Újabb botrány a Karácsony Gergely vezette Városházán: a korrupcióval vádolt kispesti polgármestert, Gajda Pétert bizottsági elnöknek akarják kinevezni

Gajda Péter, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint megdöbbentő megbízatást akar adni az MSZP a példátlan kispesti korrupciós botrány főszereplőjének, Gajda Péternek. Azt akarják, hogy a Karácsony Gergely vezette Főváros Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság elnöke a baloldali korrupció egyik jelképévé vált kispesti MSZP-s polgármester legyen. Ugyanis az eddigi elnököt, Szaniszló Sándort az MSZP-ből Gyurcsányék átvitték magukhoz, a DK-ba. Így benne nem bízik az MSZP, Gajda Péterben annál inkább. És Karácsony Gergely, vajon ő is bízik a korábban a saját barátjának nevezett Gajdában?
Vágólapra másolva!

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester még februárban lépett át az MSZP-ből a DK-ba, Kiss László III. kerületi polgármesterrel együtt.

A szocialista párt érthető módon ezt nem vette túl jó néven, hogy az ellenzéket vezető Gyurcsány Ferenc elviszi polgármestereit, az Origo információi szerint azonban most Horváth Csaba zuglói szocialista polgármester, és a fővárosi MSZP frakcióvezetője kezdeményezte a közgyűlésnél, hogy azonnali hatállyal hívják vissza Szaniszlót az Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottságból, aminek az elnöke is.

Helyére április 27-től a kispesti polgármestert, a szintén szocialista,

a tavalyi önkormányzati választások előtt súlyos korrupciós gyanúba keveredett Gajda Pétert javasolják

Karácsony Gergely főpolgármesternek és a Fővárosi Közgyűlésnek. Mivel Karácsony pártja, a Párbeszéd nem létezik, a Párbeszéd az MSZP-P néven indult a parlamenti választásokon is, Karácsonynak - Gyurcsány mellett - közismerten az MSZP-nek is engedelmeskednie kell.

Gajda Péter és Karácsony Gergely Forrás: Facebook

A tavaly nyilvánosságra került felvételeken Lackner Csaba önkormányzati képviselő barátjáról és kispesti MSZP-s és önkormányzati főnökéről, Gajda Péterről súlyosan terhelő dolgokat állított, így például, hogy

egyik ügyletükből 3 millió forintot kapott vissza Gajda Péter, zsebbe, amíg a „mohóbb", „Mister 40 százalékként" emlegetett kispesti vagyonkezelő vezetője, Kránitz Krisztián (becenevén Krinyó) 12 milliót.

Gajda Péter szocialista polgármester pedig a választások után ugyanennek a Kránitz Krisztiánnak duplázta meg a fizetését, amivel így bruttó 1,1 millió forintot keres. Lackner Csaba egy nyári hangfelvételen úgy fogalmazott, hogy

Kránitzot a mohósága miatt a helyi MSZP kiszavazta az őszi önkormányzati választások jelöltjei közül, október 13. után pedig pontosan az történt, amit Lackner a hangfelvételen mond.

Ezenkívül épp a héten számolt be arról a Hír TV, hogy Lackner Csabát láthatóan nem érdekli a korrupciós botrány. A közzétett felvételeken Lackner arról beszél, hogy egy nagy értékű terepjárót fog vásárolni, Lackner Csaba családi házának kertjében pedig most éppen egy ilyen gépkocsi áll.

A kispesti Fidesz szerint Lackner Csabának nem az új autók vásárlásával kéne foglalkoznia, hanem tisztáznia kellene azt a botrányos helyzetet, ami éppen miatta alakult ki Kispesten.

Más, szintén tavaly nyilvánosságra került felvételeken pedig Lackner Csaba egy zacskó fehér port lebegtetve a szocialista városvezetés sötét ügyeiről beszél. Gajda Péter ezután megpróbálta azzal védeni bizalmasát, hogy azt hazudta: nem ismeri fel a felvételeken. Mindez azért volt érdekes, mert egyébként még maga Lackner Csaba sem tagadta, hogy ő van a felvételeken. A kispesti szocialista polgármester pedig annak ellenére sem ismerte fel a (drogpartin) fehér porral dicsekvő politikustársát, hogy egyébként hetente sportolnak együtt.

Lackner, Kránitz és Gajda együtt fociznak Forrás: Facebook

Február végén pedig újabb korrupciós botrány robbant Gajda Péter legszűkebb körében. A főszereplője akkor a kispesti önkormányzat volt Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője volt. Guzmics Zsombor anyósa még 2017-ben egy nyílt liciten vásárolt meg egy önállóan nem beépíthető telket a szocialista vezetésű kerület központjában jelképes összegért - hangzott el a riportban.

A volt irodavezető anyósa azonban a vásárlás után azonnal lányának ajándékozta a telket, amin azóta egy házat építettek. Ehhez viszont a vásárlás után rendeletet kellett módosítani, amit meg is tettek. Így a piaci ár alatt értékesített területen legálissá vált az építkezés. Guzmics Zsombor anyósa az akkor még be nem építhető telekhez körülbelül 2 millió forintért jutott hozzá,

aminek az átminősítés utáni értéke körülbelül 10 millió forint lett, mivel központi helyen található.

A rajta lévő ingatlannal pedig a piaci ára körülbelül 50-60 millió forintra tehető.

Guzmicsról ráadásul korábban már Lackner is beszélt a hangfelvételeken, mint mondta, 5 millió forintot kért tőle kölcsön az Építéshatósági és Városüzemeltetési iroda vezetője, amit egy építési engedélyből akart később visszafizetni. Lackner azt is mondta a felvételeken, hogy Guzmicsnak „jól megy a bolt", ugyanakkor panaszkodott is rá, hogy nem azt csinálja, amit ő akar, és sérelmezte azt is, hogy kihagyták egy üzletből.

Mindenesetre, Karácsony Gergely bizottsági elnöke a baloldali korrupciós botrány főszereplője lesz. Az természetesen külön abszurditás, hogy egy olyan bizottság elnöke lesz, ami összeférhetetlenséggel és vagyonnyilatkozatok vizsgálatával foglalkozik.

Megkérdeztük Karácsony Gergelyt, hogy mit szól hozzá, támogatja-e Gajda Péter kinevezését, és hogy milyen fizetésre számíthat Gajda.

Őszintén kíváncsiak vagyunk Karácsony válaszára, vajon tesz-e bármit is a Városháza elmúlt fél évének egyik legnagyobb botrányával kapcsolatban. Annak ellenére, hogy az őszi kampányban Karácsony Gergely a barátjának nevezte a korrupcióval vádolt szocialista polgármestert.

Megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, hétfőn, kora délután válaszoltak. Azt írták, hogy a bizottsági kinevezések esetében a főpolgármester úgy jár el, ahogyan eddig is a közgyűlésben, a különböző tagokat, elnököket stb. a pártok delegálják/jelölik, Szaniszló Sándor át ült a DK frakcióba, a bizottsági hely viszont a korábbi megállapodások alapján az MSZP frakcióé, akik erre Gajda Pétert jelölték. A főpolgármester, ahogyan más pártok fővárosi frakciói esetében sem, nem szól bele ebbe, elfogadja a frakciók jelölését.