Egyre több szó esik az újraindítás szigorú feltételeiről Magyarországon

Koronavírus, vírus, Budapest, maszk, arcmaszk, védőmaszk, közlekedés, bicikli, kerékpár
Vágólapra másolva!
Vasárnapra 2500 főre nőtt a Magyarországon azonosított koronavírusos betegek száma, és újabb 10 krónikus beteg halt meg. Ezzel 272 főre emelkedett a meghalt betegek száma, 485-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Továbbra is sikerül laposan tartani a járványgörbét Magyarországon, de ennek ellenére csak nagyon alapos előkészítés után lehet változtatni a jelenlegi korlátozó intézkedéseken, amiket addig is maximálisan be kell tartani. Spanyolországban, Olaszországban, Törökországban és New York államban is csökkent a napi halálozások száma. Az olasz miniszterelnök bemutatta az újraindítás forgatókönyvét, Horvátországban előrébb hozhatják a parlamenti választásokat, a kínai Vuhanban az utolsó koronavírusos beteg is elhagyhatta a kórházat. Világszinten a 3 millióhoz közelít a fertőzöttek száma. Az Origo vasárnap esti összefoglalója. 
Vágólapra másolva!

A kormányzati tájékoztató portál adatai szerint vasárnapra 2500 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 272 főre emelkedett a meghalt betegek száma, 485-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Jelenleg 927 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Megyei bontás április 26-án Forrás: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, továbbra is sikerül laposan tartani a járványgörbét Magyarországon. Hozzátette, az egyes megyék különbözőképpen érintettek,

továbbra is a sűrűn lakott főváros és Pest megye a leginkább fertőzött, a harmadik helyen Fejér megye áll.

Az országok közötti összehasonlításnak nincs különösebben értelme, ugyanis mindenhol máshogy kezdődött a járvány, máshogy kezelik és mások az adottságok is.

A nemek szerinti eloszlást is ismertette az országos tisztifőorvos. Nemek szerint a betegek 57 százaléka nő, 43 százaléka pedig férfi. A 272 meghalt beteg általánosságban egy vagy akár több alapbetegségben szenvedett, amire a koronavírus rárakódott. Az eddig meghaltak közül 256-an 60 éven felüliek, nyolcan 50-59 között, hatan 40-49 között voltak. Ebből is jól látható, hogy elsősorban az idősek és krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek.

Az egy háztartásban élőkön kívüli családi eseményeket az előírt távolság és higiénés szabályok betartásával érdemes csak megtenni. Azt is javasolta Müller Cecília, hogy szakítsunk magunknak egy kis „énidőt", akár olvasással vagy hasonló kikapcsolódással, interneten elérhető edzéstervekkel is akár.

Egy embert többször is tesztelnek

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt kérdésre, hogy

egy embert kétszer is letesztelnek, ezt a WHO is szükségesnek tartja.

Számos olyan helyzet is lehet, például egészségügyi dolgozóknál, ahol egy harmadikra vagy többre is szükség lehet. Egyetlen teszteredményből nem javasolt következtetéseket levonni. Különböző tesztek léteznek, a gyorstesztekből is sokféle van. Általában lehet ezt mondani, hogy ezek megbízhatósága 30 százalék körüli, de ez attól is függ, hogy a betegség mely szakaszában végezték a tesztet. A WHO a vírus fertőzőképességét tekintve 2-3 embert tart számon, tehát egy ember ennyinek adhatja át jellemzően. Ez a szám,

az úgynevezett reprodukciós ráta Magyarországon régóta 1 alatt van, ami a korlátozások betartásának köszönhető.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az ügyeleti központ vezetője azt mondta, a jövőbeli intézkedésekkel kapcsolatban figyelembe kell venni a fertőzés terjedését, az ellátókapacitásokat és a szomszédos országokat is.

Csak nagyon alapos előkészítés után lehet változtatni a jelenlegi korlátozó intézkedéseken. A mostani korlátozó intézkedések megváltoztatása szigorú menetrend mentén történhet csak meg, a járvány nem múlt el.

