A magyar energia- és klímapolitika követendő példa

Roszatomos fejlesztés
Budapest, 2016. június 15. A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft., a Roszatom orosz atomenergetikai konszern magyarországi leányvállalata dolgozói végszerelik az új novovoronyezsi atomerőmű számára készült négy nagy teljesítményű hűtővízszivattyút Budapesten 2016. június 15-én. A 3+ generációs, a majdani Paks II-höz hasonló közép-oroszországi atomerőműben a hűtőrendszert látják el vízzel a magyar szivattyúk, amelyek mindegyike másodpercenként 10 köbméter vizet szállít. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks II. Atomerőműnek, valamint a folyamatosan zajló, nagyon jelentős naperőművi fejlesztéseknek köszönhetően – mondta Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott telefonos interjújában.
Vágólapra másolva!

A szakértő hangsúlyozta, hogy

A Paks II. projekt az elmúlt években már hat fontos jóváhagyást kapott az Európai Uniótól.

Az Európai Bizottság megállapítása szerint például a két új, VVER-1200 típusú blokk nemcsak Magyarországon, hanem uniós szinten is javítja az ellátásbiztonságot, elősegíti a klímavédelmi célkitűzések teljesítését, valamint megfizethető villamosenergia-árakat biztosít a fogyasztóknak.

Mindezek mellett a két új blokk teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is.

Emellett az Európai Unió azt is elismerte, hogy Magyarországnak jogában állt közvetlenül szerződést kötni az orosz féllel a két új blokk megépítésével kapcsolatban.

Hárfás Zsolt véleménye szerint az újabb uniós jóváhagyás ismételten azt jelzi, hogy hazánk kormányának felelős és szuverén döntései a két új orosz, VVER-1200 típusú blokk megépítésével kapcsolatban szakmailag helyesek és indokoltak, valamint az európai jognak és jövőképnek is egyértelműen megfelelnek.

– mondta a szakértő.

Minden ország számára egy olyan egészséges energiamix elérése a cél, amely figyelembe veszi az egyes villamosenergia-termelési módok sajátosságait annak érdekében, hogy a villamosenergia-fogyasztók ellátása télen-nyáron, éjjel-nappal biztosítható legyen. Erre való tekintettel minden országban szükség van alaperőművekre, például atomerőművekre, de természetesen a klímavédelmi célok elérése érdekében feltétlenül kellenek a megújuló energiaforrások, például a nap- és a szélerőművek is.

Éppen ezért fontos az egészséges energiamix kialakítása, amelynek részei az atomenergia és a megújuló energiaforrások, valamint más típusú erőművek is – zárta gondolatait Hárfás Zsolt.