Folytatódik a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

magyar-székely zászló
Gyimesbükk, 2018. május 20. Magyar és székely zászlók a kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnánál a székelyföldi Gyimesbükkön, ahol misét tartottak pünkösdvasárnap, 2018 május 20-án. A zarándokok előző nap a csíksomlyói búcsúban, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepén vettek részt. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A Székely Nemzeti Tanács hosszú évek óta dolgozik azon, hogy az Európai Unió foglalkozzon az őshonos kisebbségek helyzetével. Most jó esély van arra, hogy a többi nemzeti régióval együtt, Székelyföld is gazdasági autonómiához jusson.
Vágólapra másolva!

Széleskörű nemzeti összefogás alakult ki a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése mögött, amelynek célja az, hogy az őshonos kisebbségek, pontosabban a kisebbségi nemzeti régiók fejlesztési pénzekhez juthassanak, közvetlenül a brüsszeli forrásból.

A petíció elindítását kezdeményező Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtő honlapján olvasható, hogy:

A Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben."

Magyar és székely zászlók a székelyföldi Gyimesbükkön. Forrás: MTI/Mohai Balázs

A további diszkrimináció pedig úgy előzhető meg, ha a nemzeti régiók maguk gazdálkodhatnak a nekik járó pénzzel. Nem Bukarestben döntenének arról, hogy a 90%-ban magyarok lakta Hargita vagy Kovászna megyének mennyi pénz jusson a fejlesztési forrásokból.

Az aláírási kampány vezetője, Pesty László filmrendező, producer az Origónak elmondta, hogy a nemzeti kisebbségek ügye össztársadalmi ügy, nem pártpolitikai. Világnézettől függetlenül támogatható a kezdeményezés, számtalan baloldali is aláírta vagy kampányolt a kezdeményezés sikere mellett.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pesty László filmrendező, producer a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2018. július 27-én. Forrás: MTI/Veres Nándor

Pesty László elmondta azt is, hogy a kezdeményezők azt szeretnék, ha létrejönne egy olyan finanszírozási mechanizmus az Európai Unió fejlesztéspolitikai stratégájának részeként, amely közvetlenül a nemzeti régiók számára juttatna pénzt. Az egyes határon túli magyar közösségek így hatalmas lépést tehetnének előre a gazdasági autonómia irányába.

Ennek az egésznek a veleje ugyanis: a pénz.

A székelyek mellett a baszkok, katalánok, bretonok, dél-tiroliak is érdekeltek a kezdeményezés sikerében. A cél az, hogy a jövőben Madrid ne tudja gáncsolni a katalánokat, Bukarest pedig a székelyeket.

Pesty László kiemelte, hogy az aláírásokat több európai régióban is gyűjtik, élénk érdeklődés kíséri mindenütt, az EU területén ugyanis több mint ötvenmillió ember él saját szülőföldjén nemzeti kisebbségként. Azonban a legnagyobb teher a magyarokon van, számunkra ugyanis sok esetben létkérdés a siker.

Az aláírások leadásának határideje május 7, addig kell összegyűjteni 1 millió aláírást, 7 uniós tagállamból.