Több tízezer diákon és családon segíthet a Diákhitel Plusz

diákhitel
French students work on the test of philosophy as they take the baccalaureat exam (high school graduation exam) on June 16, 2014 at the Jacques Decour high school in Paris. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Vágólapra másolva!
A Diákhitel Központnak eddig is az volt a fő küldetése, hogy ne legyen olyan magyar fiatal a Kárpát-medencében, aki a családja pénzügyi, anyagi körülményei miatt nem tud részt venni a felsőoktatásban - mondta Magyar Péter az Origónak adott interjújában. A Diákhitel Központ vezetője úgy véli, soha nagyobb szükség nem volt a hallgatói hitelekre, mint ezekben a hónapokban, hogy elkerülhessük a hallgatói lemorzsolódás drasztikus növekedését. Szólt arról is, hogy milyen változásokat hozhat a Diákhitel Plusz elindítása.
Vágólapra másolva!

A kormányzati intézkedések miatt milyen új konstrukciókat vezet be a Diákhitel Központ? Mikortól lehet igényelni az új konstrukciókat?

Túlzás nélkül állítható, hogy a diákhitelekre talán még sosem volt akkora szükség, mint ebben a várhatóan átmeneti, ugyanakkor erőteljes visszaesésben, amikor nagyon sok felsőoktatási hallgató és családjuk néz átmeneti pénzügyi nehézségek elé.

Mivel a koronavírus-járványt megelőzően a felsőoktatási hallgatók mintegy 25 százaléka dolgozott napi 4-8 órában, és a mostani válságban a nagy cégek első körben a diákmunkát, a gyakornoki munkákat építették le, rengeteg diák kerül nehéz helyzetbe, vagy már került is.

Több tízezer diákon segíthet a diákhitel feltételeinek változása Forrás: AFP/Fred Dufour

Nekik nyújthat gyors segítséget a kormány április 10-i döntése alapján május 1-től a Diákhitel Plusz 500 ezer forintos összege. Ahogy a mondás tartja: kétszer ad, ki gyorsan ad.

A munkanélkülivé válók egy részének jó alternatíva - és egyben a gazdasági irányváltás szempontjából is optimális megoldás –, ha az érintettek a lehető leggyorsabban bekapcsolódhatnak a magyar gazdaságpolitika számára is prioritással bíró (például informatikai) képzésekbe, és mindeközben a saját és a családjuk megélhetését fedezni tudják a Diákhitel Plusz segítségével.

Hogyan alakul a Diákhitel1 és a Diákhitel2 sorsa ebben az új helyzetben? Hány embert érintenek a változások?

A Diákhitel Plusz bevezetése nem befolyásolja a Diákhitel1 és Diákhitel2 termékünket, viszont a rendkívül kedvező – 1,99 százalék - kamatozású, szabad felhasználású Diákhitel1 termékünk és a kamatmentes Diákhitel2 esetében nagy segítségekről döntött a kormány. Május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhetik a hallgatók a Diákhitel1-et, akár 350 000 forint értékben, továbbá meghosszabbításra kerül június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 és 2 igénylési és keretemelési határideje, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.

Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1 500 000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabad felhasználású diákhitelhez juthatnak mindenféle hitelbírálat és biztosíték nélkül.

Fontos még, hogy a Diákhitel Plusz termékünk május 1-jei bevezetésével egy időben a Nyelvtanulási Diákhitel megszüntetésre kerül, de a mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója (jobboldalt) arról is beszélt, hogy soha nagyobb szükség nem volt a hallgatói hitelekre, mint ezekben a hónapokban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lehet-e már látni, hogy mekkora igény lesz az új típusú Diákhitel termékekre?

Március eleje óta egyre növekvő számban keresnek minket a diákok a már eddig is rendelkezésre álló termékeink igénylési feltételeiről érdeklődve, valamint a törlesztési moratórium kapcsán is. A korábban részletezett újdonságok bejelentését követően naponta többszáz hallgató és munkanélkülivé vált honfitársunk keresi telefonon és online a Diákhitel Központ ügyfélszolgálatát, ezért

A Diákhitel Központnak eddig is az volt a fő küldetése, hogy ne legyen olyan magyar fiatal a Kárpát-medencében, aki a családja pénzügyi, anyagi körülményei miatt nem tud részt venni a felsőoktatásban. Úgy vélem, soha nagyobb szükség nem volt a hallgatói hitelekre, mint ezekben a hónapokban, hogy elkerülhessük a hallgatói lemorzsolódás drasztikus növekedését.

Az új termékek korlátlanul igényelhetőek lesznek, vagy pedig lesz költségvetési korlát azoknál?

Nincs költségvetési korlát, miután a Diákhitel Központ működési modellje önfinanszírozó, az általa kihelyezett hitelek forrásait a pénzpiacokról vonja be.

Hány évre szólnak, és milyen kondíciókkal kell majd törleszteni a Diákhitel Pluszt?

Az új terméket 2020. május 1. és december 31. között lehet igényelni. Az új szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz termék egyaránt szolgálja majd a felsőoktatási hallgatók és a felnőttképzés kiemelt területein tanulók finanszírozását. A hitel az igénylést követően pár napon belül egy összegben kerül folyósításra. Az érintetteknek 1 év türelmi idő után 5 év alatt kell törleszteniük a felvett hitelt.

Az új terméket igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül.

Milyen lépésekkel segítik elő, hogy ne lehessen visszaélni az új típusú diákhitelekkel?

Az új típusú hitel célja, hogy segítséget nyújtson a felsőoktatásban tanulók vagy meghatározott felnőttképzésben részt vevők számára. A hitelfelvevők jogosultságát a Diákhitel Központ eddig is minden esetben ellenőrizte, és ezt az ellenőrzést az új termék esetében is megteszi.

Hogyan lehet majd igényelni az új termékeket a mostani helyzetben, mivel a szociális érintkezések egy jelentős része ellehetetlenült?

Az igénylési dokumentumok rövidesen felkerülnek a diákhitel.hu honlapra. Ezeket kitöltve és kinyomtatva kell eljuttatni hozzánk a Diákhitel Központ partnerpontjaiként üzemelő kereskedelmi bankokon keresztül, vagy a postahivatalokban leadva. A diákhitelekkel kapcsolatos minden kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők a honlapunkon, illetve a telefonos és online ügyfélszolgálatunkon is.