Nem először sért magyar érdekeket a román nagykövet

Románia, román zászló
Vágólapra másolva!
Marius Lazurca budapesti román nagykövet - aki néhány napja „megvédte" Szabó Tímea párbeszédes képviselőt, azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki politikus kritizálta a magyar kormány külhoni magyarok támogatásával kapcsolatos politikáját - nem első alkalommal avatkozott be hazánk belpolitikai életébe. A román nagykövet a magyar kormány által létrehozott, a Pro Economica Alapítványon keresztül történő erdélyi gazdaságfejlesztési programról állított - még novemberben - valótlanságokat, amelyeket az alapítvány ügyvezetője, Kozma Mónika cáfolt meg.
Vágólapra másolva!

A kolozsvári székhelyű Krónika című napilap akkori beszámolójából az derül ki, hogy Marius Lazurca élesen támadta a magyar kormány Erdélyben is megvalósuló gazdaságfejlesztési programját, diszkriminációval és a román, valamint az uniós jogszabályok áthágásával vádolva Budapestet.

Marius Lazurca Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A román nagykövet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar-Román Tagozata megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Békéscsabán, 2019. november 25-én rendezett ünnepségen közölte: „Románia szerint a két ország kormányainak óvatosságot, diszkriminációmentességet és az uniós szabályoknak való megfelelést kell tanúsítaniuk a másik állam területén végrehajtott gazdaságfejlesztések terén".

Ezeket az igaztalan vádakat cáfolta a Krónikának nyilatkozó Kozma Mónika, amit a Magyar Nemzet is szemlézett.

A Pro Economica Alapítvány ügyvezetője a következőket mondta november 27-én az erdélyi napilapnak:

Így folytatta: „a Pro Economica egy Romániában bejegyzett civil szervezet, amely a számára Magyarországról érkezett pénzeket költi el. Az uniós szabályozás szerint ehhez nincs szükség semmiféle kétoldalú egyezségre, hiszen nem uniós határ menti közös programról van szó, hanem arról, hogy egy romániai alapítvány egy másik kormány pénzéből támogatásokat nyújt".

Kozma Mónika hozzátette: az Egyesült Államok kormánya is nyújtott már újonnan induló vállalkozóknak start-up támogatásokat, jelenleg pedig a romániai műemlékek felújítását segíti. Ugyanígy finanszírozott romániai projekteket Norvégia és Svájc is.

A berlini kormány bő húsz esztendeje egy brassói alapítványon keresztül segíti elsősorban az erdélyi szászokat

– nyomatékosította a Pro Economica ügyvezetője.

Úgy vélte,

A Pro Economica Alapítvány 2019 novemberében írt alá mintegy ötezer, maximum 15 ezer euróról szóló finanszírozási szerződést azokkal a székelyföldi magyar gazdákkal, jogi személyekkel, akik, illetve amelyek állat- és gyümölcsfavásárlási céllal, valamint gépparkjuk fejlesztése érdekében pályázhattak.