Májusban jön a kilábalási terv, a fővárosi fenntartású Pesti úton legalább egy hétig nem volt orvos

Koronavírus, vírus, Budapest, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, parlament, országház
Vágólapra másolva!
68 új esetet regisztráltak a hatóságok, ezzel 1984 nőtt a magyarországi koronavírusos megbetegedések száma. Orbán Viktor bejelentette, hogy május elejére várható a kilábalási terv bemutatása. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatójából kiderült, hogy az ország első járványügyi gócpontjában, a Pesti úti idősotthonban legalább egy hétig nem volt szolgálatban orvos. A fővárossal ellentétben Magyarország jól teljesít a járvány elleni küzdelmben: a WHO elismerését fejezte ki a magyar kormánynak.Európa több országában lassul a járvány. Hétfőn is összefoglaljuk a nap legfontosabb történéseit. 
Vágólapra másolva!

68 új megbetegedést regisztráltak. Ezzel a kormányzati tájékoztató oldal közlése szerint 1984 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 10 idős, krónikus beteg, ezzel a járvány áldozatainak száma 199-re nőtt. Eddig összesen 267-en gyógyultak meg, így az aktív esetek száma tehát 1518. Jelenleg 811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 60-an vannak lélegeztetőgépen. A kórházak - a biztonság kedvéért - országszerte növelik ágykapacitásukat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Orbán Viktor: Május elején várható a kilábalási terv bemutatása. Május 3-án Magyarország képes lesz arra, hogy - több ország tapasztalatát is figyelembe véve - legyen egy kilábalási, visszatérési terve - mondta a miniszterelnök a Mária Rádiónak adott interjúban. A kormányfő a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azzal számol, hogy Magyarország május 3-ára éri el "a teljes önvédelmi képességet", aminek következtében lépésről lépésre megpróbálhat visszatérni a megszokott, normális élet kerékvágásába. "Jövő ilyenkor egy olyan gazdaságról lehet majd beszélni, amely azt a teljesítményt képes nyújtani, mint amit két hónappal ezelőtt" - számolt be ellképzeléseiről Orbán Viktor. A miniszterelnök a járvány kordában tartásával kapcsolatban arról is beszélt, hogy egy keresztény forgatókönyvet alkotott meg: "reménykedj a legjobban, és készülj a legrosszabbra". Facebook-oldalán is üzent a magyaroknak: csak együtt sikerülhet.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) interjút ad Lukovits Milán szerzetesnek, a Mária Rádió műsorigazgatójának 2020. április 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az ország első járványügyi gócpontjában, a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban legalább egy hétig nem volt jelen orvos. "Megkaptuk az intézménnyel kapcsolatos dokumentációt, és annak áttekintése után kiderült, hogy legalább egy hétig nem volt jelen orvos az intézményben, és nem tudta helyben vizsgálni a gondozottakat" - számolt be a megdöbbentő részletekről Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elmondta továbbá, hogy újabb mintavételezés történt a Pesti úton, így jelenleg 223 megbetegedés történt az intézményben, közülük 19 dolgozó. "Emellett 23-an haltak meg az otthonban, ahol 267 lakót vizsgáltak teszttel. Folyamatos a minták elemzése" - ismertette Müller Cecília, hozzátéve, hogy kedden fogják pontosan ismertetni, milyen intézkedésekre van még szükség az otthonban, a vizsgálatok pedig folytatódnak. Mindezidáig 19 idősotthonban jelent meg a koronavírus, továbbra is a zárt közösségek jelentenek magas kockázatot elmondása szerint. Mindezközben folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szakemberek továbbra is május 3-ára várják a "megbetegedések csúcsát".

