Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések az országba, Karácsonyék mulasztása miatt az idősotthonban a katonaságnak kellett intézkednie

Vágólapra másolva!
A hét utolsó napjára 1410-re emelkedett a magyarországi új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, közben a katonaság is kivonult fertőtleníteni a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonba, ahol eddig nyolcan haltak meg. Orbán Viktor ellátogatott a szekszárdi kórházba, valamint újabb repülőgép érkezett Kínából védőfelszerelésekkel. A világban továbbra is terjed a kór, már több mint 1 millió 700 ezren kapták el a betegséget, továbbra is az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a helyzet. Olaszországban és Franciaországban viszont lassul a járvány.
Vágólapra másolva!

Vasárnapra 1410-re emelkedett az új típusú koronavírussal azonosítottak száma Magyarországon, 99-en haltak meg eddig és 118-an gyógyultak meg. A szombat óta meghalt 14 ember mind idős volt és súlyos alapbetegségben szenvedett a kormányzati tájékoztatási portál adatai szerint.

A fertőzés lassításának érdekében továbbra is fontos a járványügyi előírások és a kijárási korlátozások betartása, különösen a 65 évnél idősebbek számára. A hatóságok ugyanígy kiemelten kérik a budapestieket, hogy tartsák be a szabályokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Közben a szombati több millió védőmaszk és más védőfelszerelés után vasárnap újabb szállítmány érkezett Magyarországra 1 millió 365 ezer maszkkal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Kínából érkező repülő mellett

- mondta Szijjártó Péter.

A miniszter bejegyzésben hangsúlyozta, az orvosok, ápolók, rendőrök és katonák ellátását folyamatosan biztosítani kell, még az ünnepek alatt is.

Ezért az ő eszközellátásukért felelős Kína-Magyarország légihíd sem szünetelhet

- tette hozzá. Szijjártó Péter kitért arra, hogy a mostani húsvétkor nincs lehetőség nagyobb családi összejövetelekre, vannak viszont sokan olyanok is, akik még szűk családi körben sem nagyon tudnak ünnepelni.

Megkezdődött a fertőtlenítés a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban

A honvédség megkezdte annak a fővárosi fenntartású idősotthonnak a fertőtlenítését, amiben korábban 198 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, nyolcan pedig meghaltak. A Pesti úti intézményben korábban az országos tisztifőorvos is azonnali intézkedéseket rendelt el, a fővárosi kormányhivatal pedig szombaton szállt ki a helyszínre, aminek vezetője segélykérő levélben kért tőlük segítséget. Vasárnap reggel a katonaság kezdte meg az idősotthon vegyvédelmi mentesítését.

Mindazonáltal a kormányhivatal vasárnapi közleménye szerint még nem végeztek a vizsgálatokkal, a szakemberek vizsgálják a korábbi időszakot is, arra vonatkozóan, hogy az intézmény a járvány megjelenését követően betartott-e minden kötelező járványügyi előírást az idős ellátottak védelmében

Forrás: Koncz Márton - Origo

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta, különböző mentesítő anyagokat fognak használni. Ahol hidegburkolatok vannak, csempe, járólap, ott klóralapút, a lakóterekben azért, hogy óvjuk az egészségét a bentlakó időseknek, illetve nyilván óvjuk az értékeiket, a bútorzatot, az egyéni értékeket, ott alkoholalapút fogunk használni - tette hozzá.

A Pesti úti idősotthon fenntartója a Főváros, Karácsony Gergelyék sorozatos mulasztása rengeteget rontott az otthon helyzetén.

Közben Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Tolna Megyei Balassa János Kórházban tett váratlan látogatást; az ellenőrzés keretében végigjárta - majd a közösségi oldalán bemutatta - a Covid-19-gyanús vagy igazolt fertőzöttek szakmai eljárásrendnek megfelelő ellátási helyszíneit - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő többek között megtekintett két kórtermet, ahol a későbbiekben nagyobb számban tudnak lélegeztetni intenzív ellátásra szoruló betegeket. A főorvosi jelentésből kiderült, hogy az intézményben most egy, bizonyítottan koronavírusos személyt kezelnek, de

a kapacitások maximális igénybevételével egy időben közel 180 ágyon folyhat a fertőzöttek ellátása.

