Egyre több koronavírusos beteg gyógyul meg Magyarországon

koronavírus, járvány, vírus, Budapest, belváros, maszk, védőmaszk, járókelő, gyógyszertár
Vágólapra másolva!
Szombaton is tájékoztatott az Operatív Törzs.
Vágólapra másolva!

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a tájékoztató elején ismertette a friss járványügyi adatokat. Szombatra 3213 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Tizenhárom idős, krónikus beteg halt meg, így 405 főre emelkedett az áldozatok száma, 904-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1904 fő, az ő 62%-uk, az áldozatok 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. A Pesti úti idősotthonban 42 főre nőtt a meghalt betegek száma, és már 305 fertőzött van.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt róla, hogy május 4-én léptek életbe a korlátozásokra vonatkozó új rendeletek, május 5-én pedig a házi karantén önkéntes, szoftveres ellenőrzését teszik lehetővé.

A védőtávolság és védőfelszerelések kapcsán 117 esetben történt magatartásszegés, emiatt 66 esetben tettek figyelmeztetést, 17 alkalommal helyszíni bírság, 33 esetben feljelentés történt. Május 4. óta 301 rendőri intézkedést hajtottak végre.

Várakozók egy budapesti gyógyszertár előtt pénteken. (Illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Házi karanténba az elmúlt 24 órában 779-en kerültek, helyszínen 39 esetben tapasztaltak magatartásszegést, eddig 266-an telepítették az önkéntesen használható ellenőrzési szoftvert.

Összesen az elmúlt 24 órában 508-an szegték meg a karantént, 72 esetben feljelentést tettek.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője azt mondta, folyamatosan nő a gyógyultak száma, elérte a 904-et. Egy fertőzött ember a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet, de a megjelentéstől számítva 5-6 napig a legerősebb a fertőzés valószínűsége. Azt senki sem tudja egyelőre megmondani, hogy a kigyógyultak mikortól nem fertőznek már.

Egyelőre az is bizonytalan, hogy mikor lesz védőoltás. Számos ellenőrzésen és klinikai teszten kell végigvinni a vakcinákat. Akik kórházba kerülnek, enyhe tünetekkel a betegek jellemzően 1-2 hét alatt meggyógyulnak, ugyanakkor akik súlyos tünetekkel kerülnek kórházba, sokszor ott töltenek 3-4 vagy még több hetet. Ezek közül az emberek közül egyre több embert engedhetnek ki.

Azt kérte, mindenki lehetőleg maradjon otthon, és vigyázzon magára.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a határon a nagylaki és záhonyi határátkelőhelyeket jelölték ki a mezőgazdasági munkások számára; május 7. óta 31 fő jelezte, hogy agrárágazatban kíván tevékenykedni Magyarországon.

A kormány kéthetente ellenőrzi és értékeli a korlátozó intézkedéseket, a lazításokat csak szigorú menetrend mellett lehet megtenni a jövőben is. Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra között látogassák.