A koronavírus ügyében is egységesek a V4-ek, a németek megkezdik a vakcina tesztelését embereken

koronavírus korona vírus járvány fertőzés betegség illusztráció
utca közlekedés maszk bevásárlás Budapest
Vágólapra másolva!
70 új esetet regisztráltak Magyarországon, így 2168-ra nőtt a magyarországi koronavírusos megbetegedések száma. Orbán Viktor a visegrádi országok miniszterelnökeivel egyeztetett, teljes az egység köztük a holnapi EU-csúcs előtt. Megjelent az újabb adókönnyítésekről szóló kormányrendelet. Németországban kiadták az engedélyt a SARS-CoV-2 vírus elleni oltóanyag emberi tesztelésére. Az Origo szerdán is összefoglalja a nap legfontosabb történéseit.
Vágólapra másolva!

70 új megbetegedést regisztráltak itthon. Ezzel 2168 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 12 idős krónikus beteg, ezzel 225 főre emelkedett a számuk. 295-en ugyanakkor gyógyultan távoztak a kórházból. A kormányzati tájékoztató oldal adataiból kiderült az is, hogy az 1873 aktív koronavírusos betegből 825-öt ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen.

A V4-ek képviselőivel tárgyalt Orbán Viktor a holnapi EU-csúcsról A csütörtöki EU-csúcs előkészítéseként a miniszterelnök szerda délelőtt megbeszélést folytatott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, majd délután a visegrádi országok miniszterelnökeivel is egyeztetett. A fő téma a koronavírus-világjárvány miatt Európát sújtó válsághelyzet kezelése volt. Orbán Viktor kiemelte, hogy most különösen fontos a V4-ek egysége, ezért a csütörtöki uniós csúcson a visegrádi országok miniszterelnökei közös, egyeztetett álláspontot képviselnek majd.

Megjelent az újabb adókönnyítésekről szóló kormányrendelet. A Pénzügyminisztérium (PM) közlése szerint a Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb adókönnyítő intézkedései több mint 200 milliárd forintot hagynak a magyar családoknál, a vállalkozásoknál és a lakosságnál. A jogszabály számos olyan, új intézkedést tartalmaz, amely a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások terheit tovább csökkenti. Idén július 1-jétől két százalékponttal - 17,5 százalékról 15,5 százalékra - csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, amely fél év alatt 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A kisvállalati adó kulcsa 2021. január 1-jétől egy százalékponttal - 12 százalékról 11 százalékra - csökken, ami mintegy 10 milliárd forintot hagy jövőre mintegy 51 ezer vállalkozásnál.

Országszerte több száz idősotthon fertőtlenítését kezdték meg a katonák. Az Operatív Törzs döntése alapján a népegészségügyi szakemberek országosan felmérték az idősotthonok körében a koronavírus elleni fertőtlenítés szükségszerűségét, és a Magyar Honvédség képességeinek felhasználásával szerdán kezdetét vette több száz intézmény térítésmentes fertőtlenítése.

1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt szállítottak ki. Segítve a szociális intézmények működését az Operatív Törzs felajánlásának megfelelően újabb védőeszközöket kapnak a szociális intézmények, 1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt szállítanak ki szerdán - jelentette be Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy megtörtént a kórházi ágyak 50 százalékos felszabadítása.

Több mint hárommilió maszk érkezett Budapestre. Szerdán reggel földön és levegőben egyaránt jöttek be eszközök Magyarországra. Két kamion és egy repülőgép érkezett védőfelszerelésekkel Magyarországra, ezek 3 millió 120 ezer maszkot, 2 millió kesztyűt és 164 lélegeztetőgépet hoztak - mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

Újabb hazugság derült ki a Pesti úti idősotthon ügyében. Karácsony Gergely főpolgármester a hétvégén azt állította, nem kötöttek titoktartási szerződést az intézmény korábbi főállású orvosával. Csakhogy az Origonak sikerült elérnie a szakembert, aki ennek ellenkezőjét mondta. "Aláírattak velem egy ilyen szerződést, csak a fővárosi önkormányzat kommunikációs osztálya engedélyével nyilatkozhatok" - nyilatkozta.

Fertőzőtt beteget visznek a kórházba az Egyesült Államokban Forrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

Számok a világból. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 2,6 milliót, a haláleseteké megközelítette a 180 ezret, a gyógyultaké pedig a 700 ezret szerda este, ugyanakkor elkezdődhet az első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelése.

Németországban kiadták az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére. A SARS-CoV-2 vírus elleni első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére szerdán a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság. A mainzi központú BioNTech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat közös klinikai vizsgálatában nagyjából 200 emberen, 18 és 55 év közötti egészséges önkénteseken tesztelik az oltást. Az anyag hatékonysága és biztonsága mellett azt is vizsgálják, hogy mekkora adag szükséges belőle. Németországban szerda este 149 044 fertőzöttet és 5127 halottat tartottak nyilván.

Olaszországban meghaladta a Covid-19 járvány halálos áldozatainak száma a 25 ezret. 24 óra alatt 437 újabb paciens halt bele a betegség szövődményeibe, így a halálesetek száma 25 085-re nőtt. Az új fertőzöttek száma viszont a harmadik egymást követő napon csökkent. Szerda este az aktív fertőzöttek száma 107 669 a volt.

