlap című műsorában, Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Kroó Zita, lapunk munkatársa.
Vágólapra másolva!

Ezt a témát nem lehet erőszakkal vagy ilyen típusú agresszív mentalitással megközelíteni, mint az ellenzéki képviselők tették – mondta Illés Boglárka. A Fidelitas elnöke úgy véli: az, hogy valaki áldozattá válik, vagy áldozattá válhat, arról nem tehet. Mint mondta:

Az Isztambuli Egyezmény nem adna hozzá semmit a magyar jogszabályokhoz – jelentette ki Párkányi Eszter. Az Alapjogokért Központ elemzője elmondta: azok a bűncselekmények, amiket elítél az egyezmény, azok már a magyar Bűntető Törvénykönyvben szerepelnek.

Minden más csak hangulatkeltés és a lopakodó jogalkotás része.

Ugyanis, ha elfogadnánk az egyezményt, azzal a magyar jog részévé emelnék be a gender, mint társadalmi nem fogalmát.

Lapunk munkatársa szerint az ellenzék semmilyen párbeszédet nem akar folytatni a kormánnyal sem most sem máskor. Kroó Zita felhívta a figyelmet a DK politikusának, Bősz Anettnek a transzparensére, amin a „Vetkőzz Ági" felirat volt olvasható, amit egy névtelen fideszes képviselőnek tulajdonítottak.

– tette hozzá.

Ismeretlen fideszes képviselőtől idéztek az ellenzéki képviselőnők. Forrás: Facebook

Az Európai Unióban egyébként pont Kósa Ádám, kormánypárti EP képviselő volt az, aki egy előterjesztésében többek között a gyerekeket vállaló nők pozitív megkülönböztetését javasolta, de a baloldali EP képviselők ezt leszavazták. Több alkalom is lett volna már, amikor támogathattak volna a nőket, ezt mégsem tették meg.

Illés Boglárkát, a Fidelitas elnöke, Kroó Zitát, lapunk munkatársát, Párkányi Esztert, az Alapjogokért Központ elemzőjét kérdezte az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról M. Dobos Marianne, a Hír Tv műsorvezetője. Forrás: Hír Tv

Párkányi Eszter ugyanakkor rávilágított, hogy azokon a nőkön, gyerekeken, vagy esetenként férfiakon, akik kapcsolati, vagy családon belüli erőszak áldozatai lesznek, semmit nem segít az Isztambuli Egyezmény elfogadásáról szóló papaír lobogtatása. Az elemző szerint