A magyarok támogatják az élet és a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok melletti újraindítását

koronavírus korona vírus járvány fertőzés betegség illusztráció utca közlekedés maszk Budapest villamos
Vágólapra másolva!
Magyarország az elmúlt időszakban szigorú biztonsági intézkedések meghozatalával sikeresen tudta lassítani a koronavírus-járvány terjedését, lehetővé téve az egészségügy felkészítését a következő hetek, hónapok kihívásaira - írja a Századvég legújabb kutatásában. Május 4-én új szakaszához érkezik a védekezés, amelynek keretében megindulhat a gazdaság fokozatos, fegyelmezett keretek között történő újraindítása. Erre tekintettel a Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét ezekben a kérdésekben.
Vágólapra másolva!

A nagy többség a gazdaság újraindítása mellett

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a magyarok többsége reálisan ítéli meg a koronavírus terjedését. A megkérdezettek 70 százaléka úgy gondolja, hogy a vírus elsősorban Budapesten, illetve Pest megyében jelent problémát, ezzel szemben a 28 százalékuk az egész országot fokozottan veszélyeztetettnek látja, míg az 1 százalékuk a vidéki településekről vélekedik így. Ezenfelül a válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a szóban forgó járvány leginkább az idősebb korosztályra jelent veszélyt, viszont a 32 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus mindenkit egyformán fenyeget.

A magyarok jól informáltak a védekezés eddigi szakaszának céljával kapcsolatban is: a magyarok 94 százaléka hallott arról, hogy az elmúlt hetekben bevezetett rendkívüli intézkedések arra irányultak, hogy az egészségügy fel tudjon készülni a tömeges megbetegedések kezelésére, és csupán az 5 százalékuk nem ismeri az említett lépések megtételének okát.

Továbbra is elmondható, hogy a megkérdezettek elégedettek az egészségügyi rendszer járványhelyzetben nyújtott teljesítményével: a válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a kórházak, rendelőintézetek megfelelően felkészültek nagyobb számú beteg ellátására, míg a 28 százalékuk ettől eltérően vélekedik.

Fontos kiemelni, hogy a magyarok támogatják, hogy az ország a védekezés következő szakaszába lépjen: a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) egyetért az élet, illetve a gazdaság fokozatos újraindításával, ezzel szemben a 21 százalékuk ellenzi ezt a tervet.

Társadalmi konszenzus látszik kirajzolódni a tervezett döntés megvalósításának módjával kapcsolatban: a válaszadók 91 százaléka a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok betartásával történő újraindítása mellett foglal állást, míg az 5 százalékuk a járvány elmúltával, egy lépésben hozná meg ezt az intézkedést.

Ugyancsak kijelenthető, hogy a magyarok tájékozottak a többi európai országban zajló fejlemények tekintetében. A megkérdezettek 95 százaléka hallott arról, hogy kontinensünkön több ország megkezdte a korábban bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos mérséklését, valamint a gazdaság újraindítását, viszont az 5 százalékuk nem értesült ezekről a történésekről.