Lakatos Tibor azt is elmondta, a jó idővel a hétvégén az emberek számos alkalommal megszegték a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat, így minden eddiginél több, 1905 rendőri intézkedésre volt szükség.

Világszinten a 3 millióhoz közelít a koronavírusos betegek száma

A Johns Hopkins Egyetem vasárnap esti adatai szerint 2 954 106 fertőzöttet tartottak nyilván világszerte, több mint 205 ezren haltak meg, és több mint 860 ezren gyógyultak meg.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítést végez egy önkéntes egy tengerparti sétányon a Mallorcán fekvő Andratxban 2020. április 25-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Cati Cladera

Spanyolországban öt hét után először csökkent 300 alá az áldozatok száma. A tartományok napi jelentéséből készült összefoglaló szerint az elmúlt 24 órában 288-an haltak meg, 90-nel kevesebben mint szombaton, és 79-cel kevesebben mint pénteken. Az igazolt fertőzöttek közül eddig 23 190 ember halt meg. A napi gyógyult esetek száma stabilan háromezer felett van napok óta, vasárnapra 3024-gyel emelkedett a számuk a szombati 3353 és a pénteki 3105 után, és összesen elérte a 98 732-t. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta, hogy amennyiben a járvány terjedésének lassulása továbbra is hasonló mértékben folytatódik, nem lesz akadálya a járványügyi korlátozások további enyhítésének és az erre vonatkozó javaslatait a szakértői testület átadta a kormánynak. A járványügyi intézkedések első enyhítéseként vasárnap, hat hét után először, kimehettek az utcára a 14 év alatti gyerekek.

Olaszországban most először csökkent háromszáz alá március 15. óta az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma, és így elérte a 26 644-et - közölte vasárnap este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma többnapi csökkenés után ismét emelkedett. A halottak száma egy nap alatt több mint százötvennel csökkent 260-ra a korábbi 415-ről. A tendenciát a hétfői adatok erősíthetik meg, mivel a most közölt halálozási adatok nem teljesek az április 25-i nemzeti ünnepen hiányosan végzett regisztráció miatt. A gócpont Lombardiában 920-szal emelkedett a szűrt fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 713 után. Az egy nap alatt szűrt betegek felét Milánó városában regisztrálták. A tartományban 72 ezer felett van a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké 13 ezernél magasabb. Vasárnap este Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bemutatta az újraindítás forgatókönyvét. Eszerint május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, de továbbra is tilos a közösségi gyülekezés. Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, valamint a temetéseket, legfeljebb tizenöt résztvevővel. Újraindul a kézműves ágazat és az építőipar. Május 18-tól indul újra a kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, valamint újraindulhatnak a professzionális csapatsport edzései. Június 1-jétől nyitják újra a presszókat, éttermeket, fodrászatokat, kozmetikai szalonokat.

New York államban először csökkent az áprilisi napi halálozások száma, kevesebb mint 400 ember halt meg. Andrew Cuomo, az állam kormányzója vasárnap azt közölte, szombaton még mindig ezer új koronavírusos beteget szállítottak kórházba, de ez is kevesebb, mint a korábban súlyosan megbetegedettek száma.

- fogalmazott. A kormányzó leszögezte: New York állam gazdaságának újranyitását a térség többi kormányzójával egyeztetve, ahogyan fogalmazott, "regionális elemzés alapján" kezdik meg. Az újraindítás első szakaszában az építkezési vállalkozások, kis üzemek, kis boltok és üzletek nyitnak meg, azok, amelyek az egészségügyi szakemberek álláspontja szerint "kis kockázatot" jelentenek a közegészségügyi helyzetre. A gazdaság újranyitásának második szakaszáról később döntenek. Az Egyesült Államokban - a Johns Hopkins egyetem és kórház vasárnap délutáni adatai szerint - több mint 954 ezer új típusú koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, közülük több mint 53 ezren haltak meg.

