Spanyolországban már több a fertőzött, mint Olaszországban, óriási gazdaságélénkítő csomag jön Magyarországon

pandemic TOPSHOTS Horizontal
General view taken on April 03, 2020 of the temporary hospital for COVID-19 patients located at the Ifema convention and exhibition centre in Madrid. - More than 900 people died in Spain over the past 24 hours for the second day running, government figures showed on Friday, although the rate of new infections and deaths continued to slow. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton is folytatódott a koronavírus elleni küzdelem. Magyarországon továbbra sem nőtt robbanásszerűen a betegek száma. A kormány részletesen beszámolt a 663 milliárd forintos járványügyi alap létrehozásáról, és a várható gazdaságvédelmi akcióterv méretéről. Több nyugat-európai országban lassult a fertőzöttek számának a növekedése. Az Egyesült Államokból pedig arról érkezett hír, hogy megvan a vírus kezelésének lehetséges ellenszere. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon szombaton 678-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel azonosított emberek száma. A gyógyultak száma 58-ra emelkedett, és eddig 32 ember halt meg.

Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma pedig közel 19 500-ra emelkedett.

Mindezek mellett a kormány további intézkedéseket jelentett be a járvány okozta válsághelyzet tompítására. Már 1,1 millió felett a fertőzöttek száma a világban, és több mint 58 ezren haltak meg.

Hétfőn ismerhetjük majd a gazdaságélénkító-program részleteit Fotó: Polyák Attila - Origo

Így néz ki a járványügyi alap

Ágazati különadókat vezetnek be, a párttámogatások felét is a járvány védekezésre kell fordítani. A tárcáknál is átcsoportosítást hajtottak végre – hangzott el a kormányinfón. A kormány létrehoz egy koronavírus-járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is, valamint felállítanak egyet az uniós támogatásokra is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint a járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány.

  • Ide kell befizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, ez 1,2 milliárd forintot tesz ki.
  • A multinacionális láncokat terhelő, újra bevezetendő kereskedelmi adó 36 milliárd forintot jelent.
  • A bankoktól 55 milliárd forintot vár a kabinet.
  • A gépjárműadó önkormányzatoknak járó része is az alapba kerül, ez 34 milliárd.

A miniszter elmondta: az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat, vagyis az összeg még nőhet. Az intézkedések legkésőbb május 1-jétől hatályosak.

Elhangzott az is, hogy az egyszeri bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést júniusban vagy júliusban fizetik ki az egészségügyi dolgozóknak.

Ez összesen 70 milliárd forintba kerül. Emellett az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők 20 százalékos béremelést kapnak novemberben, ez több mint 80 milliárd forintot jelent.

Folyamatosan érkeznek az egészségügyi szállítmányok Budapestre Forrás: KKM

Orbán Viktor hétfőn beszél majd a részletekről

A gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alapban 1345 milliárd forint áll rendelkezésre.

  • A minisztériumoktól elvont források 922 milliárdot tesznek ki.
  • A Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevétele is teljes egészében idekerül, ami 423 milliárd forintot jelent.
  • Az elmúlt hónapban azok a gazdaságvédelmi intézkedések, amelyeket a munkahelyek megőrzésére hoztak, eddig mintegy 100 milliárd forintba kerültek.

Bejelentette azt is, hogy hétfőn Orbán Viktor kormányfő, kedden pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fog a gazdaság-újraindítási akcióterv részleteiről beszélni, és a Magyar Nemzeti Bank is fontos bejelentéseket tesz majd.

A GDP 18-22 százalékát érintheti az akcióterv, amely a gazdaságtörténet messze a legnagyobb gazdasági csomagja lesz.

Legalább április 26-ig marad a szükségállapot

Spanyolországban 12 ezerhez közelít az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, egy nap alatt 809-en vesztették életüket, a legkevesebben az elmúlt egy hét során - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium. Egy nap alatt 809-en haltak meg, a legkevesebben az elmúlt egy hét során - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton. Pedro Sanchez kormányfő bejelentette, hogy

további két héttel meghosszabbította az eredetileg március 15-én hatályba lépett szükségállapotot, amely így április 26-ig marad érvényben.

A döntés alapján az oktatási intézmények zárva tartanak, és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet. A hét elején leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar.

Estére 124 736 fertőzött lett Spanyolországban, ez már több, mint Olaszországban.

Spanyolországban április végéig maradhat a rendkívüli állapot Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Kedvező hírek Olaszországból

Csökkent a koronavírus fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban.

Szombaton 681-en haltak meg, ez március 23-a óta a legalacsonyabb szám.

Az új fertőzöttek száma 4805, ez kicsivel több, mint az elmúlt napokban. Olaszországban március 21-én tetőzött a járvány, aznap 6557-en betegedtek meg. Február 20. óta most először csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma.

Az olasz sajtó beszámolói szerint az elmúlt napokban a kijárási korlátozások ellenére rengetegen voltak az utcákon az olasz városokban, a húsvétra készülve. Lombardiában holnaptól csak maszkban lehet kilépni a lakásokból. Az elmúlt napon 1238-an gyógyultak meg, és csökkent a kritikus állapotban lévő betegek száma, 4068-ról 3994-re.

Franciaországban 7500 fölé emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma: az elmúlt 24 órában 411-en vesztették életüket kórházban a fertőzés miatt, míg az idősotthonokban a járvány kezdete óta legalább 2028-an haltak meg - közölte sJérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse.

A súlyos betegek számának növekedése ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat.

