Göd momentumos polgármestere előbb egyeztette a Samsung-gyűlés időpontját Fekete-Győrrel, csak utána hívta meg a gyár vezetőit

Vágólapra másolva!
Balogh Csaba, Göd baloldali polgármestere februárban úgy hívott össze egy, a Samsung-gyárral kapcsolatos lakossági gyűlést, hogy mielőtt értesítette volna az eseményről a helyi képviselőket és a gyár képviselőit, egyeztette az időpontot Fekete-Győr Andrással - ez derül ki az Origo birtokába jutott levelezésből. Nem ez volt az első lépés, ami azt bizonyítja, hogy a momentumos városvezetőnek előbbre való pártja érdeke, mint az általa irányított városé, a Samsung-ügyet pedig csak politikai céljaira használja.   
Vágólapra másolva!

Információink szerint az elmúlt időszakban a gödi képviselők többször kértek tájékoztatást Baloghtól az országos média reflektorfényébe kerülő Samsung-ügy állásáról, azonban sokáig nem teljesült kérésük. Az új városvezetés és a dél-koreai cég gödi gyára között tavaly novemberben kezdődtek meg a tárgyalások, azonban ezekről sem a kormánypárti, sem az ellenzéki helyi képviselők nem kaptak beszámolót. Úgy tudjuk, a polgármester egy személyben tárgyalt a város nevében, a gödi közgyűlés véleményét nem kérte ki, sőt "orosz rulettezett, lemondott tárgyalásokat, lassította a válaszokat", mindent elkövetve annak érdekében, hogy a kormányt lépéskényszerbe hozza.

Értesüléseink szerint a képviselők hosszas huzavona után végül a múlt héten kaptak egy anyagot, amely tartalmazott belső levelezéseket, a tárgyalásokkal kapcsolatos sorvezetőket és emlékeztetőket. A polgármester tájékoztatása ugyanakkor meglehetősen hiányosra sikerült, ugyanis több fontos levél is kimaradt belőle, ezeket feltehetően munkatársai a kiküldés előtt törölték. Egy ilyen levélváltás azonban az Origo birtokába került, ismét azt mutatva, hogy Baloghnak a Momentum az első.

Előbb a pártja elnökével egyeztetett

A gödi városvezetés év elején elhatározta, hogy február 18-ára lakossági tájékoztató gyűlést hív össze a Samsung-gyár fejleményeivel kapcsolatban. Ez még rendben is lenne, hiszen a Pest megyei település lakóit kiemelten foglalkoztatja a nagy volumenű beruházás sorsa. Csak mint most kiderült, a rendezvénynek közel sem azt a szerepet szánták, mint ami indokolt lett volna: Balogh még mielőtt a képviselőket és a Samsung-gyár vezetőit tájékoztatta volna a gyűlésről és annak időpontjáról, meghívta Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét.

"2020. február 18-án 17.00 órai kezdettel Samsung témájú lakossági fórumot tartunk a Duna-part Nyaralóházak színháztermében. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy igény esetén valamennyi párt képviselje magát, így például a Momentum részéről Fekete-Győr András elnök úr kért, és kap meghívást" - ez áll abban a levélben, amelyet február 10-én küldött ki a gödi képviselőknek Balogh rendezvényszervező referense.

Forrás: Origo

Ahogy lentebb látható, a momentumos polgármester csak egy nappal ezután értesítette a dél-koreai cég helyi irányítóit az egy hét múlva esedékes eseményről.

Forrás: Origo

Nem ez volt az első olyan eset, amely azt mutatja, hogy Balogh előbbre helyezi a Momentum érdekeit, mint a település lakóiét. A múlt héten arról számoltunk be, hogy a momentumos polgármester egy hónapja, amikor képviselőtársai terjesztették elő, elutasította, úgy, hogy a felesége által vezetett bizottság javasolta, elfogadta a veszélyhelyzeti közlöny kiadását. A politikai taktikázás miatt egy hónapig nem volt Gödnek veszélyhelyzeti közlönye, amivel a polgármester közel 20 ezer ember egészségét veszélyeztette.

Sorosék megjelentek a városban

Mindenképpen érdekes továbbá, hogy az eddig békésnek számító városban nagyjából a Samsung-botrány kirobbanásának idején aktivizálta magát egy hangos civil szervezet. A hivatalos bírósági nyilvántartás szerint a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület alapításának időpontját március 11-ére időzítették. Ami az eddigi tevékenységükből látható, hogy maximálisan támogatják a momentumos városvezetést, gyakorlatilag Balogh Csaba hangjaként működnek. "Meggyőződésünk, hogy nem a munkahelyek védelmében született meg a különleges gazdasági övezetről szóló döntés" - olvasható a Gödi Hírekben közzétett bemutatkozó írásukban.

Nem véletlen a momentumos politikus melletti kiállásuk, hiszen az egyesületet az a Bodnár Zsuzsanna vezeti, aki főállásban a - Soros György által támogatott - Átlátszó újságírója. Ezzel

a Pest megyei kisvárosban is megjelent a Soros-hálózat,

Balogh mellett agitálva a helyi polgárokat.

Balogh Csaba, Göd polgármestere (középen, szemüvegben) felesége társaságában figyel egy momentumos rendezvényen Forrás: Facebook

Bár a Momentum megalakulása óta tagadja, hogy köze lenne az amerikai milliárdoshoz, az elmúlt időszakban egyre több jel utal arra, hogy ez nem igaz. Legutóbb arról számoltunk be, hogy Kerpel-Fronius Gábor a 444 újságíróját nevezte ki kabinetfőnökének.

Feleségét szeretné jelöltnek?

Értesüléseink szerint a polgármester nemcsak a várost "momentumozná" össze, hanem az országgyűlési választásokra is helyzetbe hozná pártját. Úgy tudjuk, Balogh azt szeretné elérni, hogy az összellenzék jelöltjeként felesége, Vajda Viktória momentumos képviselő induljon a térség fideszes képviselője, Tuzson Bence ellen 2022-ben.

Kérdés, ez mennyire fog menni, hiszen - pártjának vezetését leszámítva - Baloghnak nem igazán áll jól a szénája: amellett, hogy momentumos képviselő társai is kritizálták, összeveszett ellenzéki szövetségeseivel is.

Korrupció a városban

Mint ismert, éppen az ilyen esetek miatt döntött úgy a kormány, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánítja Gödöt. Ahogy beszámoltunk róla, a kabinet megteremtette annak jogi lehetőségét, hogy egyes kijelölt területeken bizonyos közterületek, közparkok, közutak tulajdonjoga a megyei önkormányzatra száll át, akárcsak a helyi adóztatás joga.

Minderre azért volt szükség, mert Gödön súlyos korrupciógyanús ügyek kerültek elő. Az Origo birtokába jutott hangfelvételen a momentumos polgármester, Balogh arról beszél, hogy megingott a bizalma baloldali alpolgármestereiben. "Nem kellene úgy történnie, hogy nyolcan, sőt kilencen elindulunk egy pártszövetségben azért, hogy leküzdjük a korrupciót, aztán sorra korrupciógyanús ügyek, illetve konkrét ügyek kerülnek elő. Ezzel polgármesterként nekem igen nehéz bánnom" - így szembesítette beosztottjait a legutóbbi gödi frakcióülésen azzal, hogy az általa irányított városban "korrupciógyanús ügyek kerültek elő".