Az interneten is ellenőrizhetik a hatósági házi karantén betartását

házi karantén
A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hatósági felirat egy járványügyi megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Salgótarjánban 2020. március 25-én. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Megjelent a Magyar Közlönyben a hatósági házi karantén elektronikus rendőri ellenőrzéséről szóló rendelet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny május 4-i száma szerint, a rendőrség szoftveresen is ellenőrizheti azokat, akiknél a koronavírus-járvány miatt hatósági házi karantént rendeltek el.

A rendelet szerint a járványügyi hatóság elrendelheti a szoftveres nyomon követést,

ha a házi karantén alá rendelt nagykorú ebbe önként beleegyezik és természetesen a program telepítésének feltételei megvannak nála.

Mindezek előtt a hatóságok az önkénteseket tájékoztatják a karanténszoftver használatának előnyeiről és az ezzel járó kötelezettségekről. A rendeletben az is szerepel, hogy aki mégsem élne az elektronikus nyomonkövetéssel, annál a rendőrség az eddigiekhez hasonlóan fokozottan és személyesen ellenőrzi a házi karantén előírásainak betartását.

Forrás: MTI/Komka Péter

Külön kiemelik azt is, hogy noha az elektronikus rendőrségi ellenőrzéseknek az önkéntes résztvevők kötelesek eleget tenni, a hatósági vizsgálatok nem járhatnak a karanténra kötelezettek magánéletének szükségtelen megzavarásával, így például

este 10 és reggel 6 óra között indokolatlanul nem lehet ellenőrzést tartani.

Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy ha például az "ellenőrzés kijátszásának gyanúja merül fel", akkor a rendőrség a helyszínen tehet intézkedéseket. Ha az önkéntesek megszegik a szoftver használatához kapcsolódó kötelezettségeiket, az szabálysértésnek minősül, amiért figyelmeztetés járhat, de a rendelet szerint akár 3 és 300 ezer forint közötti pénzbírság is kiszabható.

Maga az ellenőrzés a leírás szerint egy arcképes azonosításból áll, amit minden bizonnyal a karanténban lévők informatikai eszközének kameráján keresztül végez a szoftver, a rendőrség ezt veti össze az adatbázisban szereplő legutolsó arcképmással (személyihez, jogosítványhoz vagy épp útlevélhez készített képpel). Az ellenőrzésnek végül elengedhetetlen része, hogy a rendőrség kezelheti a szoftvertől kapott mozgási adatokat is.