A regisztrált betegek száma az előző napi 64 338-ról 68 605-re nőtt. Kórházban 28 143 fertőzöttet ápoltak, ami 711-gyel több, mint pénteken, és 1430-an gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 15 438-ra emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

Johnson élettársa is megfertőződött

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hétszázzal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Boris Johnson brit miniszterelnök várandós élettársa bejelentette, hogy egy hete észleli magán a koronavírus-fertőzés tüneteit, de már jobban van.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szombati tájékoztatása szerint péntek estig 4313-an haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. Ez azt jelenti, hogy az előző 24 órában 703 beteg halt meg. Közülük a legfiatalabb 5, a legidősebb 104 éves volt. A tájékoztatás szerint az ötéves gyermeknek krónikus betegségei voltak fertőződése előtt. Ő az eddigi legfiatalabb halálos áldozat Nagy-Britanniában.

A szombaton bejelentett 703 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

Az orvosok világszerte órisái küzdelmet folytatnak a járvánnyal szemben Forrás: AFP/Piero Cruciatti

Kezdenek beérni az eredmények Ausztriában

Németországban 91 159 ember hordozza bizonyítottan az új típusú koronavírust, ami 6365 esettel - 7,5 százalékkal - több az egy nappal korábbi 84 794-nél. Németország így továbbra is a negyedik helyen áll az igazolt fertőzöttek száma alapján összeállított országlistán, az Egyesült Államok, Olaszország és Spanyolország után. A vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma 1107-ről 1275-re emelkedett. A betegségből 24 575 igazolt fertőzött lábalt ki, szemben az egy nappal korábbi 22 440-nel.

Ausztriában az utóbbi 24 órában csak viszonylag enyhén emelkedett a pozitív koronavírus-tesztek száma,

és a bevezetett korlátozó intézkedések hatása már kezd érződni - mondta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint az országban 11 781-re emelkedett az észlelt koronavírus-fertőzöttek száma, a vírus okozta szövődményekbe pedig 186-an haltak bele. Több mint ezer ember szorul kórházi kezelésre, és közülük továbbra is 245 fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon.

Kijárási tilalom lehet húsvétkor

Szlovákiában újabb 21 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 471-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Igor Matovic miniszterelnök.

Matovic a központi válságstáb ülésén javasolta, hogy a húsvéti ünnepek idejére vezessenek be kijárási tilalmat Szlovákiában.

Az indítványról vasárnap hoznak döntést.

A kormányfő a szlovák közmédia egyik vitaműsorában szombaton megvédte azt a korábban ismertetett - széles körben bírált, részben a kormánykoalíción belülről is kritikával illetett - elképzelését, amely szerint az ország teljes "lekapcsolásával" (blackout), vagyis egy néhány hetes rendkívüli állapottal lehetne a leggyorsabban újraindítani a koronavírus miatt térdre kényszerülő szlovákiai gazdaságot. Ezt egyebek között azzal indokolta, hogy már így is leállt a gazdaság 30 százaléka, és egy vírushordozó átlagosan 1,6 másik személyt fertőz meg, amit csökkenteni kell.

Világszerte kiürültek az autópályák Forrás: AFP/Nicolas Tucat

Stagnálás Romániában

Romániában szombatra hasonló mértékben növekedett a megbetegedések és az elhalálozások száma, mint egy nappal korábban. A stratégiai kommunikációs törzs kora délutáni összesítése szerint az elmúlt 24 órában diagnosztizált

430 esettel 3613-ra emelkedett a megbetegedések száma.

Az elmúlt nap során bejelentett 25 halálesettel pedig 141-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak a száma, további 26 román állampolgár Nyugat-Európa országaiban halt meg a Covid 19 következtében. A fertőzés megjelenése óta 329 személyt nyilvánítottak gyógyultnak az országban. Az elmúlt napon jelentősen, 83-ról 119-re nőtt az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek száma.

Egyre több a fertőzött Törökországban is

Több mint 3 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Törökországban az utóbbi 24 órában - közölte az egészségügyi miniszter. Fahrettin Koca a Twitteren tudatta, hogy ezzel már a 24 ezret közelíti a koronavírusos esetek száma az országban. A fertőzés okozta halálesetek száma 501-re emelkedett.

Törökországban péntek éjféltől lezárták a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb várost és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak települést.

Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, illetve legújabban a 20 éven aluliakra is.

Itt van a lehetséges ellenszer?

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere - állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában. Az interjúban Glanville kifejtette, hogy

a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust.

"Egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét" - fogalmazott az immunológus. A "tüskék" azok a korona alakú kinövések, amelyek a vírus felületén helyezkednek el és a szakértők szerint a vírus ezekkel hatol be az egészséges sejtekbe. A nevét is ezekről a korona alakú "csápokról" kapta.

Donald Trump egy olyan gyógyszer engedélyezése mellett áll, ami eddig hatékonynak bizonyult a kezelésben Forrás: AFP/Jim Watson

Közben Donald Trump amerikai elnök szombat délután a Twitteren újra közölte John Solomon oknyomozó újságíró információit. Ezek szerint Michigan is változtatott eddigi álláspontján és kérte a malária-ellenes szer szállítását a szövetségi kormányzattól. "A héten Nevada után a második demokrata párti kormányzó változtatott a véleményén" - olvasható a mikroblogban.

A nemcsak malária, hanem olyan autoimmun betegségek, mint a lupusz vagy a reumatoid artritisz kezelésére is alkalmazott klorokin és hidroxiklorokin hatékonyságát vitatják, de egyre több helyen vetették be az Egyesült Államokban a koronavírus ellen.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) a héten engedélyezte is a kórházi alkalmazását. New Yorkban és New Jerseyben használják is, és más gyógyszerekkel együtt alkalmazva hatékonynak mutatkozik.

Az Egyesült Államokban szombaton több mint 25 ezerrel nőtt az azonosított fertőzések száma, így pedig átlépte a 300 ezret az eddig regisztrált esetek száma.