A WHO megdicsérte Magyarországot a járvány kezelése miatt. Ledia Lazeri, az egészségügyi világszervezet, a WHO budapesti irodavezetője azt mondta, hogy elég koronavírustesztet végeznek el Magyarországon, és sikerült elkerülni a fertőzés világszerte látott ugrásszerű növekedését. "A többi országgal való összevetés is ezt mutatja, hisz hat hét telt el a fertőzés kitörése óta. Tehát az adatok arra engednek következtetni, hogy Magyarországnak sikerült menedzselnie, hogy elkerülje az exponenciális növekedést." - fogalmazott Lazeri. A Hír TV-ben arról beszélt, a magyar kormány lépései nagyon következetesek, hiszen idejében megtette azokat az intézkedéseket, amelyek a szociális távolságtartásra vonatkoznak. "A magyar kabinet tájékoztatta a közösséget a védekezés és a higiénia szabályairól és már a járvány kitörése előtt fenntartott kórházi ágyakat a betegek számára, valamint a tesztelések is időben megkezdődtek, melyek száma exponenciális növekszik az elmúlt hetekben." - sorolta, hozzátéve, hogy amit Magyarország tesz az összhangban van WHO és az ECDC javaslataival, ajánlásaival.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Magyarország sikeresen védekezik a járvány ellen". Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kijelentette, hogy Magyarország eddig sikeresen védekezik a járvány ellen, más országokkal összehasonlítva kimagaslóan jól áll a fertőzések számát és a fajlagos halálozási arányt tekintve. A miniszter hozzáfűzte, hogy a kormány a lehető legrosszabb variációra készült fel, hogy elkerülje az egészségügy összeomlását.

Megtartják az érettségit, a kormány biztosítja az ehhez szükséges védőfelszereléseket. Lesz érettségi, a kormány biztosítani fogja a szükséges védőfelszereléseket - jelentette ki Maruzsa Zoltán hétfő délutáni Facebook-videójábab. A köznevelési államtitikár ugyanakkor hozzátette, amennyiben a járvány miatt szükséges lesz, a kabinet megváltoztatja az időpontot.

Több tízezer liter fertőtlenítőszert szállít a MOL a kórházaknak. 42 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt szállított ki a MOL a mai napon az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, a MÁV Zrt. 24 ezer litert kapott - olvasható a MOL sajtóközleményében.

Maradj otthon feliratú molinó a Belvárosban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lassul a koronavírus terjedése a kontinensen. Miközben világszerte megközelítette a 2,5 milliót az új koronavírusos fertőzöttek száma, a haláleseteké meghaladta a 167 ezret, a gyógyultaké pedig a 639 ezret, Európa több országában lassul a járvány.

Biztató jelek Olaszországban. Hétfőn első nap csökkent a hivatalos adatok szerint az új igazolt fertőzések száma, a SARS-CoV-2 vírus által fertőzöttek - a meggyógyultakat és halálesetetek nem számítva - 108 237 volt, azaz 20-szal kevesebb, mint vasárnap. A másik biztató jel, hogy az intenzív osztályon kezelt betegek száma szintén csökkenőben van, és egy hónap óta a legalacsonyabb: 2573. Olaszországban az elmúlt 24 órában 454-en haltak meg, így a halálesetek száma 24 114. A járvány február végi kezdete óta összesen 181 ezer ember fertőződött meg az új koronavírussal, közülük 48 877-en gyógyultak meg.

Spanyolországban csökken a halálozások száma. Spanyolországban 200 210 ezerre emelkedett a vizsgálatokkal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a halálozások napi száma folyamatosan csökken. Az elmúlt egy nap során 399-en haltak meg, legutóbb egy hónappal ezelőtt volt 400 alatt a halálos áldozatok napi száma. A fertőzésbe eddig 20 852-en haltak bele. A koronavírussal kiszűrtek száma 4266-tal nőtt, amelyből 2881 számít új esetnek.

Fülöp edinburghi herceg köszönetet mondott. Nagy-Britanniában jelentősen csökkent az új koronavírus okozta halálozások és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma, az elmúlt 24 órában 449 halálesetet jelentettek. A járvány kezdete óta 16 509-en haltak meg a Covid 19-en betegségben, 124 743 fertőzöttet tartanak számon, ebből 4676 az új fertőzött. Hétfőn a brit uralkodó férje, a 99. életévében járó Fülöp edinburghi herceg személyes üzenetben köszönte meg a koronavírus-járvány megfékezésén dolgozóknak áldozatos helytállásukat.

