Szijjártó Péter: Nagyon jól vizsgáztak a mostani helyzetben is a V4-ek

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. március 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A világjárvány "rendkívüli módon át fogja rajzolni a világgazdasági és világpolitikai térképet is, s erre az Európai Uniónak is fel kell készülnie" - minderről Szijjártó Péter beszélt, miután egyeztetett a visegrádi országok külügyminisztereivel.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Szijjártó Péter a visegrádi államok (V4) külügyminisztereinek szerdai videokonferenciáját követően.

Szijjártó: Jól vizsgázott a visegrádi négyek Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy

A tárgyaláson napirenden volt a Keleti Partnerség kérdése is, amellyel kapcsolatban Szijjártó úgy vélekedett, a világjárvány "rendkívüli módon át fogja rajzolni a világgazdasági és világpolitikai térképet is, s erre az Európai Uniónak is fel kell készülnie".

"Kelleni fognak a szövetségesek, a barátok, a partnerek az EU-n kívül is, s kézenfekvő, hogy az EU a keleti szomszédsággal is szorosabb együttműködést alakítson ki" - fogalmazott. Szijjártó Péter elmondta, megegyeztek abban, hogy 250 ezer eurós szolidaritási alapot hoznak létre a Nemzetközi Visegrádi Alapon belül a hat keleti partnerállam - Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország és Ukrajna - számára.

Hozzátette, abban is egyetértettek, hogy

A tárcavezető ezért javaslatot tett a Fehéroroszországgal szembeni EU-s szankciók eltörlésére, a NATO és Georgia közötti együttműködés egy "dimenzióval feljebb" emelésére, az új stratégiai megállapodás megkötésére Azerbajdzsánnal, illetve arra, hogy Moldova megkapja azt a 70 millió eurót, amelyet az Európai Unió korábban neki megszavazott, de végül "unfair hivatkozással" nem utalt át.