Sikerül laposítani a járványgörbét Magyarországon, de most kell igazán fegyelmezettnek lenni, Macron elismerte, hogy hibázott, Boris Johnson meggyógyult

Coronavirus Pandemic Causes Climate Of Anxiety And Changing Routines In America GettyImageRank3
NEW YORK, NY - APRIL 06: A near empty street in Times Square on April 6, 2020 in New York City. The COVID-19 death toll in the U.S. is approaching 10,000. Kena Betancur/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
1458-ra nőtt Magyarországon az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma. A Fővárosi Önkormányzat által működetett, Karácsony Gergelyék által magára hagyott Pesti úti idősotthonban 198 fertőzött van, 8-an pedig meghaltak. A kínai-magyar légihídon hajnalban 5 millió 300 ezer maszk, 6 millió darab kesztyű és 86 ezer izolációs köpeny érkezett. Orbán Viktor miniszterelnök ma is folytatta korházellenőrző körútját. Boris Johnson brit miniszterelnök legutóbbi tesztje negatív lett, ez azt jelenti, hogy meggyógyult a vírusból. Emmanuel Macron francia elnök pedig beismerte, hogy országa nem volt felkészülve a járványra. Az Origo hétfő esti összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Vasárnapról húsvéthétfőre 1458 főre emelkedett Magyarországon az új típusú koronavírussal azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 10, idős és krónikus beteg, így 109-re nőtt a halottak száma.

A koronavírus Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A gyógyultak száma 120-ra emelkedett.

Jelenleg 13 555-en vannak hatósági házi karanténban, az állami intézményekben végrehajtott mintavételek száma 34 819.

A főváros által fenntartott Pesti úti idősek otthonában összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, 8 idős beteg pedig meghalt.

Fontos kiemelni, hogy még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, tehát nem lehet tömeges fertőzésekről beszélni. Ennek ellenére

Magyarországon bárhol és bárki megfertőződhet,

ezért fontos, hogy betartsuk a hatósági intézkedéseket, különös tekintettel a kijárási korlátozásokra.

Ez nyomtatékosan vonatkozik a budapestiekre, hiszen a fővárosban 703 regisztrált eset van.

Magyarország koronavírus térképe Forrás: koronavirus.gov.hu

Ismét jelentős védőeszköz-szállítmány érkezett a Magyarország-Kína légihídon

Hétfő hajnalban hat újabb repülőgép landolt Budapesten, melyek összesen

5 millió 300 ezer maszkot, 6 millió darab kesztyűt és 86 ezer izolációs köpenyt hoztak

Pekingből és Sanghajból.

Erről videofelvétel is készült, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megosztott a közösségi oldalán.

A kínai vámszabályok tovább szigorodnak a minőségre vonatkozó előírások garantálása érdekében, mindezekhez alkalmazkodva történik az újabb szállítmányok előkészítése.

Annak ellenére, hogy találkozási, később pedig akár fertőzési gócpont lehet a budapesti Városliget, Zugló baloldali polgármestere, Horváth Csaba nem zárta le az ünnepek idejére a népszerű közparkot.

Erről Karácsony Gergely főpolgármester az elmúlt napokban a Városliget lezárásával kapcsolatban

összevissza beszélt, a főpolgármester szavaiból csak az derült ki, fogalma sincs róla, hogy az általa vezetett Budapesten mégis kinek mi a feladata.

A fővárosi szigorítások ma éjféltől egyébként a hatályukat vesztik.

Az Origo összeállításából az is kiderült, hogy Magyarország különböző méretű településeinek a vezetői milyen intézkedéseket hoztak helyi szinten a koronavírus okozta világjárvány terjedésének a lassítása érdekében.

Zalaegerszeg, Várpalota, Zsámbék, Záhony, Kiskunhalas és Mezőkövesd polgármestereit kérdeztük erről.

