Több ezer doboz maszk jutott el a háziorvosokhoz

koronavírus, Országos Mentőszolgálat, Budapest
Budapest, 2020. március 10. Mentőápoló védőmaszkban az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én. Akinél felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, a háziorvos döntése alapján a mentők kórházba viszik. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Több ezer doboz maszk jutott el a háziorvosokhoz - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).
Vágólapra másolva!

Azok a háziorvosok, akik nem rendelkeznek a megfelelő szájmaszkokkal, a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében az állami készletekből juthatnak hozzá. Ezek elosztása a megyei központi mentőállomásokon keresztül történik.

Mentőápoló védőmaszkban az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az elmúlt hetekben közel 3900 doboz maszkot vettek át a mentőállomásokon a háziorvosok, de még

további 1700 doboz maszk rendelkezésre áll, a legtöbb Budapesten.

A maszkot nemcsak személyesen, de több háziorvos nevében egy-egy kolléga meghatalmazással is átveheti - írja közleményében az EMMI. Hétfőtől a háziorvosok átvehetik az eddigieken felüli, további 3 darab speciális maszkot.

Ingyenesek a maszkok

Már megkezdődött az újabb maszkok leszállítása a mentőszolgálat megyeszékhelyeire. Tekintettel arra, hogy a hetek óta érvényben lévő tisztifőorvosi eljárásrendben foglaltak értelmében, a háziorvos telefonon kérdezi ki a beteget, majd az erre rendszeresített vonalon hívhatják a mentőket, így

a háziorvosok, valamint az ügyeletes orvosok koronavírus-gyanús betegekkel történő találkozása minimális.

Kiemelten fontos, hogy a háziorvosok megfelelő maszkokkal rendelkezzenek, és ezzel magukat is megóvják a fertőzéstől, így zavartalanul tudják folytatni a gyógyító munkát. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a mentőszolgálaton keresztül ingyenesen hozzáférhetővé teszi a maszkokat, bár a háziorvosi működésnek feltétele a hasonló eszközök megléte.