Karácsony Gergely a fővárosi bérleti díjak elengedését ígérte, de nem adott rá utasítást

KARÁCSONY Gergely; GYURCSÁNY Ferenc; MAGYAR György ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszélget ellenzék Foglalkozás FOTÓ FOTÓTÉMA főpolgármester-jelölt HÉTKÖZNAPI kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása politikus profilból SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ü
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely elmulasztott utasítást adni a fővárosi cégeknek a bérleti díjak elengedéséről, ezért teljesen rendezetlen helyzet alakult ki a vállalatoknál ebben a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Teljes a tanácstalanság és a káosz a fővárosi önkormányzat cégeiben azzal kapcsolatban, hogy milyen eljárást kövessenek a vállalkozóknak kiadott üzlethelyiségek bérleti díjával kapcsolatban a Magyar Nemzet értesülése szerint. A Karácsony Gergely vezette hivatal korábban azt jelentette be, hogy azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, akik a fővárostól bérelnek üzlethelyiséget, márciustól júniusig nem számláznak ki bérleti díjat.

A baloldali főpolgármester azonban elmulasztott utasítást adni a fővárosi cégeknek a bérleti díjak elengedéséről, ezért teljesen rendezetlen helyzet alakult ki a vállalatoknál ebben a kérdésben.

Egyes cégek úgy engedik el a bérleti díjat, hogy később vissza kell azt fizetni. Ráadásul a vállalatok csak hallomásból értesülnek egymás gyakorlatáról, s nincs egyeztetett elvárás, nem érvényesül központi fővárosi akarat sem. Egyebek mellett a BKV-hez és a BKK-hoz küldte el a lap a kérdéseiket az ügyben, s az utóbbi cég mindössze annyit reagált még kedden, hogy dolgoznak a válaszon.

Karácsony Gergely újabb intézkedése is csak káoszt hozott Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A fővárosi önkormányzat Magyar Nemzetnek elküldött válaszából pedig az derült ki, hogy

az egyes kerületek gyakorlatával sem foglalkoznak a témában.

Tájékoztatásuk szerint a kerületi önkormányzatok tulajdonában álló és a tőlük bérbe vett helyiségek esetében csak a bérbeadó kerületi önkormányzat jogosult döntést hozni a bérleti díjról.

Ennek megfelelően a budapesti önkormányzatok meglehetősen sokféle módon járnak el a kérdésben, és hatalmas különbségek vannak abban, hogy a bérlők milyen kedvezményeket kapnak, vagy milyen veszteség éri őket.

A vállalkozók jelentős kedvezményekre csak az I., a XVI. és a XVII. kerületben számíthatnak, ahol akár az egész bérleti díj felét vagy egészét is elengedik nekik.

Más kerületekben – például Terézvárosban és Ferencvárosban – a Karácsony által meghirdetett módon járnak el, és három hónapra felfüggesztik a bérleti díjak beszedését. Egyes városrészekben pedig – köztük Újpesten vagy a XV. kerületben – egyéni módon bírálják el az üzlethelyiségeket bérlők kérvényeit. Az egyedi elbírálással kapcsolatban az is kérdés, hogy ily módon sérül-e az egyenlő elbánás elve.