Ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre!

Koronavírus, vírus, idős, idős ember, nyugdíjas, nagyszülő, veszélyeztetett, illusztráció
Vágólapra másolva!
Minden kutatás, szakvélemény és elemzés egybehangzó álláspontja, hogy az idősebb korosztály a legkitettebb az új típusú koronajárványnak, a fiatalabbak kevésbé. Éppen ezért ajánlatos, hogy a járvány lecsengéséig ne a nagyszülők vigyázzanak unokáikra, hiszen számukra komoly veszélyforrást jelenthet ez is. A hét parlamenti párt - tehát a teljes ellenzék is - javaslata után a kormány pénteken döntött az iskolák bezárásáról és a digitális oktatás elrendeléséről.
Vágólapra másolva!

Péntek esti Facebook-videójában Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy az elkövetkező időszakban lehetőség szerint a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, ugyanis ők a legkitettebbek a koronavírusnak.

"Azt szeretném kérni, hogy a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy a koronavírus a fiatalokat és a középkorúakat nem igazán veszélyezteti. Ha megkapjuk, akkor egy átlagos influenza megpróbáltatásával kell szembenéznünk, vagyis ki fogjuk bírni. Ezzel szemben a szüleink és a nagyszüleink, az idősek komoly bajba kerülhetnek. Ez a vírus számukra ugyanis egy életveszélyes fertőzést jelent. (...) Ezért arra kérek mindenkit, legyünk különösen figyelmesek az idősekkel. Tehát a fiatal gyermekek őrzését, felügyeletét ne rájuk bízzuk, hanem találjunk más megoldást. Vigyázzunk egymásra!" - fogalmazott a miniszterelnök.

Nem véletlen a kérése, ugyanis az orvostudomány egybehangzó álláspontja szerint az idős emberek a leginkább veszélyeztetettek az új típusú járványban. Így

az idősek számára veszélyforrást jelent a gyerekek felügyelete is.

A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CCDC) a Chinese Journal of Epidemiology című folyóirat februári számában közzétett vizsgálatában kimutatta, hogy

a halálozási arány a 80 éves vagy idősebb korosztályban a legmagasabb, több mint 14 százalék.

A tanulmány készítői 44 672, február 11-ig megbetegedett vírusfertőzött adatait vizsgálták meg, mely alapján

  • a kilenc év alatti gyerekek körében nem volt halálos áldozat;
  • 39 éves korig a halálozási arány alacsony,
  • a 40-es éveikben járók körében sem éri el a fél százalékot,
  • az 50-eseknél meghaladja azt,
  • a 60-asoknál 3 százaléknál magasabb,
  • a hetvenes éveikben járóknál 8 százalék.

Ebből kiderül, hogy a legfiatalabbakra kevésbé veszélyes a fertőzés.

Hasonlóra jutott egy nemrég megjelent, másik kutatás is. Eszerint Olaszországban a koronavírus-fertőzésben meghalt betegek átlagéletkora 81 év volt (a tanulmány március 4-én jelent meg, és 105 elhunytat vizsgált). Az egészségügyi elemzés egyébként arra is magyarázatot adott, a COVID-19 miért az idősebbeket veszélyezteti leginkább. A többi közt ezt azzal indokolták, hogy ennél a korosztálynál a fehérvérsejtek száma csökkenhet, márpedig ezek találják meg, és segítenek eliminálni a fertőzéseket.

Forrás: Shutterstock

Magyarországon is úgy látják a szakemberek, hogy az idősebb korosztálynak kell a leginkább odafigyelnie. Dr. Kemenesi Gábor virológus kutató, a Pécsi Tudományegyetemen munkatársa olvasói kérdésekre kiemelte, hogy a koronavírus kockázati csoportjába idős emberek, 60-70 év felettiek, inkább a 60 felettiek tartoznak. "Ez azt jelenti, hogy esetükben nagyobb százalékban okoz súlyos megbetegedést és végződik halálozással" - magyarázta a szakember.

A kormány éppen ezért mindent megtesz az idősek védelme érdekében. A koronavírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztató oldalon pontokba szedve felhívást intéztek hozzájuk és családtagjaikhoz. Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár pedig videoüzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy az idős emberek a koronavírus-fertőzés veszélyének különösen ki vannak téve, ezért vigyázzunk az idősekre.