Demszky Gábor helyesírási hibáktól hemzsegő, zavaros Facebook-bejegyzésben dicsérte meg Karácsonyt

Demszky Gábor
Budapest, 2017. február 13. Demszky Gábor volt főpolgármester beszél a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséről tartottak Budapesten 2017. február 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar helyesírás szabályait egyre „rugalmasabban" értelmező volt SZDSZ-es főpolgármester, Demszky Gábor megdicsérte utódját, Karácsony Gergelyt azért, mert hajléktalanszállót létesít a budapesti Városháza épületének egyik szárnyában. A bejegyzés azért érdekes, mert néhány napja Demszky bejelentette, többet nem posztol semmit a Facebookon, majd folytatta tovább ugyanúgy, mintha semmit nem jelentett volna be.
Vágólapra másolva!

Egy hosszú, helyesírási hibáktól hemzsegő, zavaros, a szövegösszefüggéseket helyenként teljes mértékben mellőző Facebook-bejegyzésben dicsérte meg Demszky Gábor Karácsony Gergelyt, azért, mert utódja részben végrehajtotta, sőt bizonyos szempontból még túl is teljesítette elődje egyik kérését.

Demszky Gábor Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nevezetesen arról van szó, hogy miután Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester, illetve Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője és közel 5 ezer csepeli az aláírásával tiltakozott egy, a kerület belvárosi részén Karácsony által önkényesen létesíteni tervezett hajléktalanszálló ellen,

a baloldali főpolgármester végül meghátrált, és teátrálisan bejelentette, hogy a szálló a Városháza egyik szárnyában fog megnyílni.

A megnyitás konkrét határidejét Karácsony nem tisztázta, ugyanakkor azt hozzátette, hogy a járvány vége után a Városháza Gerlóczy utcai szárnyában hajléktalanszálló helyett a Budapest Galéria fog majd üzemelni, magyarán

egy újabb PR-akcióról van szó, ami csak szemfényvesztésnek jó, valódi megoldásnak nem.

Ennek ellenére Demszky mégis megdicsérte Karácsonyt, arról viszont egy szót sem írt, hogy a csepeli Táncsics Mihály utcai iskolát – ahol utódja hajléktalanszállót akart nyitni –

éppen az általa vezetett SZDSZ-es Fővárosi Önkormányzat záratta be, még 2007-ben.

Demszky bejegyzésének az erre vonatkozó részét szó szerint, helyesírási hibákkal együtt közöljük:

„Csak örülni és tapsolni, újongani tudok. Egy hónappal ezelőtt azt javasoltam a főpolgármesternek, több hozzá közel álló mukatásán keresztül, majd mikor em történt semmi, akkor a Facebookon is, hogy nyissa meg a Városházának udvarát a hajléktalanok előtt minden nap és az egészségügyi előírások maximális betartása mellett, a rászorulóknak is. El kell ismernem, hogy a Városháza, amúgy üresen álló részének az átalakítása, még ennél is jobb és erősebb megoldás..."

A posztnak ugyanakkor van egy olyan része is, amiből a nyelvhelyességi hiba ellenére is kiolvasható, hogy Demszky egy dolgot viszont jól lát: „Az a benyomásom, Budapest csak egy kisebbség támogatja a hajléktalanoknak a Városháza épületében való elhelyezését."

Ezek után különösen tanulságos, hogy Demszky egy olyan döntést ünnepel, amiről ő is tudja, hogy szembemegy a fővárosiak akaratával.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Kovács Tamás

Annak ellenére, hogy Demszky a hétvégén bejelentette, hogy visszavonul a Facebooktól, azóta 12 (!) bejegyzést tett közzé.