Gyurcsány minisztere, Soros bizalmi embere és Sztálin-rajongó filozófus próbálja támadni Magyarországot

Sargentini jelentés, Orbán ellen felszólalók
Guy Verhofstadt Alde- Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért
Vágólapra másolva!
Egy CIVICO Europa nevű transznacionális civil szervezet közölt a kontinens 19 lapjában, Magyarországon a Népszavában Magyarországot támadni próbáló levelet. A levél mondanivalója jól illeszkedik az elmúlt hetekben tapasztalt összehangolt politikai offenzívák sorába, amelyek egytől egyig a koronavírus-törvénnyel kapcsolatos kritikákat taglalják, illetve hamis félinformációkra hivatkozva fejezik ki „aggodalmukat" a magyar jogállamisággal kapcsolatban – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében. Az aláírók önmagukat függetlennek állítják be, miközben egytől egyig egykori vagy ma is aktív politikai szereplők. A kiáltványnak két kezdeményezője volt: Soros György egyik legismertebb szövetségese, a Magyarországot évek óta folyamatosan támadó Guy Verhofstadt, liberális EP-képviselő, valamint Andor László, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki tanácsadója, majd szocialista uniós biztos volt 2010 és 2014 között. Az aláírók között van Slavoj Žižek titóista szlovén filozófus, és a magyarellenes, nem mellesleg emberiesség elleni bűncselekmények miatt bíróság elé állított Petre Roman volt román miniszterelnök is.
Vágólapra másolva!

Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök (1999-2008), egykori ALDE EP-frakcióvezető (2009-2019), az egyik kezdeményező.

Guy Verhofstadt, ALDE - Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Forrás: Hirado.hu

Ő volt az, aki elsőként, még 2013 márciusában bejelentette, hogy kezdeményezni készül az EP-ben, hogy érvényesítsék Magyarországgal szemben a 7-es cikkelyt, azaz az ország szavazati jogának felfüggesztését. 2015-ben Brüsszelben, majd Budapesten szólalt fel többször is az Orbán-kormány ellen.

A Soros György amerikai milliárdos megbízható szövetségesének számító, bevándorláspárti politikus tavaly

korrupciógyanúba keveredett, amikor kiderült, hogy az akkori frakcióját (ALDE) a megszűnése előtti időben több multinacionális cég is átláthatatlan módon támogatta.

Emiatt aztán háttérbe kényszerült vonulni.

Fontos megemlítenünk a másik kezdeményező személyét: Andor Lászlót, az Európai Bizottság korábbi, 2010 és 2014 közötti foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős magyar biztosát is.

Andor László Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MSZP–SZDSZ-kormány által jelölt egykori uniós biztos, aki Gyurcsány Ferenc gazdasági tanácsadója volt, jelenleg a Magyar Szocialista Párt közgazdasági tagozatának tiszteletbeli elnöke, emellett az Eszmélet című baloldali folyóirat szerkesztője, amelynek a 90-es években főszerkesztője is volt.

Nemzetközi publikációiban számtalanszor támadta Magyarországot

vagy éppen az ötágú vöröscsillag – itthon önkényuralmi jelképnek számító – szimbólumát igyekezett legalizálni.

Az aláírók közül talán az egyik legismertebb személy Jean-Claude Juncker luxemburgi politikus, aki 1995 és 2013 között hazája miniszterelnökeként, majd az Európai Bizottság elnökeként (2014–2019) dolgozott, és rendszeresen támadta Magyarországot.

A teljesség igénye nélkül,

céljának tekintette a Fidesz kizáratását az Európai Néppártból, továbbá beszédet mondott Karl Marx kommunista filozófus születésének a bicentenáriumán,

meggyalázva ezáltal a kommunista diktatúrák 110 millió halálos áldozatának az emlékét.

Jean-Claude Juncker Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Az aláírók között van Bernard-Henri Lévy francia baloldali–liberális közíró, az egykori marxista filozófusokból álló "nouvelles philosophes" egyike - emlékeztet a XXI. Század Intézet. Az elmúlt években Lévy több közel-keleti és afrikai háborút is élénken támogatott.

2011-ben például Líbiában biztosította Franciaország támogatásáról a Kadhafi-ellenes felkelőket, és nagy szerepe volt abban, hogy a franciák beavatkoztak a polgárháborúba.

A líbiai bombázások miatt, az országban eluralkodott káosz kapcsán úgy nyilatkozott, hogy „sajnos szükséges lépés a demokrácia megteremtésében". Nyilatkozataiban az elmúlt években többször is bírálta a magyar miniszterelnököt.

Nála kevésbé ismert, de (szélső)baloldali körökben nevesnek számító filozófus a szlovén származású Slavoj Žižek, aki újabban már nyíltan a kommunizmus megvalósításáról ír (A kommunista kiáltvány megkésett aktualitása. 2019), korábban pedig azzal keltett botrányt, hogy megjelent róla egy fotó, amelyen otthonában a tízmilliók halálért felelő Sztálin szovjet diktátor képe látható.

Slavoj Žižek Forrás: AFP/APA/picturedesk.com/Herbert Neubauer

Žižek - Sztálin mellett - még napjainkban is nagy rajongója Josip Tito jugoszláv diktátornak, akinek

a partizánjai a második világháború végnapjaiban legalább 100 ezer embert, köztük nagyjából 40 ezer délvidéki magyart mészároltak le,

százezreket pedig elüldöztek a szülőföldjükről.

Meg kell említenünk Sandro Gozi olasz liberális politikust is, aki Verhofstadthoz hasonlóan szintén a Renew Europe frakció tagja. A politikus támogatja a migrációt, melynek kapcsán 2015-ben – Matteo Renzi kormányának európai uniós ügyekért felelős államtitkáraként –

nyíltan bírálta a magyar kormányt, amiért kerítést építtetett a magyar–szerb határra.