Franciaországban csökken a súlyos betegek száma. A halálesetek száma meghaladta a 20 ezret, vasárnap óta 447-en haltak meg, a kórházban ápolt és intenzív osztályon ápolt betegek száma továbbra is lassú csökkenést mutat.

Angela Merkel figyelmeztette a németeket: azért még nem múlt el a veszély. Németország még mindig csak a koronavírus-járvány elején tart, ezért továbbra is éberségre és fegyelmezettségre van szükség, és meg kell akadályozni az ország működésének újbóli leállítását követelő helyzet kialakulását - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben hétfőn, a járvány miatti korlátozások fokozatos lazításának első napján. Németországban a fertőzöttek száma 146 200, a haláleseteké 4669, a gyógyultaké 915 000.

A Benelux-államokban nem lassul a járvány terjedése. A járvány kezelésével kapcsolatban rengeteg hibát és mulasztást elkövető Belgiumban továbbra is emelkedő tendenciát mutatva megközelítette hétfőn a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma, az elmúlt egy hónapban heti mintegy 10 ezer új esetről számoltak be az illetékes belga hatóságok. Hollandiában és Luxemburgban sem lassul jelentősen a járvány terjedése.

Gazdasági intézkedések Csehországban. Csehországban júniustól megemelik az egészségbiztosítóknak fizetett állami hozzájárulást - közölte Andrej Babis miniszterelnök, aki megerősítette, hogy emelni fogják az egészségügyben dolgozók béreit is. Csehországban az utóbbi időben javul a helyzet. Hétfő reggel az ismert fertőzöttek száma 6787 volt, nagyjából százzal több mint egy napja, a haláleseteké 188, a gyógyultaké 1311.

Romániában április végére várják a járvány tetőzését. Több helyszínen kellett erőt alkalmazniuk a román belügyi szerveknek az ortodox húsvét idején a kijárási korlátozásokat megszegő randalírozók megfékezésére. Ezektől az elszigetelt esetektől eltekintve a lakosság túlnyomó része betartotta a járványügyi intézkedéseket. Nelu Tataru egészségügyi miniszter kifejezte reményét, hogy a járvány április végére várt romániai tetőzésekor sem lesz 10-12 ezernél több koronavírusos beteg Romániában, majd újabb egy-két hét után (május közepén) a betegek száma csökkeni fog. Romániában 8746 fertőzöttet és 451 halálesetet tartanak nyilván.

Ukrajnában csökkent az új betegek száma. Hétfőre, egy nap alatt 261 új esettel 5710-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 151-re nőtt. Az új fertőzöttek száma ugyanakkor 82-vel kevesebb volt, mint előző nap.

Putyin szerint sikerült lefékezni a járványt. Oroszországban a helyzet súlyos, de a megelőző intézkedéseknek köszönhetően sikerült lefékezni a koronavírus-járvány terjedését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn. Oroszországban az ismertté vált fertőzések száma 4268-cal 47 121-re, a halálozásoké 44-gyel 405-re, a gyógyulásoké pedig 155-tel 3446-ra nőtt.

Több mint százan megfertőződtek egy portugáliai migránsszálláson. Egy migránsszállás több mint száz lakója megfertőződött az új típusú koronavírussal Portugáliában - tudatta egy helyi tisztségviselő hétfőn.

Újra megnyitották a kapuikat az iskolák Fehéroroszországban. Hétfőn 6264 fertőzöttet és 51 halálesetet nyilvántartó országban a három heti meghosszabbított tavaszi szünet után hétfőn újra megnyíltak az iskolák, a szülők azonban otthon tarthatják a gyermekeiket.

Iránban kezd újraéledni a gazdaság, de ismét emelkedett a halottak száma. Indiában vidéken fokozatosan lazítják a korlátozásokat hétfőtől, akárcsak az amerikai Florida államban, New York államban viszont sok a halálos áldozat, egy nap alatt legalább 478 beteg halt meg. A Boston Globe című lap halálozási hírei vasárnap 16 oldalt tettek ki.