Látogatása végén a miniszterelnök gratulált a kórház felkészültségéhez.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kinevezte Bucsi Lászlót, címzetes egyetemi docenst a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új főigazgatójának, aki az orvostudomány kandidátusa, 20 éve dolgozik a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban,
2008 óta pedig ő az intézmény Mozgásszervi Sebészeti Centrumának a vezetője. (Az előző főigazgató a Magyar Nemzet információja szerint hat, koronavírusban meghalt beteget nem jelentett.) Az új vezető korábban több ízben dolgozott Angliában, és hosszú évekig volt a SOTE Ortopédiai Klinikájának osztályvezetője.

Ezzel párhuzamosan felmentették az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is. Dr. Cserháti Péter megbízatását azért szüntette meg Kásler Miklós, mert a járványügyi veszélyhelyzetben nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre. Egyetlen járványügyi ágyat sem készíttetett el határidőre.

A határon túl élő magyar közösségeknek eszközbeli segítséget is nyújt a kormány. 600 ezer maszkot, valamint több tízezer védőruhát, védőfelszerelést és tesztet biztosítanak számukra a Felvidéken, Erdélyben, Székelyföldön, Kárpátalján, Szlavóniában, a Muravidéken és a Vajdaságban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy videót is feltöltött a támogatásokról a közösségi oldalára:

Ezúttal is szűri az ittas sofőröket húsvétkor a rendőrség

Berzai Zsolt rendőr alezredes az M1-en elmondta: a koronavírus-járvány miatt szakítottak a korábbi gyakorlattal, amikor minden járművet megállítottak, helyette célirányos ellenőrzést végeznek, a gépjárművezetők magatartását figyelik, és így szűrik ki az ittas vezetőket.

Akiket elkapnak, azokkal szemben közigazgatási bírságot szabnak ki, súlyosabb alkoholos befolyásoltság esetén pedig büntetőeljárást kezdeményeznek. Évente 16 ezer személyi sérüléses baleset történik Magyarországon, ennek valamivel több, mint nyolc százalékát ittas sofőrök okozzák.

Kiengedték a brit miniszterelnököt a kórházból

A vasárnapi esti adatok szerint világszerte átlépte az 1 millió 800 ezret az új típusú koronavírussal azonosítottak száma, 111 ezren haltak meg, és 412 ezren gyógyultak meg.

A legsúlyosabban érintett ország az Egyesült Államok, itt 535 ezer beteget regisztráltak a hatóságok, 21 400-an haltak meg, és 30 600-an épültek fel. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a járványra vonatozó kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja azt mondta vasárnap, hogy valószínűleg májusban megkezdődhet a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyesült államokbeli szigorítások fokozatos feloldása. De azok csakis fokozatosan, tagállamonként eltérő időben és a helyzetnek megfelelően kezdődhetnek meg.

A Fehér Ház március közepén jelentette be a vírus terjedésének lassítását célzó intézkedéseket, köztük a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlást, és március végén pedig meghosszabbította ezeket április végéig. A legrosszabb a helyzet New York államban, itt a demokrata kormányzó és demokrata polgármester mulasztásai miatt egészen drámaiak a járvány következményei.

Közben egy hét után kiengedték a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt,

aki később úgy fogalmazott, hogy a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az életét mentette meg, és kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor "bármerre eldőlhetett volna a dolog". A szigetországban 84 ezer fertőzött van eddig, 10 600-an haltak meg, és 344-en gyógyultak meg.

Boris Johnson brit miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

A legkritikusabb helyzetben lévő európai államok közül Olaszországban a vasárnap esti adatok szerint 156 ezer fertőzöttről tudnak a hatóságok, és közel 20 ezren haltak meg, miközben 34 200-an gyógyultan hagyták el a kórházakat. Spanyolországban 166 ezer betegről tudnak, 16 900-an haltak meg, és 62 300-an épültek fel eddig. Franciaországban az elmúlt napokban egyértelműen javult a helyzet. Igaz, eddig több 14 ezren haltak meg.

Bulgáriában egy újabb rendelet szerint vasárnaptól egyelőre április 26-ig kell viselni a szájmaszkokat az utcákon, a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, a parkokban és a templomokban. A maszkok kötelező köztéri viselését először március 30-án rendelték el, de másnap visszavonták az intézkedést, mert a gyógyszertárakban nem állt rendelkezésre elegendő szájmaszk. A rendelet ráadásul

az előírások ellen vétőket 5000 leva (913 ezer forint) bírsággal rendelte sújtani.

