Egyre gyakrabban és egyre látványosabban keresi Soros György kegyeit az Index, ma is - mutatjuk

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül a harmadik, vezető helyen megjelentetett, Soros Györgynek hízelgő cikket közölt az Index. Amolyan indexes, meglehetősen átlátszó ravaszsággal, bár a ravaszság szót érdemes idézőjelbe tenni. Az olvasó két értelmezés között választhat, a cím szerint: Soros ördögi vagy zseniális. (Ördöginek senki nem nevezte természetesen, a bírálói egyszerűen egy gátlástalan, egy európai bíróság által jogerősen elítélt spekulánsnak gondolják, aki országokat próbált tönkre tenni.) Most éppen Soros második tervéről akarja meggyőzni a közvéleményt az ellenzéki propagandaoldal, hogy az mennyire is jó lenne Magyarországnak. Igaz, sajnos ennek ténybeli bizonyítása elmaradt. Mármint, hogy Magyarországnak jó lenne, ha örök időre eladósítaná magát Soros Györgynek. De miért szaporodtak meg a Sorosnak - nincs rá jobb szó - gátlástalanul hízelgő Index-cikkek? Mi lehet a háttérben?
Vágólapra másolva!

„A politikai felhangokat engedjük el ünnepélyesen, és nézzük meg a kötvénypiac hazai és külföldi szakembereinek segítségével, hogy tartalmilag mi is ez a terv" – így indul az Index cikke arról, amiben Soros György második tervét próbálják jó színben feltüntetni. Ráadásul nem is akárhova, hanem az internetes lap legfeltűnőbb helyére tették.

Forrás: Origo

Megtudjuk az írásból azt is, hogy a Soros által javasolt kötvényt a történelemben korábban elsősorban háborúk finanszírozásához használta Nagy-Britannia, illetve az Egyesült Államok. Nyilván pontosan ilyen kötvények voltak azok is... "Talán nem véletlen, hogy Soros ilyen példát követne, gondolván arra, hogy a vírus legyőzése is egyfajta harcot, közös összefogást, fegyelmezettséget kíván" – olvasható a spekulánsnak hízelgő cikkben.

Néhány hete arról írt - szintén vezető helyen - az Index, hogy Soros György filozófusnak sem utolsó. Sorosról ez az írás azt állította, hogy legendás, és persze azt is, hogy filantróp. Azután néhány nappal később gazdasági "szakírójukkal" arról írattak cikket, hogy bár nem lehet kizárni, de az Index politikai, gazdasági, pénzügyi és tudományos ismeretei szerint Soros nem támadja a forintot.

Az Index szerint Soros György csak jót akar, amikor örök időkre el akarja adósítani Magyarországot (meg az egész Európai Uniót)

De nézzük a legutóbbi írást.

Lépjünk túl azon, hogy ezúttal mint "pénzügyi guru"-ként szerepel a spekuláns. (Most tehát éppen nem filozófus és éppen nem filantróp.) Azt se kérdezzük meg, hogy vajon mégis, miért az egyik legbevándorláspártibb európai miniszterelnök, a baloldali Pedro Sanchez rajong a második Soros-tervért. Azzal se foglalkozzunk, hogy az írásmű szerint a 30 év vagy az örökidőkre szóló kötvény (függés) között nincs különbség. Nézzünk egy kis részletet.

„Visszatérve Soros György soha le nem járó kötvényére, elmondhatjuk róla, hogy a megoldás unortodox, de nem példa nélküli, nem csodaszer, a piac ismeri a nagyon hosszú kötvényeket, de nem is ördögi, mert nem gonoszságból adósít el, hanem egy gyors segítség reményében" – írja az Index. Szintén Soros érvelését próbálja alátámasztani az Index, amikor azt írja, hogy

a közös uniós kötvénynek valóban van politikai üzenete is, egységet teremt, nehezíti a kilépést a közös adósság.

Az Index azt is megállapítja, hogy a hitelfelvevők, amikor látnak egy rendkívül alacsony kamatszintet (mint most), örömmel rögzítenék hosszú időre ezt az alacsony hozamszintet, de természetesen a befektetők is nagyon képzett emberek, ezért a hosszabb futamidőkre általában mégis több kamatot kell fizetnie a kibocsátónak.

Az utóbbi megjegyzés azonban azt sejteti, hogy lehet, mégsem járna olyan jól ezzel a kötvénnyel az EU.

Ezért hízeleghetnek Sorosnak

A cikk végén azonban végleg kiderül, hogy mi is volt a szándék az írásmű elkészítésével. „Magyarország egy ilyen terméknek inkább haszonélvezője lenne, hiszen magunk csak drágábban tudunk finanszírozást szerezni, de borítékolható, hogy mivel Soros támogatta az ötletet, a magyar kormány nem fogja" – írják.

Bár a cikkben semmilyen konkrét számítást nem láttunk arra, hogy miért is érné meg Magyarországnak ez a kötvény, de amiért az egészet megjelentették, itt van, olvasható, feketén-fehéren: az Index a második Soros-tervet népszerűsíti. Megjelent, megírták, Sorosék olvashatják, lehet várni az apanázst.

De vajon, miért is születethetett meg egy ilyen, a tőzsdespekulánst kedvező színben feltüntető írás a portálon? Mint ismert, egy hónappal ezelőtt jelentették be, hogy több embert elküldtek az Indextől a koronavírus-járványra hivatkozva. Az is ismert, hogy Soros György megjutalmazta egymillió euróval Karácsony Gergelyéket. Esetleg a baloldal propagandamédiuma elkezdett reménykedni, hogy sikerül odaférni a pénztárhoz? És az Index úgy gondolja, hogy ezért teljesíteni is kell egy mégoly legendás, filantróp pénzügyi gurunál és környezeténél? Sőt, talán túlteljesíteni?

Lehet, hogy pusztán egy indexes pénzszerző akcióról van szó?