Komoly károkat okozhat, ha autóval fennakadunk a villamossíneken

Lánchíd, elektromos autó, villamossín, Budapest, MOL Limo
Budapest, 2020. március 7. Tisztázatlan okból a villamospályára került bérelhető elektromos autó a Lánchíd közelében 2020. március 7-én. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Az idén már több olyan eset is volt, hogy autósok felhajtottak a villamossínekre, és nem tudtak lejönni onnan. Ez komoly problémát okozott a tömegközlekedésben, például a 2-es, a 19-es, a 41-es és az 56-os villamos vonalán is. Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő az Origónak elmondta, hogy miért történhetnek meg ezek a balesetek, valamint azt is, milyen károkat okozhatunk ezzel az autónkban.
Vágólapra másolva!

Budapesten és több nagyvárosban vannak olyan utak, ahol a villamossín az út mellett fut, és olyan is van, hogy a síneken legálisan lehet autózni. Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő szerint

az előfordulhat, hogy a sofőr nem veszi észre, hogy a sávot leterelték a sínről, túl engedi az autót és rámegy a sínekre.

A közelmúltban viszont nem olyan helyeken történtek balesetek, ahol út lett volna a közelben.

– mondja Lovas Károly.

A szakértő elmondása szerint egy ilyen eset nagyon komoly károkat okoz az autókban. Azok, amelyek fennakadnak, nem magas kocsik, ráadásul vannak lentebb lógó alkatrészek, amik fenn tudnak akadni. Jellemzően a kerekek felfüggesztése, a lengőkarok, amiknek a beállítása nagyon fontos. Ha rosszul vannak beállítva, akkor az autó oldalra húzhat. Rosszabb esetben a motor olajteknője vagy a differenciálműnek az alja is el tud akadni.

– magyarázza a szakember. Hozzátette, hogy vannak olyan időszakok, amikor nagyobb az esélye annak, hogy ilyen helyzetbe kerül egy sofőr. Például ha sötét van, nem látja jól az utat, fáradt, vagy esetleg le vannak kopva az útburkolati jelek.

A pesti rakparton hajtott a sínekre

Február 21-én egy autó miatt nem közlekedett a 2-es villamos, mivel a sofőr a rakpartnál felhajtott a villamossínekre.

A villamos jó ideig nem járt, helyette a 15-ös és a 115-ös buszt lehetett használni. Az autót egy nő vezette, akit később a rendőrség kihallgatott, és szabálysértési eljárást indítottak ellene.

Elektromos autó a Lánchídnál

A Lánchídnál akadt fenn a síneken egy elektromos autó március elején.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A BKK akkori közlése szerint a 41-es villamos mindkét irányban az 56-os villamos vonalán a Krisztinavároson át terelve közlekedett, a 19-es villamos pedig a Batthyány tér és a Clark Ádám tér között nem járt.

Ugyanitt próbálkozott április 10-én egy másik autós is, de ő sem jutott át alagúton.

A 41-es villamos terelve közlekedett, a 19-es villamos pedig a Batthyány és a Clark Ádám tér között nem járt.

A X. kerületben is megtörtént

Vasárnap délután egy Renault Twingo hajtott fel a villamossínekre a 3-es villamos vonalán, a X. kerületi Terebesi utcánál – írja a bpiautosok.hu. Az autós, miután felhajtott a sínekre, még több száz métert haladt, mielőtt megállt volna.