Időközben azonban feltöltötték a patikák készleteit Kínából érkezett védőfelszerelésekkel. A balkáni országban 669 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 28-an belehaltak a betegségbe, 68-an viszont meggyógyultak.

Ferenc pápa: A járvány száműzze az emberek közötti közönyt, egoizmust, megosztottságot

Európában szolidaritást, a világban azonnali és globális fegyverletételt, a nemzetközi szankciók és a szegényebb államok adósságának enyhítését szorgalmazta Ferenc pápa húsvétvasárnapi üzenetében, amelyet a járványhelyzetben az üres Szent Péter-bazilikában mondott el a központi lodzsa helyett.

Ez nem a közöny ideje, mivel az egész világ szenved, és egységre kell találnia a pandémiával szemben. Ez nem az egoizmus ideje, mivel ez a kihívás nem tesz különbséget. Ez nem is a megosztottság ideje - mondta a pápa.

Arról is beszélt, hogy most több millió ember élete hirtelen megváltozott. Az otthon maradás elmélkedésre ösztönözhet, megszokott rohanó életünk megfékezésére, valamint a szeretteinkkel való együttlétre, de a járványhelyzet bizonytalanságot, aggodalmat, a munkahely elveszítése miatti félelmet is keltett - tette hozzá. Beszéde után Ferenc pápa latin nyelvű Urbi et Orbi áldást adott Rómára és a világra.

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban a koronavírussal fertőzöttek száma. Előbbiben egy nap alatt 17-tel 1205-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 53-an haltak meg, 150-en felépültek. Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 66-tal 1600-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 23 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában ketten hunytak el. Az első fertőzés megjelenése óta 373 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban.

Lemondott a török belügyminiszter

Vasárnap este lemondott a török belügyminiszter, a hétvégi kijárási tilalomról szóló kései bejelentés miatt. A korlátozások ellenére országszerte százezrek tódultak az utcákra, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat. Soylu Twitter-fiókján jelentette be távozását. "Egy odaadással és alapossággal irányított időszakban, minden tekintetben enyém a felelősség a hétvégi kijárási tilalom végrehajtását illetően, amely teljes mértékben a járvány megelőzését célozta" - írta. A Hürriyet török kormánypárti napilapban vasárnap megjelent interjújában Soylu arról beszélt, hogy tudomásul vette és elfogadta a bejelentés időzítésével kapcsolatban őt ért bírálatokat. A politikus egyúttal közölte: nem látta előre, hogy ez fog történni, sőt más országok példájából kiindulva pont abban az esetben számított hasonlókra, ha a tilalomról két-három nappal előre értesítik a lakosságot. "Ezt akartuk elkerülni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mintegy 250-300 ezer ember sietett az utcákra a hír hallatán.

Takarítók fertőtlenítik az isztambuli Fedett Bazár utcáit és üzleteit a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése céljából Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Törökországban a fertőzés megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalom van érvényben a 30 legnagyobb városban - köztük Isztambulban és Ankarában -, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. Az intézkedés 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik.
Az országban némileg ugyan csökkent, de továbbra is magas, napi 4500-at meghaladó értékkel, 4789-cel nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így 56 956-ra emelkedett. A halálozások száma - csütörtök óta tartva a százhoz közeli rekordszintet - ezúttal 97-tel 1198-ra nőtt.

Iránban, ami az egyik legsúlyosabban érintett ország a fertőzésben,

a hivatalos adatok szerint csökkent az új megbetegedések száma az elmúlt 24 órában,

de a halálesetek száma 117-tel így is 4474-re nőtt. A perzsa államban a hatóságok 71 686 igazolt esetet jelentettek eddig.

Afganisztánból 45 új fertőzöttet jelentettek egy nap alatt, így vasárnap reggelre elérte a 600-at a diagnosztizált fertőzöttek száma, eddig 18 ember halt meg, és 37-en gyógyultak meg a betegségből.

Az elmúlt hetekben Egyiptomban felfüggesztették az iskolák és az egyetemek működését, leállították a légi járatokat, törölték a sporteseményeket, a zárt térben tartandó rendezvényeket, leállították a tömeges imádkozást a mecsetekben és a templomokban, bezárták a múzeumokat és régészeti látnivalókat, és országos kijárási tilalmat rendeltek el. A szombati hivatalos adatok szerint 145 új fertőzést és 11 új halálesetet jelentettek, így az igazolt fertőzöttek száma elérte a 1939-et, a halálos áldozatoké pedig a 146-ot.