Spanyolországban a fertőzöttek száma 4211-gyel nőtt. A halálos áldozatoké 435-tel, míg a gyógyultaké 3401-gyel emelkedett az elmúlt egy napban, az adatok a járvány stagnálását mutatják. Eddig 208 389 koronavírusos esetet szűrtek ki a vizsgálatok, a SARS-CoV-2 vírus eddig 21 717 ember halálát okozta.

Történelmében először tartott virtuális ülést a brit parlament. Az ülésen elhangzott, hogy Nagy-Britanniában már eljutott a tetőzés szakaszába járvány. Nagy-Britanniában eddig több mint 17 ezren haltak meg a betegségben.

Benelux-államok. Belgiumban átlépte a hatezret, Hollandiában a négyezret az áldozatok száma, Luxemburgban lassul a járvány terjedése.

Vita robbant ki Csehországban a szükségállapot meghosszabbításáról. Az ellenzék többsége elutasítja a jelenleg április 30-ig kihirdetett szükségállapot fenntartását, a kormánykoalíció két pártja pedig egymástól eltérő állásponton van. Csehországban a SARS-CoV-2 vírus eddig 204 emberéletet követelt, az igazolt fertőzöttek száma 7041, míg a szomszédos Szlovákiában 1244 az igazolt fertőzöttek és 14 a halálesetek száma.

Megtartják májusban a lengyel elnökválasztást. A demokratikus folyamat a koronavírus-járvány idején sem állhat le, az elnökválasztás májusi időpontjának betartására a lengyel alkotmány kötelez, adott helyzetben a levélben szavazás a legbölcsebb megoldás - jelentette ki Mateusz Morawiecki kormányfő. Lengyelországban szerda délelőttre az egészségügyi tárca adatai szerint a fertőzöttek száma 10 034-re nőtt, a haláleseteké pedig 404, a tárca szóvivője szerint a korlátozásoknak köszönhetően stabilizálódott az esetek növekedési dinamikája.

Romániában ismét gyorsult a járvány terjedése. Szerdára 508-ra emelkedett az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az előző hét átlagánál mintegy 40 százalékkal több, 468 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Az igazolt esetek száma 9710. Május 15., a rendkívüli állapot lejárta után az egész országban kötelezővé teszik a maszkok viselését a tömegközlekedésben és minden zárt térben. Az új típusú koronavírus-fertőzésből kigyógyult páciensek vérplazmavételét szabályozó miniszteri rendeletet adnak ki szerdán Romániában: ez az első lépés annak érdekében, hogy a betegségben szenvedőket a gyógyultak vérében már megtalálható ellenanyaggal kezelhessék - közölte Nelu Tataru egészségügyi miniszter, a betegségből eddig 2400 igazolt fertőzött gyógyult ki.

Szigorú szabályok a horvátoknál. Horvátországban európai viszonylatban a legszigorúbbak közé tartozó intézkedések - lakhelyelhagyási tilalom, tömegközlekedés leállása - vannak érvényben, a fertőzöttek száma 1950, a haláleseteké 48.

Meghosszabított karantén az ukránoknál. Ukrajnában, ahol megkezdik egy hazai fejlesztésű gyógyszer klinikai tesztelését, a kormány május 11-ig meghosszabbította a karantént. Az országban egy nap alatt 467 új esettel 6592-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 13 újabb halálos áldozattal 174-re nőtt.

Moszkva áttért a városi közlekedésben a digitális forgalmi engedélyek automatikus ellenőrzésére. Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 5236-tal, 57 999-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A betegségben elhunytak száma 57-tel 513-ra emelkedett.

A szlovén kormány újabb gazdaságélénkítő csomagot fogadott el. Ezúttal 2 milliárd euró (712 milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő csomagot fogadott el, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni - jelentette be Andrej Sircelj pénzügyminiszter.

Indiában felfüggesztik az antitestteszteket, mert nem tartják őket megbízhatónak. Szerdáig csaknem 20 ezer fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 640-en haltak meg Covid-19-ben.

Japánban kritikus szakaszba lépett a járvány Abe Sindzó kormányfő szerint. A libanoni Baalbek melletti palesztin menekülttáborban is megjelent a fertőzés.

Vizsgálatot szeretnének. Nemzetközi vizsgálat megindítását sürgette a járvány eredetének felderítése érdekében az ausztrál miniszterelnök az amerikai és a francia elnökkel, valamint a német kancellárral folytatott szerdai telefonbeszélgetéseiben. Scott Morrison független értékelést szeretne az ügyben, beleértve a kórokozó megjelenésére adott első kínai választ, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reagálását. Mint közölte, Donald Trump amerikai elnökkel a WHO szerepéről és a nemzetközi válaszintézkedések átláthatóságának, hatékonyságának javításáról beszéltek. Az amerikai Missouri állam pedig bírósághoz fordult, hogy kártérítést követeljen Kínától a koronavírus-járvány miatt. A kínai külügyi szóvivő szerdán teljesen abszurdnak nevezte a lépést.