Annak ellenére, hogy olasz állampolgár, a 2019-es Európai Parlamenti választásokon a francia elnök, Emmanuel Macron pártjának listáján jutott be az EP-be.

Aleksander Kwaśniewski, aki 1995 és 2005 között tíz évig volt Lengyelország köztársasági elnöke, a lengyel rendszerváltoztatás előtt tagja volt a kommunista Lengyel Hallgatók Szocialista Szövetségének, majd az állampárt sportminisztere lett.

A rendszerváltás után a kommunista állampárt utódpártját, a Lengyel Köztársaság Szociáldemokráciáját vezette.

Jelenleg a Baloldaliak és Demokraták pártszövetség elnöke.

A volt lengyel miniszterelnök neve többször is felmerült abban a korrupciós ügyben, mely szerint Kwaśniewski – aki ekkoriban az ukrán helyzet felmérésével foglalkozó európai parlamenti misszió vezetője volt – a „Habsburg-csoport" tagjaként pénzt fogadott el azért, hogy segítse Viktor Janukovics volt ukrán elnök nemzetközi támogatottságának növelését.

A felhívás aláírói között találjuk Rui Tavares portugál politikust,

akinek a legutóbbi választásokon nem sikerült bejutnia az Európai Parlamentbe.

A baloldali politikus, aki 2013-ban kiadta a Magyarországot elítélő és róla elnevezett jelentést, jelenleg az egyik legnépszerűtlenebb politikus hazájában: a legutóbbi portugál választásokon pártja, a baloldali-zöld LIVRE csupán 1,1 százalékot tudott elérni. Tavares az elmúlt években hangosan bírálta a Fidesz politikáját, illetve többször is kritizálta az Európai Néppárt frakciójának vezetőit, amiért nem lépnek fel erélyesebben Orbán Viktorral szemben.

Tavares mellett további három portugál politikus aláírására bukkanhatunk, akik mind a magyar kormánnyal ellentétes politikai oldalon dolgoznak. Miguel Poiares Maduro a szocialista kormány tagja volt 2013 és 2015 között, Carlos Moedas szociáldemokrata párti politikus a Juncker-bizottság biztosa, míg Maria Joao Rodrigues 2018-ban a szociáldemokraták vezetője volt az uniós parlamentben (igaz, mindössze 13 napig).

Az aláírók között az eddig felsoroltakon kívül még számos olyan liberális vagy zöld politikust találhatunk, akik hazájukban vagy az unióban töltöttek be egykor vezető politikai pozíciókat. Ilyen – a legismertebbek közül – Észtország egykori miniszterelnöke (2014–2016), Taavi Rõivas, aki továbbra is annak a liberális pártnak a politikusa, amely jelenleg a Momentummal közösen tagja a Macron által szervezett Renew-frakciónak.

Taavi Rõivas Forrás: AFP/Raigo Pajula

Továbbá a 2019-ben az uniós parlamentből kieső osztrák Michel Reimon, vagy Monika Vana is az osztrák zöldpárt képviselője, ahogy a belga Magali Plovie is hazája zöldmozgalmát erősíti.

Érdekesség, hogy a felhívást aláírta korunk egyik leghíresebb francia matematikusa, Cedric Villani, aki az elmúlt években szintén politikai aktivistaként kezdett dolgozni a Macron által életre hívott „La République En Marche!" nevű mozgalomban.

Külön kiemelendő Petre Roman román politikus személye, akit a vitatott romániai forradalmat lezáró Ion Iliescu államfő nevezett ki 1989-ben miniszterelnöknek.

Az erdélyi magyarsághoz fűződő viszonya hűen kifejezi a Magyarországról kialakított és számtalanszor hangoztatott szélsőséges véleményét,

noha felmenői között magyarok is vannak, például nagyváradi születésű édesapja, Valter Roman, ismert internacionalista és illegális kommunista, aki még a spanyol polgárháborúban is részt vett.

Valter Roman 1956–58-ban a Nagy Imre-csoport ügyében is szerepet játszott.

Fia, Petre Roman miniszterelnökként 1990. december 1-jén, a románság gyulafehérvári gyűlésén megtartott uszító beszéde után vezényelte azt a tömeget, amely meg akarta lincselni Szőcs Gézát, aki az RMDSZ nevében a megbékélés szükségességéről beszélt.

Petre Roman Forrás: Getty Images/Tom Stoddart Archive

Petre Roman ellen 2019 októberében

Románia főügyésze ismét vádat emelt emberiesség elleni, tehát soha el nem évülő bűncselekmények miatt.

A konkrét vád vele szemben az, hogy miniszterelnökként, a forradalom idején olyan katonai diverziókra adott parancsot, amely

862 ember halálával, és 2150 sebesülésével járt.

A magyar aláírók közül ki kell emelnünk Léderer Sándort, a Soros György által támogatott K-Monitor nevű civil szervezet alapítóját, valamint Bozóki András liberális politikust, a Magyar Narancs egyik alapító szerkesztőjét, a Gyurcsány-kormány kulturális miniszterét (2005–2006) is.

Léderer akkor vált ismerté, amikor 2000-ben négy társával ledöntötte az egykori budapesti Felvonulási téren álló fakeresztet,

amelyet a Rákosi Mátyásék által 1951-ben lerombolt Regnum Marianum templom helyére állítottak. Bozóki tagja volt Medgyessy Péter tanácsadó testületének, majd az első Gyurcsány-kormány kulturális minisztere volt 2005 és 2006 között. 2005-től a CEU tanáraként dolgozik.

A XXI. Század Intézet teljes elemzése itt olvasható el.