Kerékpáros egy elnéptelenedett New York-i utcán 2020. április 26-án Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Belgiumban is lassult a koronavírus-járvány terjedése, ennek ellenére vasárnap átlépte a 46 ezret az igazoltan fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig a 7 ezret. Luxemburg a járvány terjedésének további lassulásáról adott hírt vasárnap. Noha a betegség terjedését jelző görbe továbbra is emelkedik, a belga kormány pénteken, éjszakába nyúló tanácskozását követően a boltbezárásokkal és a szabad kijárás korlátozásával járó intézkedések fokozatos feloldásáról tájékoztatott. A bejelentés szerint május 4-én a kevés személyes kontaktust igénylő munkahelyeken megindulhat a munka, május 18-tól szigorú szabályok mellett kinyithatnak a kereskedések, végül pedig az iskolák is folyamatosan, csökkentett létszámú osztályokkal újra megnyithatják kapuikat. Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátóipari egységek várhatóan csak júniustól látogathatók, a védőmaszk viselése azonban hétfőtől kötelező a tömegközlekedési eszközökön.

A kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban az utolsó koronavírusos beteg is elhagyta a kórházat. Hupej tartomány székhelyén, ahol az új koronavírus a tavalyi év végén elsőként felbukkant,
összesen 50 333, a vírus által okozott Covid-19 nevű betegségben szenvedő beteget regisztráltak, közülük 3869-en haltak meg. A tartomány területén jelenleg még 572 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Törökországban vasárnap az április eleji szintre lassult az új típusú koronavírus-járvány üteme, miután az utóbbi 24 órában 2357 embernél diagnosztizálták a kórokozót. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból az is kiolvasható, hogy a fertőzöttek száma ezzel 110 130-ra emelkedett. A Demirören török hírügynökség vasárnap azt jelentette, hogy 10 nap kezelést követően egy újabb idős koronavírusos beteg, egy 90 éves diyarbakiri nő is egészségesen távozhatott a kórházból. Törökország 31 nagyobb városában - köztük Isztambulban és Ankarában - az utóbbi három hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztettek, csütörtökön egy nemzeti ünnep, pénteken pedig a muszlim böjti hónap, a ramadán kezdete miatt. A rendelkezés ismét vasárnap éjfélkor jár le, és legalább 63,5 millió embert érint. Állandó jellegű kijárási tilalom kizárólag a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik.

Romániában ismét emelkedett a napi megbetegedések és halálozások száma. A stratégiai kommunikációs törzs vasárnap déli összegzése szerint az elmúlt 24 órában jegyzett 401 új fertőzéssel 11 036-ra emelkedett a romániai esetek száma, ami 23 százalékos növekedést jelent az elmúlt hét átlagához képest. Az új fertőzéseket csaknem tízezer elvégzett teszt mutatta ki. A hivatalos adatok szerint soha nem haltak egy nap alatt annyian bele a kórba, mint az elmúlt 24 órában, amikor 33 új halálesetet jegyeztek. Ezzel 608-ra emelkedett a járvány romániai halálos áldozatainak a száma.

Horvátországban előrébb hozhatják a parlamenti választásokat a koronavírus-járvány egy újabb, őszi hullámának kockázata miatt. Horvátországban lassul a járvány, Zágráb ezért hétfőtől fokozatosan újraindítja az életet. Közben a szomszédos Szlovéniában egy nap alatt 8-cal - héttel kevesebbel, mint az azt megelőző nap -, 1396-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Milan Krek, a közegészségügyi intézet igazgatója a válságkabinet vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy néhány szigorúbb intézkedés, mint a lakhelyelhagyási tilalom, biztosan érvényben marad a május 1-jei ünnepekig, vagyis május 2-ig. Szlovéniában kétnapos a munka ünnepe.

Ukrajnában egy nap alatt, vasárnapra 492 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, köztük 101 egészségügyi dolgozót. A tárca adatai szerint Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 8617-et. Az elmúlt napban 8 újabb halálesettel 209-re nőtt a koronavírusban meghalt betegek száma, míg a gyógyultaké 840-re emelkedett.