Az altatóorvos hibájából halt meg egy asszony Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Egy nyíregyházi altatóorvos hibázott egy műtét közben, ami miatt egy asszony kómába esett, később pedig meghalt. A bíróság jogerősen elítélte.
Vágólapra másolva!

A 68 éves asszonyt inkontinenciaproblémája miatt 2016. május 18-án műtötték meg a nyíregyházi kórházban. A beteg altatását a vádlott és asszisztensei végezték,

a beavatkozáshoz szükséges lélegeztető csövet az orvos a légcső helyett a nyelőcsőbe vezette le, a hibáját viszont nem vette észre.

A nehéz légzése miatt a beteg gyógyszereket kapott, de nem javult az állapota, oxigénhiányos állapotba került,

keringése összeomlott, tíz perc után újra kellett éleszteni.

A rosszul elhelyezett csövet az időközben a műtőbe érkező másik aneszteziológus vette észre, ő cserélte ki és tette azt a légcsőbe.

A sikeres újraélesztés ellenére a beteg kómába esett, amiből már nem ébredt fel, 2017. március 11-én meghalt.

Az altatóorvos az eljárás során végig tagadta bűnösségét. A férfi és ügyvédje az elsőfokú bíróság ítélete ellen az eljárás megismétlése, valamint felmentésért fellebbezett, de mindkét indítványt elutasította a másodfokú bíróság.

A másodfokú bíróság elfogadta a nyíregyházi bíróság 2019 májusában meghozott végzését, amiben az altatóorvost halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ítélte el.

A férfit két évre eltiltotta az aneszteziológiai orvosi foglalkozás végzésétől és előzetes mentesítést, valamint egy év két hónap, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy téves lélegeztetés történt és téves diagnózist állított fel a férfi, valamint a nyilvánvaló jelek ellenére nem ellenőrizte a csövet.

Egy gyakorlott orvosnak már hallgatózással észre kellett volna vennie, hogy a tubus rossz helyen van, a férfi azonban az ennek ellenőrzésére való kapnográf műszer jelzéseit sem vette figyelembe.

Mivel az elsőfokú bíróságon a férfi előzetes mentesítést kapott, orvosként - az aneszteziológia területét kivéve - tovább dolgozhat. Az ítélet jogerős.