Szakvélemény igazolja, hogy Donáth László szexuális zaklatást követett el

Donáth László Foglalkozás lelkész mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁRGY Foglalkozás lelkész MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2014. október 3.
Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstráci
Budapest, 2014. október 3. Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstrációján, amelyen a National Policy Institute elnevezésű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet budapesti konferenciája ellen tiltakoztak 2014. október 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az ügyészség álláspontja szerint a megalapozott gyanút erősíti a volt MSZP-s politikus, Donáth László ügyében a nemrég elkészült pszichológus szakértői vélemény – értesült a PestiSrácok.hu.
Vágólapra másolva!

A TV2 tavaly ősszel többször is beszámolt arról, hogy a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban több alkalmazottat is zaklathatott az ottani lelkész, ugyanakkor az érintettek nem mertek lépni, mert a gyanúsított Donáth László befolyásától féltek, aki korábban 16 évig volt az MSZP országgyűlési képviselője.

Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Donáth László a Momentum európai parlamenti képviselőjének, Donáth Annának az apja, aki ellen szintén elhangzottak vádak. Donáth László ellen tavaly júniusban indult nyomozás szexuális kényszerítés gyanúja miatt, miután az egyik dolgozó feljelentést tett. Decemberben pedig

emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel gyanúsították meg a volt szocialista képviselőt.

Donáth László az üggyel kapcsolatban csak annyit ismert el, hogy kihallgatták könnyű testi sértés miatt, végig arról beszélt, hogy pusztán politikai lejárató kampány zajlik ellene. Januári kihallgatása után az ügyészség cáfolta az állításait, emberi méltóságot sértő szeméremsértés miatt is kikérdezték.

A feljelentő alkalmazottat a nyomozás során pszichológus szakértő hallgatta meg, aki megvizsgálta a traumatizáltságot, illetve az élet- és élményszerűséget. A Fővárosi Főügyészség pedig azt közölte, hogy elkészült a szakvélemény, amely álláspontjuk szerint

a Donáth Lászlóval szembeni megalapozott gyanút erősíti.

Az egyik dolgozó korábban így számolt be Donáth László módszereiről a 888-nak:

„Az idősek és a kövérek megúszták. Ahogy meghallottuk a hangját, amikor bejött az épületbe, már rohantunk. Volt, hogy a wc-be befutottunk elbújni, mert ha szembetalálkozott vele az ember, akkor mi volt? Jöjjön a tornaszobába, kedves! És akkor bevitt mindenkit, elkezdett beszélgetni persze, aztán mindig volt egy kis combfogdosás meg fenékpaskolás. És ez csak a mindennapos, alap volt. Akivel csak lehetett, azzal kikezdett. A folyosón, a lépcsőn elkapta az embereket, ez ment éveken keresztül. És mindenki tudta. Ő ilyen volt egész életében. De senki nem lépett, féltek tőle. Nagyon karizmatikus egyéniségről van szó. Minden dolgozóval elhitette azt, hogy hálásak lehetünk azért, hogy ott dolgozhatunk. Senki nem mert szólni semmiért, mert ő a főnök, és komoly kapcsolatai vannak. És akkor ott megszeppenve, fiatal lányok főleg, csak ott álltunk és néztünk, hogy na most mit csináljunk. És csak ennyit tudtunk tenni, hogy menekültünk."

Azt is elmondták Donáthról, hogy

többnyire fiatal lányokat molesztált.

Hiába nem dolgozom már ott, a mai napig tart tőle az ember - mondta Donáth László egyik áldozata.

A szocialista politikus egyik áldozatának férje nyilatkozott is a TV2-nek. Ő elmondta, hogy

bár jelezték az intézmény vezetésének a problémát, az otthon nem tett semmit a szocialista lelkész ellen.

Egy alkalommal Donáth még a saját felesége jelenlétében is molesztálta a nejemet, két kézzel megragadta, a falhoz szorította, majd szorongatni kezdte a nyakát – mondta az áldozat férje.

Az interjút itt nézheti meg: