A vártnál is jobb a koronavírus miatt lélegeztetőgépre került betegek gyógyulási aránya

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
Vágólapra másolva!
Kétszer annyian szegték meg a kijárási korlátozást a szombati jó időben, mint egy átlagos hétköznap, hangzott el az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján. Nincs újabb gócpontja a vírusnak Magyarországon – mondta az országos tisztifőorvos.
Vágólapra másolva!

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, egyedül Hegyeshalomnál, a belépő személyforgalomban van 30 perces várakozás a határátkelőkön.

Eddig 145 797 személyt ellenőriztek, akik Magyarországra jöttek a teherforgalomban. Csökken a külföldről hazatérő magyarok száma, ezért az elmúlt 24 órában már csak 761 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 11 959 fő van hatósági házi karanténban. Ezek ellenőrzését is folytatják. 8932 ellenőrzést hajtottak végre egy nap alatt, és 30 szabálytalanságot tapasztaltak.

Ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását is. 1286 alkalommal figyelmeztettek emiatt tegnap,

496 ember kapott helyszíni bírságot, 425 embert feljelentettek a kijárási korlátozás megsértése miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 1916 főre nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, 250-en pedig meggyógyultak. Megerősítette, hogy

a fertőzöttek 80 százaléka enyhe tünetekkel átvészeli a fertőzést.

A 250 fő között voltak súlyos állapotban lévők is, de őket is sikerült meggyógyítani.

Jól tudják gyógyítani azokat is, akik lélegeztetőgépre kerülnek. A vártnál is jobb a gyógyulási arány - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy továbbira is az idős, krónikus betegségben szenvedők a legveszélyeztetettebbek. 17 ember halt meg 24 óra alatt.

46 353 laboratóriumi vizsgálatot végeztek, 784 ember van jelenleg kórházban, ez a szám folyamatosan változik, mert vannak, akik végig enyhe tüneteket mutatnak, másoknál viszont a kezdeti enyhe tünetek után kórházi kezelés szükséges. 61 ember van most lélegeztetőgépen - mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos elmondta, nagyon figyelik az idősek otthonát, ahol a legnagyobb a fertőzés veszélye. Folyamatosan zajlik az otthonok felkészítése.

Az országban lévő 1035 idősotthonból mindössze 18-ban jelent meg a koronavírus.

Vannak köztük súlyos és enyhe tünetekkel küzdők is. Vannak, akiket az otthonban kezelnek, de kerültek kórházba is betegek. Nem nőtt a fertőzött otthonok száma, az idősotthonokban lévő fertőzöttek száma viszont emelkedett - emelte ki.

Müller Cecília szerint fontos, hogy minden olyan intézményben viseljék a gondozók a védőfelszereléseket, ahol koronavírusos beteg van. Ezek az eszközök rendelkezésre állnak - tette hozzá.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy

az idősek csak akkor hagyják el otthonukat, ha elengedhetetlen.

Nyitott ablaknál is végezhetnek mozgást, ha nincs például erkélyük. A fiatalokat pedig arra kérte, hogy ne hanyagolják a testmozgást, amelyet olyan helyen végezzenek, ahol nincs sok ember. A kültéri sportolásnak a rizikófaktora csekély, ha egyedül vagy másfél, kétméteres távolság megtartásával végzik, emelte ki.

A jó közérzethez is elengedhetetlen a testmozgás, de a megszokott, népszerű helyeket kerülni kell,

mondta. Hazatérés után ruhacserét javasolt, és a sportruhát ki kell mosni. Ha pedig valaki szembejön sportolás közben, ki kell kerülni. A WHO ajánlása, hogy hetente 30 percet kell sportolni, mert ez az immunrendszerre is jó hatással van. Most a fittség megtartása a fontos, és nem a teljesítménynövelés - mondta Müller Cecília.

Napok óta látni, hogy enyhén, de

fokozatosan emelkedik a járványgörbe, tehát még a felszálló ágban van a járvány Magyarországon

- mondta Müller Cecília. Ez azt is magával hordozza, hogy a súlyosabb esetek száma is emelkedik.

Az allergiásoknak azt javasolja, hogy ők egyáltalán ne menjenek a szabadba, sportolni se, és a javasolt gyógyszereiket is időben kezdjék szedni. Felhívta a figyelmet, hogy az allergiások gyakrabban mossanak hajat, cseréljenek gyakran ruhát, és a párnát is tisztítani kell sűrűn. Egyensúlyban kell tartani az allergiás megbetegedést, hogy ne legyen többletkockázat a koronavírussal szemben - mondta Müller Cecília.

Az érettségizőknek az tanácsolja, ha megoldható, közel van az iskola, akkor menjenek egyedül, gyalog.

Ha nem családtagja viszi autóval, üljön hátra, ha sokan vannak, viseljen maszkot. A maszkviselés a tömegközlekedésen is javasolt nekik. Arra is felhívta a figyelmet Müller Cecília, hogy az iskolába érkezéskor azonnal mossanak kezet.

Müller Cecília megerősítette az Origo értesülését, hogy

megkezdődött a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon lakóinak második tesztelése is.

Vasárnap veszik le a mintákat, laboratóriumi vizsgálat fog történni, amelynek várhatóan hétfőn lesz eredménye.

Lakatos Tibor az Origo kérdésére elmondta, hétvégén általában többen szegik meg a kijárási korlátozást.

Összehasonlítva a múlt szombattal, tegnap, a rendkívül jó idő ellenére kevesebb intézkedést kellett végrehajtani a rendőröknek, de kétszer annyi alkalommal intézkedtek tegnap, mint egy átlagos hétköznapon.

Müller Cecília azt mondta, világviszonylatban általában 40-50 százalék körüli azon fertőzötteknek a száma, akik kórházi kezelést igényelnek. Ugyanez igaz Magyarországra is. Az enyhe tünetekkel rendelkezők otthon gyógyulnak. Akik kórházban vannak, vagy légszomjjal küzdenek, vagy olyan egészségügyi állapotban vannak, hogy indokolt a kórházi ellátásuk. Akik tehát kórházba kerülnek, súlyosabb tünetekkel rendelkeznek, kivételt csak a Pesti úti otthonból elvitt emberek jelentenek, akik azért vannak kórházban, mert nagyon nagy számú a fertőzöttség, a hatékony fertőtlenítéshez pedig kórházba kellett vinni őket. A tisztifőorvos bízik benne, hogy hamarosan visszatérhetnek az otthonba.

Arra a kérdésre, hogy mi történik azokkal, akiknek pozitív lett a tesztjük, azt mondta a tisztifőorvos, hogy ha enyhe a tünetük, akkor otthon maradnak elkülönülve. A vele együtt lakók is karanténba kerülnek. Ha súlyosak a tünetei, akkor kórházba kerül.

Nem csak a fertőzöttek számától függ, hogy csoportos vagy tömeges fertőzésről beszélünk Magyarországon - mondta Müller Cecília.

Akkortól beszéltünk tömeges fertőzésről, ha már nem határolható el a megbetegedés helye, hanem általánossá válik a fertőzöttség.

A fagyizókkal kapcsolatban a tisztifőorvos elmondta, ugyanazok az általános szabályok vonatkoznak ezekre is. A megfelelően, hidegen tartott fagylaltok nem jelentenek extra kockázatot. Fontos betartani, hogy tiszta kézzel fogják meg az eladók a tölcsért és a kanalat is, ne úgy, hogy közben a pénzt is elveszik.

Lakatos Tibor elmondta, március 12. óta, ma 0 óráig több mint 930 ezer személy beléptetését hajtották végre a magyar határokon. Az ingázók számára megnyitott magyar-szlovák határátkelőkön jelentős a forgalom. Ott eddig 200 ezer ellenőrzés történt. 799 magyar és 3209 nem magyar állampolgárt léptettek át az elmúlt 24 órában, ez jelentősen több, mint például a horvát határon, emelte ki. A szlovák-magyar határon eddig egy magyart találtak, akinél felmerült a koronavírus gyanúja. Hozzátette, aki nem ingázóként lépi át a határt, 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulnia. Az árufuvarozásra külön szabály vonatkozik.

Az érettségi miatt a külföldről érkező és kettős állampolgárságú diákokra várhatóan külön szabály vonatkozik majd.

A nyugdíjas lakóparkokkal kapcsolatban Müller Cecília azt mondta, hogy ugyanolyan szabályok vonatkoznak ezekre, mint a társasházakra. Ezeket csak akkor ellenőrzik, ha fertőzöttet találnak.

Országos eloszlásban továbbra is

Budapest és Pest megye a legérintettebb,

mondta a tisztifőorvos. Hozzátette, az idősotthonok és a betegeket ápoló kórházak, ahol konkrétan meghatározzák a fertőzöttek számát. A jelenlegi szabályokat hatásosnak tartja, egyéb gócpontról nem tudnak.

1916 főre nőtt a Magyarországon azonosított koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra. Meghalt 17 krónikus beteg, így 189 főre emelkedett a halálos áldozatok száma, 250-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 784 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 61-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma országosan 1477.