Boris Johnson brit kormányfő tesztje negatív lett

Kínában több mint öt hete nem látott szintre emelkedett az új fertőzöttek napi száma. Vasárnap 108 új személynél mutatták ki az új típusú koronavírussal való fertőzöttséget, március 6. óta ez a legmagasabb szám napi lebontásban. A fertőzöttek összlétszáma hivatalosan 82 160. Ma ketten haltak meg a vírus szövődményeivel részben összefüggő megbetegedésekben, a halottak összlétszáma így 3 341-re emelkedett. 121 ember állapota pedig válságos. Kínába már főleg a külföldről belépők terjesztik a koronavírust, ezért Peking különböző jellegű korlátozásokat vezetett be, elsősorban az Oroszországból érkezőkkel szemben.

Védőmaszkos járókelők Pekingben 2020. április 9-én. Forrás: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Olaszországban hétfőn 566 halálesetet regisztráltak, ez a vasárnapi 431-ez képest növekedést jelent. A halottak összlétszáma így 20 465-re emelkedett. 3 153 új fertőzést mutattak ki, ami április 7. óta a legalacsonyabb szám. A fertőzöttek összlétszáma 159 516.

Spanyolországban húsvéthétfőn 280-an haltak meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésekben. A halottak száma 17 489-re nőtt. Ma 2 665 új esetet diagnosztizáltak. A fertőzöttek összlétszáma 169 496, még mindig a legtöbb Európában. Viszont mind a fertőzöttek, mind a halálos áldozatok száma jelentősen csökkent, az utóbbi március 24. óta a legalacsonyabb.

Az Egyesült Királyságban ma 717 új halálesetet jelentettek. Eddig 11 329 ember halt meg a vírus okozta szövődményekben. Hétfőn 4 342 személynél mutatták ki a fertőzést, az összlétszámuk így 88 621-re emelkedett. Mindkét adat enyhe csökkenő tendenciát mutat. Dominic Raab külügyminiszter, aki a lábadozó Boris Johnson miniszterelnök helyett látja el a kormányfői feladatokat, hétfő esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy noha kezdenek nyerésre állni a csatában, de a tetőzés még mindig tart. Johnson egyelőre nem tér vissza a munkába, mivel csak vasárnap engedték ki a kórházból. A legutóbbi tesztje negatív lett, ami ezt jelenti, hogy kigyógyult a koronavírusból.

Franciaországban 136 779-re emelkedett a fertőzöttek száma, amiből 4 188 főt hétfőn regisztráltak. Ma 574-en haltak bele a vírus okozta szövődményekbe, a halottak létszáma pedig 14 967-re nőtt. 6 821 ember állapota kritikus, ők intenzív osztályon fekszenek. Emmanuel Macron államfő esti beszédében elismerte, hogy Franciaország nem készült fel a világjárványra, saját szavaival élve „nem volt elég maszk, védőruha, kesztyű és kézfertőtlenítő sem". A francia köztársaság elnök egyébként május 11-ig meghosszabbította a kijárási korlátozásokat.

Németországban az igazolt fertőzöttek száma 128 208, ebből 354 az újonnan diagnosztizált eset. Hétfőn 21-en haltak meg, összlétszámuk pedig 3 043. Az országban mind az új fertőzöttek, mind a halottak száma jelentés csökkenést mutat.

Az Egyesült Államokban hétfőn több mint 1300 halálesetet regisztráltak. A halottak száma meghaladt a 23 ezret. Több mint 20 ezer új fertőzést mutattak ki. A fertőzöttek összlétszáma több mint 580 ezer.

Még mindig New York államban a legrosszabb a helyzet. A demokrata vezetésű, rengeteget késlekedő államban a fertőzöttek létszáma 195 031, amiből ma 5 616 főt hétfőn diagnosztizáltak. A halottak összlétszáma 10 056, ebből hétfői eset 671. Ha New York önálló ország volna, akkor mára a világ legfertőzöttebb állama lenne.

Közben világszinten meghaladta az

1,9 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma, ebből 441 ezer embert gyógyultnak nyilvánítottak, 119 ezren pedig meghaltak.