Továbbra is sikerül laposan tartani a járványgörbét Magyarországon

Koronavírus, vírus, Budapest, kijárási korlátozás, meghosszabbítva, plakát, felhívás, figyelmeztetés, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
Vágólapra másolva!
Csak nagyon alapos előkészítés után lehet változtatni a jelenlegi korlátozó intézkedéseken, amiket addig is maximálisan be kell tartani. Az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatója.
Vágólapra másolva!

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az ügyeleti központ vezetője elmondta, a jó idővel a hétvégén az emberek számos alkalommal megszegték a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat,

minden eddiginél több, 1905 rendőri intézkedésre volt szükség.

A határátkelőhelyeken nagyrészt kiegyensúlyozott a forgalom, néhány helyen van torlódás. Kínából újabb szállítmány érkezett egészségügyi védőeszközökkel, Lakatos Tibor megköszönte azoknak a munkáját, akik lehetővé tették, hogy ezek hamar bejussanak az országba.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt róla, hogy 927 embert ápolnak kórházban a vírus miatt, az állapotuk súlyos, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is sikerül laposan tartani a járványgörbét, a védekezés az állampolgárok segítségével nagyban hozzájárul a járvány kontroll alatt tartásához.

Az egyes megyék különbözőképpen érintettek, továbbra is a sűrűn lakott főváros és Pest megye a leginkább fertőzött, a harmadik helyen Fejér megye áll.

Az országok közötti összehasonlításnak nincs különösebben értelme, ugyanis mindenhol máshogy kezdődött a járvány, máshogy kezelik és mások az adottságok is.

Nemek szerint 57 százalék nő, 43 százalék pedig férfi. A 272 meghalt beteg általánosságban egy vagy akár több alapbetegségben szenvedett, amire a koronavírus rárakódott. Az eddig meghaltak közül 256-an 60 éven felüliek, nyolcan 50-59 között, hatan 40-49 között voltak. Ebből is jól látható, hogy elsősorban az idősek és krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek.

Maszkban sétáló férfi Budapesten szombaton (illusztráció) Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az egy háztartásban élőkön kívüli családi eseményeket az előírt távolság és higiénés szabályok betartásával érdemes csak megtenni. Azt is javasolta Müller Cecília, hogy szakítsunk magunknak egy kis „énidőt", akár olvasással vagy hasonló kikapcsolódással, interneten elérhető edzéstervekkel is akár.

Lakatos Tibor azt mondta, a jövőbeli intézkedésekkel kapcsolatban figyelembe kell venni a fertőzés terjedését, az ellátókapacitásokat és a szomszédos országokat is. Csak nagyon alapos előkészítés után lehet változtatni a jelenlegi korlátozó intézkedéseken. Rémhírek terjesztése miatt 70 eljárás indult eddig.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt kérdésre, hogy egy embert kétszer is letesztelnek, ezt a WHO is szükségesnek tartja. Számos olyan helyzet is lehet, például egészségügyi dolgozóknál, ahol egy harmadikra vagy többre is szükség lehet.

A legfontosabbak a klinikai tünetek, például a nehéz légzés vagy a légszomj, ilyenkor nem kell várni semmire, mentőt kell hívni.

Magyarországon - ellentétben külföldi példákkal - olyan esetről még nincs tudomás, aki az otthonában halt volna meg, mert túl gyorsan zajlott le a betegség, és nem tudott segítséget hívni.

Csak nagyon alapos előkészítés után lehet változtatni a jelenlegi korlátozó intézkedéseken Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyetlen teszteredményből nem javasolt következtetéseket levonni. Különböző tesztek léteznek, a gyorstesztekből is sokféle van. Általában lehet ezt mondani, hogy ezek megbízhatósága 30 százalék körüli, de ez attól is függ, hogy a betegség mely szakaszában végezték a tesztet.

A határ újranyitása kapcsán Lakatos Tibor arról számolt be, hogy tegnap 694 ember átléptetése történt meg Magyarország és Szerbia között.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a gyorstesztek jellemzően a vírus ellen képződött ellenanyagokat mutatják ki, általában a 4-5-6. napon érik el a kimutathatósági szintet. Az emberek viszont nem egyformán reagálnak a vírusra.

A WHO a vírus fertőzőképességét tekintve 2-3 embert tart számon, tehát egy ember ennyinek adhatja át jellemzően.

Ez a szám, az úgynevezett reprodukciós ráta Magyarországon régóta 1 alatt van, ami a korlátozások betartásának köszönhető.

Lakatos Tibor rendőr ezredes azt mondta, a polgármesterek hétvégére kiszabható korlátozásainak azokat a magatartásokat kell megakadályoznia, amivel a járvány terjedését vagy gyorsítását idézik elő. Ilyen lehet a közösségi közlekedés használata, köztéri csoportosulások és a vendéglátó egységek látogatása is.

Az idősek bevásárlási idősávjának megváltoztatása eddig nem volt indokolt, május 3. után ezt mérlegelni fogják.

A mostani korlátozó intézkedések megváltoztatása szigorú menetrend mentén történhet csak meg, a járvány nem múlt el.

Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette azt, hogy az extrém mértékű elhízás mindig is nagyobb kockázatot jelentett. Az elhízott betegeknél az ellátás is nehezített és bonyolultabb folyamat.

Számos tudományos műhely dolgozik világszerte a fertőzés folyamatának megismerésén, eddig viszont nem volt elegendő bizonyíték arra, hogy egy már fertőzött és gyógyult beteg elkaphatja-e újra a vírust, vagy sem.